Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » PAMin Koivuniemi: Uutta työtä ilmaisella työvoimalla ja lisänormeilla?

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

PAMin Koivuniemi: Uutta työtä ilmaisella työvoimalla ja lisänormeilla?

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2016 klo 18:54
Julkaisija: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Maanantaina työ- ja oikeusministeri Lindström esitteli toimia, joilla työttömiä kannustetaan aktiiviseen työnhakuun. Aktiivinen työnhaku tulee sisältämään tiiviimpää raportointia töiden hakemisesta. Työtä pitäisi jatkossa ottaa vastaan myös siinä tapauksessa, että siitä maksettava palkka jää työttömyyspäivärahaa alhaisemmaksi. Työttömien on myös osallistuttava kaikkiin työvoimapalveluihin. Siinä missä työttömiä patistellaan aikaisempaa kiivaammin, on hallituksella työn alla perustulokokeilu, jonka metodi kannustamisessa on tyystin toiselta planeetalta kuin keppilinja. Hallituksen linja on hämmentävä.

-          Näyttää siltä, että hallitus pyrkii myös lisäämään ilmaisen työn teettämistä. Vielä sisällöltään arvoituksellinen työnäytepalvelu ja äskettäin selvityshenkilöiltä saatu esitys koulutussopimusmalli lupailevat työpaikoille entistä enemmän työvoimaa ilman työsuhteita. Hallitukselle ilmeisesti kelpaa sellaisten normien luominen, jonka puitteissa olosuhteet ilmaisen työn teettämiseen suomalaisilla työmarkkinoilla kasvavat, sanoo PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi

Viime vuonna palvelu- ja myyntityön tehtäviin työllistettiin kolmannes kaikista työllistämistoimenpiteillä olleista.  Toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi harjoittelu työmarkkinatuella. Tiedossa on, että yritykset jopa henkilöstömitoituksessaan huomioivat palkattomat harjoittelijat. Työtä teetetään itsenäisesti ihmisillä, joilla ei ole yritykseen työsuhdetta. Ihmisillä, jotka eivät silloin saa työstään heille kuuluvaa palkkaa.

Palvelualat tarjoavat mittavalle joukolle nuoria tilaisuuden saada jalkansa oven väliin. Pelkästään korkeakoulujen kautta työharjoittelussa on vuosittain useita kymmeniä tuhansia nuoria. Oleellista on huolehtia, ettei erilaisilla ilmaisen työn teettämisen muodoilla vähennetä palkattua työtä.

-          Kokemukseni mukaan palvelualojen työntekijät suhtautuvat myönteisesti esimerkiksi nuorten työttömien auttamiseen ja opiskelijoiden oppimiseen työpaikoilla. On kuitenkin eri asia hallituksen toimesta ohjata työttömiä antamaan talkootyönäytteitä yrityksille kuin panostaa esimerkiksi nuoren ensimmäisen työpaikan löytymiseen erilaisin tukitoimin, päättää Koivuniemi.

PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi oli puhumassa työllisyydestä, työttömyydestä, työhyvinvoinnista ja työn tulevaisuudesta keskiviikkoiltana Tampereella Keskustan Pirkanmaan piirin järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Lisätietoja Niina Koivuniemi 050 592 2493

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs