Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » niin & näin 3/2016: teemoina itsen kertominen sekä kasvit ja sienet

niin & näin

niin & näin 3/2016: teemoina itsen kertominen sekä kasvit ja sienet

Tiedote.
Julkaistu: 21.09.2016 klo 09:13
Julkaisija: niin & näin

Filosofisen niin & näin -aikakauslehden syysnumerossa 3/2016 tarkastellaan minuuden kertomista. Toisessa teemakokonaisuudessa syvennytään kasvien ja sienten saloihin.

Minäkertomuksilta on vaikea välttyä nykyisessä minä-keskeisessä mediamaisemassa. Galen Strawsonin essee ”En ole kertomus” rusikoi käsitystä, jonka mukaan kerronnallisuus on suotava, jopa välttämätön tapa hahmottaa itseyttä ja elämää. Teemaan haastatellut filosofit Marya Schechtman, Dominic Murphy ja Daniel D. Hutto eivät ole heittämässä kertomusta itsen ymmärtämisen ja sosiaalisen olemisen välineenä romukoppaan, mutta he pohtivat kertomuksellisuuden filosofisia ja eettisiä reunaehtoja. Maria Mäkelä havainnollistaa, miten jopa sisustaminen inspiroivilla mietelauseilla kääntyy mutkikkaaksi ja ristiriitaiseksi minuuden performanssiksi.

Kasvit & sienet -teemassa tarjotaan kaksi historiallista lähestymistapaa eri elämänmuotojen yhteyksiin. Lääkäri, filosofi Julien Offray de la Mettrie tutkailee valistusesseistiikan klassikossaan ”Ihmiskasvi” muun muassa kasvien ja ihmisten lisääntymisen yhtäläisyyksiä ja eroja. Mutta onko kasveilla sielu? Tämän kysymyksen parissa askaroivat jo antiikin filosofit, kuten Marke Ahosen katsauksesta käy ilmi. Antti Salminen ja Tommi Kakko lähestyvät sieniä salaperäisinä rajaolentoina, joilla on aivan oma asemansa psykedeelisessä filosofiassa. Sienten ja kasvien taiteelliseen olemukseen paneudutaan taiteilijakaksikko IC-98:n haastattelussa.

Ajankohtaisotteet ja kirja-arviot tarjoilevat parhaita paloja viimeaikaisesta tiede-, kulttuuri- ja julkaisusadosta. Helsingissä kesäkuussa vieraillut Jacques Rancière pohtii poliittisen taiteen konkreettisia mahdollisuuksia. Kolumnipaikalla puolestaan kaunokirjallisuuden kääntäjä Raisa Porrasmaa kuvaa japanilaisen minän uppoamista osaksi hienovaraista maisemaa.

Lehden taiteilijoista Camilla Vuorenmaa tutkii maalausta ja veistämistä yhdistävissä teoksissaan yksilön arkisiakin kokemuksia, kun taas Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ryöpsäyttävät lehden sivuille kurittoman vieraslajien ja kuvitteellisten kasvien puutarhansa.

Syysnumeron 3/2016 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen juttuarkiston helmiin voi tutustua lehden verkkosivuilla.

 

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittajat (paatoimittaja@netn.fi):

Anna Ovaska, 040 569 5052

Tytti Rantanen, 040 741 8992

 

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:

Jukka Kangasniemi (jukka.m.kangasniemi@gmail.com), 040 721 4891

niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs