Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Överdirektör Päivi Laajala: Nya kommunallagen betonar ledandet av kommunkoncernen ur helhetsperspektiv

Valtiovarainministeriö

Överdirektör Päivi Laajala: Nya kommunallagen betonar ledandet av kommunkoncernen ur helhetsperspektiv

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.11.2014 kl. 10:10
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Det genomgående temat i den nya kommunallagen är ledandet av kommunkoncernen som helhet. Målet är att lagen skulle öppna ledandet av kommunen på ett bättre sätt än i dagsläget. Regeringens proposition till en ny kommunallag överlämnades till riksdagen den 27 november.

 − I lagen tas i bruk ett nytt begrepp, kommunens verksamhet, som inkluderar förutom den juridiska kommunkoncernen även kommunernas samarbete, verksamheten som baserar sig på kommunens ägande samt de upphandlade tjänsterna. Den nya kommunallagen styr mot en övergripande granskning av verksamheten ur helhetsperspektiv, berättar överdirektören Päivi Laajala från finansministeriet vid framtidens kommun –turnén i Vasa fredagen den 28 november.

Kommunstrategin ett ledningsverktyg

Långsiktigt ansvarstagande och helhetsinriktad ledning av kommunens verksamhet borde få en mera framträdande roll i det kommunala beslutsfattandet. Detta mål främjas i kommunallagen genom att kommunstrategin görs till kommunfullmäktiges styrinstrument.

− Av kommunen krävs nu att olika och differentierade strategier och planer läggs ner. I kommunstrategin ska fullmäktige definiera och sammanställa de långsiktiga mål som är genomgående för all verksamhet som kommunen utför. På så sätt ökas föregripande insikt i verksamheten och verksamhetsfältet, och dessutom kan kontrollen av omfattande helheter förbättras, konstaterar Laajala.

Ägarstyrningen baserar sig på målen i kommunstrategin

För att den helhetsinriktade styrningen ska förstärkas intas i lagen även definitionen av ägarstyrning som ett nytt element. Bestämmelserna om koncernanvisningar och kommunala dottersamfund preciseras också. Målet är att åstadkomma ett starkt, strategiskt kommunalt ägande.

− Strategisk ägarstyrning kräver beredning, tydliga ställningstaganden, reagering, förhandlingskultur, avtalskompetens, diskussion, kommunikation om ägarens målsättningar samt en tydlig arbets- och ansvarsfördelning inom kommunens organisationer, uppräknar Laajala.

Ytterligare information:

Päivi Laajala, överdirektör, tfn 02955 30026

Minna-Marja Jokinen, lagstiftningsråd, tfn 02955 30820

Auli Valli-Lintu, regeringsråd, tfn 02955 30079

 

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs