Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Päästöttömiä ajokilometrejä

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Päästöttömiä ajokilometrejä

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2015 klo 07:15
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Kun yhdistetään suomalaisen Woikoski Oy:n yli sadan vuoden kokemus kaasuista sekä nykyiset vaatimukset päästöttömästä autoilusta, syntyy vetyautoilijan tankkausasema. Viiden minuutin tankkauksen jälkeen edessä on 600 täysin hiilidioksidipäästötöntä ajokilometriä.

Vety auton, tai minkä tahansa moottorilla käyvän laitteen polttoaineena ei aiheuta lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

– Kun polttokennoon syötetään puhdasta vetyä, saadaan ulos sähköä moottorin pyörittämiseksi sekä vesihöyryä, selventää Woikoski Oy:n toimitusjohtaja Kalevi Korjala vedyn päästöttömyyden periaatteita.

Vedyn käytön lisääntyminen vihreänä energialähteenä on kannustanut Woikoskea investoimaan vetyyn. Viime vuonna valmistui Kokkolaan Euroopan suurin vesielektrolyysimenetelmällä toimiva vetytehdas. Menetelmä on yritykselle vanha tuttu, sillä siten Woikoskella tuotettiin vetyä jo yli sata vuotta sitten.

Vetyä saadaan myös kemianteollisuuden sivutuotteena ja sitä voidaan lisäksi valmistaa maakaasusta, propaanista, biokaasuista tai muista CH4 -tuotteista. Kun vety irrotetaan tällaisesta molekyylistä, syntyy myös hiilidioksidia tai hiilimonoksidia. Sen sijaan, kun vety irrotetaan elektrolyysissä vesimolekyylistä, saadaan vain vetyä ja happea.

– Vesielektrolyysi on siten täysin päästötön ja elektrolyysiin tarvittava sähkö voidaan tuottaa tuuli-, aurinko-, tai vesivoimalla. Näin sekä vedyn valmistus että käyttö energialähteenä voivat olla hiilidioksidivapaita, korostaa Korjala. Hän muistuttaa, että nykyratkaisuin vetyä on myös täysin turvallista käyttää.

EU:ssa panostetaan vahvasti hiilidioksidipäästöttömään energiankäyttöön ja suunnitelmissa on laajentaa nykyistä muutaman kymmenen vetytankkausaseman verkostoa. Pelkästään Saksassa on tavoitteena rakentaa 400 uutta asemaa kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Suomeen Woikoski on rakentanut jo kaksi vetytankkausasemaa ja kaksi uutta on suunnitteilla. Niistä toinen tulee Ruotsiin, Göteborgiin.

– Haluamme olla vahvasti mukana vetyteknologian kehittämisessä. Meillä on jo yli vuosisadan kokemus vedystä ja muista teollisista, elintarvike- ja lääketieteellisistä korkeapainekaasuista. Olemme viime vuosina laajentaneet osaamistamme on-site –ratkaisuihin, joissa kaasu tehdään tehdasalueella ja se johdetaan putkia pitkin suoraan prosessiin, kertoo Korjala. Tämän suuntauksen hän näkee myös ratkaisuna tuleville tankkausasemille. Sen sijaan, että vety kuljetettaisiin säiliöissä asemille, se valmistetaankin paikan päällä.

– Vihrein ratkaisu on tietysti tällöin menetelmä, jossa tarvittava energia veden hajottamiseen vedyksi ja hapeksi saadaan aurinkopaneeleista tai tuulivoimalasta, toteaa Korjala. Teksti: Maija-Liisa Saksa

Lisätietoa ja yhteydenotot: http://bit.ly/1ArzQYK
Julkaisija: Editori.fi 

Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs