Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Pohjois-Pohjanmaalla lähes joka viides osallistuu sote-järjestöjen toimintaan

Raha-automaattiyhdistys

Pohjois-Pohjanmaalla lähes joka viides osallistuu sote-järjestöjen toimintaan

Tiedote.
Julkaistu: 07.08.2015 klo 08:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

RAY:n tukea maakunnassa 78 järjestölle ja 123 kohteelle

Raha-automaattiyhdistys (RAY) on tänä vuonna myöntänyt tukea Pohjois-Pohjanmaalla toimiville sosiaali- ja terveysalan järjestöille 7 475 302 euroa. Maakuntaan myönnetyn tuen määrä on viidenneksi korkein Suomessa. Tukea on saanut 78 eri järjestöä ja 123 kohdetta.

THL:n toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) mukaan Pohjois-Pohjanmaan asukkaista lähes joka viides (17,8 %) osallistuu sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan. Naiset ovat miehiä aktiivisempia: pohjoispohjanmaalaisista naisista sote-järjestöjen toimintaan osallistuu 21,6 prosenttia, miehistä puolestaan 14,2 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaalla RAY:n tukea saavia järjestöjä ovat mm. Hyvän mielen talo, Nuorten Ystävät, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Pudasjärven Vanhustentaloyhdistys, Viola – väkivallasta vapaaksi, Kuurojen Liitto, Oulun Eläkkeensaajat, Oulun ensi- ja turvakoti, Aseman Lapset ja Oulun Seudun Muistiyhdistys.

Järjestötyöstä apua ja vertaistukea sekä helpotusta yksinäisyyteen

Järjestötyöstä saavat apua paitsi auttamistyön kohteena olevat, myös työhön osallistuvat itse. ATH-tutkimuksen mukaan järjestötoimintaan osallistuminen voi esimerkiksi auttaa päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Toimintaan osallistutaankin avun ja vertaistuen saamiseksi.

Kaikista tutkimukseen vastanneista lähes joka viides oli päihde- tai mielenterveyshoidon kynnyksellä. Mielenterveyshoidon kynnyksellä olleet osallistuivat kuitenkin harrastuksiin ja järjestötoimintaan yhtä usein kuin muut vastaajat. Järjestötoiminnasta haettiin apua ja tukea omaan elämäntilanteeseen.

– RAY:n tuki on perusta sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tekemälle arvokkaalle työlle suomalaisten hyvinvoinnin eteen. Järjestötyö ei toteutuisi ilman suurta joukkoa vapaaehtoisia suomalaisia, joilla on halu auttaa ja tukea muita, sanoo RAY:n kehittämispäällikkö Tuomas Koskela.

RAY:n tänä kesänä toteuttaman suomalaisten yksinäisyyttä selvittävän kyselytutkimuksen mukaan järjestötyöhön osallistuminen on merkittävästi auttanut vähentämään myös ihmisten  kokemaa yksinäisyyttä. Yksinäisyydellä puolestaan on vahva yhteys moneen ongelmaan, kuten masennukseen ja työkyvyn menettämiseen.

Tuki tulee pelaajilta – Pohjois-Pohjanmaalla pelattiin alkuvuonna keskimäärin 71,85 eurolla

Kaikki RAY:n myöntämä tuki tulee viime kädessä RAY:n pelejä pelaavilta suomalaisilta.

Täysi-ikäiset suomalaiset käyttivät tämän vuoden tammi–kesäkuussa keskimäärin 88 euroa RAY:n rahapeleihin. Pohjois-Pohjanmaalla rahapeleihin käytetty summa oli alkuvuonna aikuisasukasta kohden 71,85 euroa. Oulussa vastaava summa oli 70,69 euroa.

–Suomalaiset kokevat hyvin tärkeäksi sen, että rahapelien tuotot menevät suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen ja usein hyvinkin lähelle omaa elinpiiriä. Lähes jokaisella on lähipiirissään ihminen, joka on tavalla tai toisella järjestöjen auttamistyön kohteena tai siinä itse osallisena, toteaa RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

RAY ja Inhimillisiä Uutisia Oulun Hyvän mielen talolla 7.8.

Järjestöjen ja RAY:n yhdessä tekemä Inhimillisiä Uutisia on jo reilun vuoden ajan herättänyt keskustelua hyvinvointiaiheista ja järjestöjen tekemästä auttamistyöstä. Uutissivusto www.inhimillisiauutisia.fi raportoi RAY:n rahoittaman toiminnan tuloksista ja tekijöistä.  

Elokuussa Inhimillisten uutisten uutisauto kiertää järjestöjen jättämien vinkkien perusteella ympäri Suomea selvittämässä, miten Suomi voi. Mukana matkustaa Inhimillisiä Uutisia -uutisauton päätoimittajana Lorenz Backman.

Uutisauto vierailee perjantaina 7.8. Oulussa, jossa tutustutaan Hyvän mielen talon tekemään mielenterveystyöhön. Toiminta on saanut alkunsa omaisten vertaisryhmätoiminnasta, ja tällä hetkellä vapaaehtoistoiminnassa on mukana n. 140 ihmistä.  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

Velipekka Nummikoski, toimitusjohtaja, RAY, p. 050 506 5588
Tuomas Koskela, kehittämispäällikkö, RAY:n avustusosasto,  p. 040 653 2183
Marja Vest, kehityspäällikkö, RAY, viestintä, p. 040 678 6993

 THL:n ATH-tutkimuksen tulokset:http://www.terveytemme.fi/ath/2012/kaikki.html

Järjestö- ja harrastustoimintaan osallistuminen ja päihde- ja mielenterveysongelmat – ATH-tutkimuksen tuloksia. THL:n työpapereita 37/2014: http://www.a-klinikka.fi/sites/default/files/tutkimus/Jarjesto_ja_harrastustoimintaan_osallistuminen_ja_paihde_ja_mielenterveysongelmat_ATH.pdf

RAY:n Pohjois-Pohjanmaan sote-järjestöille myöntämät avustukset (2015):http://bit.ly/1P2sUYC

Liitteenä: Inhimillisiä Uutisia -uutisauton kiertuekartta, paikkakunnat ja järjestöt (pdf) 

WWW     www.inhimillisiauutisia.fi
Twitter   @iu_toimitus
FB           www.facebook.fi/inhimillisiauutisia

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs