Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Pilkkijän kalastuskausi huipentuu kevätjäillä

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Pilkkijän kalastuskausi huipentuu kevätjäillä

Tiedote.
Julkaistu: 16.03.2016 klo 12:29
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Kevät on pilkkikalastajan huippukautta. Lumien sulettua jään päältä lisääntynyt valo aktivoi kalat syömään. Vähälumisella jäällä liikkuminen on helppoa. Kevätpilkkijä tavoittelee erityisesti ahvenia, mutta myös kuhat, siiat ja hauet haksahtavat vieheisiin.

Kahden heikkojäisen talven jälkeen saatiin vihdoin pilkkikalastusta suosiva kevät. Jäiden tulo viivästyi, mutta tammi- ja helmikuun pakkaset vahvistivat jäät hyvään kuntoon.  Jo sulia eteläisiä ja lounaisia merialueita lukuun ottamatta jäät ovat pääosin hyvässä kunnossa. Esimerkiksi Pirkanmaalla kovaa jäätä on järvissä noin 40 senttimetriä. Yöpakkasten jatkuessa jäät pysyvät pilkkikunnossa vielä muutaman viikon.
Virtavat salmet, joet, sillanaluset sekä paikat, joissa jää ei koskaan muodostu hyväksi, ovat vaaranpaikkoja, joita tulee aina välttää. Jään muuttuessa tummaksi ja ”puikkoiseksi” pilkkikausi pitää lopettaa. Vastuullisella pilkkijällä on kaulassaan jäänaskalit sekä repussa köysi tai heittoliina.

Kalat ovat keväällä aktiivisia

Lisääntynyt valo aktivoi kalojen liikkumista. Kevätkutuiset kalat, kuten ahven, hauki ja kuha, hakeutuvat hiljalleen kutualueidensa läheisyyteen tankkaamaan ravintoa ennen kuturasitusta. Keväällä pienemmät herkkupalat, kuten mormuskat, värikoukut ja pienet tasapainot, ovat ahventen suurinta herkkua. Isommat vieheet jäävät usein vaille kalojen kiinnostusta, sillä ahventen vatsoja täyttävät jo suuret mäti- ja maitilastit.
Pienimpiin vieheisiin saattaa haksahtaa myös keväällä aktiivinen siika. Siikapilkit tai mormuskat kannattaa syötittää kärpäsentoukalla tai surviaisella. Kuhien ja haukien mieleen ovat erityisesti hieman kookkaammat tasapainot sekä pystypilkit.
Useimmiten sivusaaliksi päätyy särkikaloja sekä pienempiä ahvenia. Nykyaikainen kalastaja ei jätä jäälle sivusalista eikä roskia. Myös erityisen kookkaat yksilöt usein vapautetaan lisääntymään ja jatkamaan hyvää perimäänsä.

Pilkkiminen on jokamiehenoikeus, johon ei normaaleissa ”talousvesissä” tarvita kalastuslupaa. Pilkinnässä saa käyttää yhtä vapaa ja viehettä kerrallaan.

Oheinen kuva on käytettävissä vapaasti tiedotteen julkaisun yhteydessä. Kuva: Janne Rautanen.

 

Lisätietoja:
kalatalouskonsulentti Janne Rautanen puh. 0400 946 968, s-posti: janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 520 seurassa toimii yhteensä noin 42 000 kalastuksen harrastajaa.
www.vapaa-ajankalastaja.fi, www.ottiopas.fi, www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen  www.facebook.com/vapaa.ajankalastajat

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs