Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Punnitse ja mittaa vapautettava suurkala oikein

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Punnitse ja mittaa vapautettava suurkala oikein

Tiedote.
Julkaistu: 30.06.2016 klo 09:06
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Yhä useampi nykypäivän vapakalastaja laskee osaan kaloistaan takaisin kasvamaan. Kotiinviemisiksi riittää hyvä valokuva ja saaliin strategiset mitat, eli paino tai pituus. Oikean ja luotettavan punnitus- tai mittaustuloksen saamiseksi vaaditaan kuitenkin tarkkuutta.
 
Monelle vastuulliselle vapakalastajalle kalan vapauttaminen on itsestäänselvää. Etenkin kalakannalle arvokkaat suuret yksilöt pääsevät usein takaisin kasvamaan. Ennen vapauttamista kala usein punnitaan tai mitataan sekä otetaan muistoksi pari valokuvaa. Mutta kuinka suurkala punnitaan tai mitataan oikein? Tuloksien tulisi olla mahdollisimman totuudenmukaisia ja ne pitäisi lisäksi saada talteen ilman, että kalalle aiheutuu vahinkoa.

Elävää kalaa ei missään tilanteessa saa laittaa puntarin koukkuun roikkumaan, vaan se tulee punnita joko haavissa tai sopivan kokoisessa pussissa. Isot kalat, kuten hauet, punnitaan usein tarkoitetusta varten valmistetussa kangassäkissä. Tällainen punnitussäkki tulee aina ennen punnitsemista puristaa niin kuivaksi, että siitä ei valu yhtään vettä. Valuva vesi vääristäisi punnitustulosta. Tavallinen ruokakaupan muovikassi sopii erinomaisesti hieman pienempien, keskimäärin alle kolme kiloa painavien kalojen punnitsemiseen. Painoa ruokakaupan kassilla on keskimäärin 20 grammaa. Useimmissa kalapuntareissa on taaraustoiminto, jolla punnituspussin tai haavin paino voidaan poistaa puntarista ennen punnitusta.

Kalaa mitatessa ei kalaa saa laskea kovalle tai karhealle alustalle, sillä se vahingoittaa kalan immuunipuolustukselle tärkeää limapintaa. Tätä varten on olemassa erityisiä vapautusmattoja, jonka päälle kala on hyvä laskea mittaamisen ajaksi. Monet vapautusmatot ovat malliltaan sellaisia, että niitä voi käyttää myös punnituspussina. Vapautusmaton puuttuessa voi mittausalustana käyttää vaikkapa haavia, kunhan se on valmistettu solmuttomasta havaksesta. Kalan voi myös mitata käyttämällä sitä esimerkiksi veneeseen liimatun mittanauhatarran päällä.
Yleisin virhe on, että kala mitataan kylkeä myötäilevällä mittanauhalla, jolloin mittaustulokseen tulee useita senttejä ylimääräistä. Mitan tulee siis aina olla suorana. Kala mitataan kuonon kärjestä yhteen puristetun pyrstöevän kärkeen.

Vapautetun suurkalan voi ilmoittaa Vapaa-ajankalastajien suurkalakilpailuun osoitteessa: http://vapaa-ajankalastaja.fi/suurkala/

 

Lisätietoja:   
Kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050


Oheiset kuvat ovat vapaasti käytettävissä tiedotteen yhteydessä. Kuvaaja Juha Ojaharju, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Kuvatekstiehdotukset:

Hauen punnitus vapautusmatossa.jpg:
Vapautusmatto on monikäyttöinen väline. Sen päällä on turvallista pitää kalaa koukkujen irrottamisen ja mittauksen ajan. Lisäksi monet vapautusmatot soveltuvat myös kalojen punnitsemiseen. Vapautusmaton paino tulee aina vähentää punnitustuloksesta.

Säyneen punnitus haavissa.jpg:
Tämä säyne punnittiin solmuttomasta havaksesta valmistetussa haavissa. 

Liitetiedostot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 520 seurassa toimii yhteensä noin 42 000 kalastuksen harrastajaa.
www.vapaa-ajankalastaja.fi, www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen, www.ottiopas.fi, www.fisuun.fiwww.facebook.com/vapaa.ajankalastajat

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs