Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » PAU: Postilain uudistuksessa yleispalvelu taattava viitenä päivänä viikossa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

PAU: Postilain uudistuksessa yleispalvelu taattava viitenä päivänä viikossa

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2016 klo 15:50
Julkaisija: Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU katsoo, että postilain uudistuksessa olennaista on turvata tasavertaiset ja riittävät postipalvelut kaikille kansalaisille jatkossakin. EU:n postidirektiivin vaatimus keräily- ja jakelutiheyden osalta on selkeä: yleispalvelu tulee taata vähintään viitenä päivänä viikossa. Myös sanomalehtien liittämistä yleispalveluun tulisi harkita.

PAU ei näe, että Suomella olisi perustetta poiketa direktiivin edellyttämästä keräily- ja jakelutiheydestä nykyistä laajemmin.

Yleispalvelun heikentäminen ministeriön ehdotuksen mukaisesti kolmipäiväiseksi aiheuttaisi tuhansien työpaikkojen häviämisen postialalla ja siihen läheisesti liittyvillä muilla aloilla. Nykyisen postilain valmistelutekstissä yleispalveluvelvoite on nähty nimenomaan kuluttajien sekä pienten ja keskisuurten yritysten tarpeita turvaavaksi. Liikenne- ja viestintäministeriön arviomuistiossa postilain uudistamisesta tämä näkökulma on unohtunut. Lakia uudistettaessa olisi tärkeää myös muistaa nämä postin vastaanottajan tarpeet.

Kirjeen kulkunopeudesta pidettävä kiinni

Kirjeen kulkunopeuden heikennys on toinen väylä karsia jakelupäiviä. Jos ministeriön ehdotus kulkunopeudesta toteutettaisiin, mahdollistaisi se jakelupäivien karsimisen ja aiheuttaisi negatiivisia vaikutuksia myös muille kuin yleispalveluvelvoitetuotteille, muun muassa sanoma- ja aikakausilehdille.  

Digitalisaation myötä yhä enemmän nopeaa reagointia vaativat asiat hoidetaan sähköisiä tietoverkkoja hyväksikäyttäen. Postin kautta kulkee kuitenkin yhä merkittävä määrä esimerkiksi sairaaloiden, oppilaitosten, KELAn ja viranomaisten kirjeitä, joille on ehdottoman tärkeää säilyttää nykyinen kulkunopeus.

Postipalvelujen edellytykset tulee turvata

Posti jakaa vuodessa lähes 2,2 miljardia lähetystä. Postitoiminta on ollut tähän asti taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa valtion omistamalle Posti Oy:lle. Postipalvelun oikaistu liiketulos viime vuonna oli lähes 60 miljoonaa euroa. Kilpailun edistäminen arviomuistiossa esitetyillä tavoilla alentaisi valtion omistaman yrityksen arvoa ja taloudellista toimintakykyä. Tämä vaikeuttaisi merkittävästi Postin edellytyksiä tarjota postipalveluja nykyisessä laajuudessa.

Postikilpailun avaaminen ei ole vielä missään EU-maassa toteuttanut direktiivin tavoitetta halvemmista ja laadukkaammista postipalveluista. Sitä vastoin nykyisen toimivan ja tehokkaan postinjakeluverkon kehittämistä uudenlaisilla lisäarvoa tuottavilla palveluilla tulisi kehittää.

Lisätietoja: Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lausunto lvm:n arviomuistiosta koskien postilain uudistamista osoitteessa www.pau.fi

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö. PAU:n jäseniä työskentelee myös muissa yrityksissä, OpusCapitassa, Avarn Security Oy:ssä ja Ahvenanmaan postissa. PAU on noin 30 000 jäsenellään alansa vahva edunvalvoja, joka ajaa jäsentensä taloudellisia, ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs