Rovaniemen Teatterin syyskausi 2017 on kotimaisten näytelmien kausi. Esitykset alkavat 2. syyskuuta, kun Lappia-talon vinttinäyttämö Kerolla on ensi-ilta Pessi ja Illusiasta. Esitys pohjautuu Yrjö Kokon satuun, jonka Lasse Hjelt on kirjoittanut näytelmäksi ja jonka ohjaa Eljas Liinamaa. Pukusuunnittelu on Mirkka Nyrhisen ja tilasuunnittelu Sanna Halmeen sekä Miksa Koposen yhteistyötä. Esitys on suunnattu lapsille ja sen näytökset ovat Lappia-talon lisäksi Lapin kuntien kouluilla ja päiväkodeilla. Ohjaaja Eljas Liinamaa ottaa näytelmällä kantaa Suomi 100 -vuoden teemoihin.
- Esityksen ohjaaminen on minun panokseni Suomi 100 -asiaan. Pystymmekö me suomalaiset elämään yhteisönä harmonisesti ja ylläpitämään ystävyyttä yli rajojen? Osaammeko me lentää? Onko meillä vielä lapsen uskoa jäljellä ja annammeko tilaa mielikuvitukselle?, Liinamaa pohtii.
Teatterin syyskauden avajaiset ovat Pessi ja Illusian ensi-illan jälkeen, 7. syyskuuta Lappia-talon Tieva-näyttämöllä. Ne esittelevät katsojille kauden ohjelmistoa ja henkilökuntaa.
Syyskuun 16. päivä on kauden suurtuotannon vuoro valmistua ensi-iltaansa. Kyse on näytelmän Nätti-Jussin seikkailut kantaesityksestä Lappia-talon Tieva-salissa. Näytelmän on käsikirjoittanut Esko Janhunen ja sen ohjaa Kari Väänänen. Lavastussuunnittelu on Pentti Uimosen ja pukusuunnittelu Elina Vaskon. Esityksen rooleissa nähdään muun muassa Marko Syysmaa, Kari Koivukangas, Kirsi Kärnä, Markku Köngäs, Markku Lukka, Paula Miettinen, Vesa-Matti Komonen, Joni Kuokkanen ja Jonne Kaaretkoski. Näytöksiä on syyskaudella kaikkiaan 24. Ohjaaja Väänänen pitää Nätti-Jussin seikkailuita ylistyksenä mielikuvitukselle.
- Käsikirjoitus perustuu Nätti-Jussin legendaan. Siihen on kerätty tarinoita Nätti-Jussia käsittelevistä kirjoista sekä läheisiltä ja lisäksi Esko Janhunen on keksinyt omiaan. Näytelmässä kampurajalkaisesta huutolaispojasta kasvaa kansainvälinen seikkailija. Esityksestä tulee viehättävä sekoilu ja siinä mahdottomasta tehdään totta. Lähtökohtana on ilo, jonka mielikuvituksen rajattomuus tuottaa ihmisille. Mielikuvitus on auttanut minuakin hankalissa paikoissa ja toisaalta antanut siivet elämään. Se on tämän jutun sanoma, pohjustaa Väänänen.
Nätti-Jussin seikkailut liittyvät myös Suomen Kulttuurirahaston käynnistämään Taidetestaajat-hankkeeseen, johon Rovaniemen Teatteri on valittu mukaan. Teatteri tavoittaa hankkeella arviolta 500 lappilaista kahdeksasluokkalaista ja heidän opettajaansa lukuvuonna 2017−18. Oppilaat tutustuvat Nätti-Jussin tarinaan yleisötyön kautta ja katsomalla esityksen. Taidetestaajat-hankkeen tarkoituksena on tarjota koululaisille elämys, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen.
- Me jätimme kesällä 2016 ehdotuksen hankkeeseen Nätti-Jussin seikkailuista sekä näytelmään liittyvistä etkoista ja jatkoista. Kasiluokkalaiset saavat vip-tason palvelua, etkojen ideana on avata teatteriesitystä ja sen valmistumista. He saavat tietää, mitä puvustossa sekä lavastamossa tehdään ja miten esitys syntyy. Käytämme lisäksi someviestintää, koska Lapissa välimatkat ovat pitkiä. Jaamme kuvia näytelmän valmistusvaiheista, keskustelua, materiaalia ja videoterveisiä Facebook-ryhmässä. Taidetestaajat-hanke on arvokas keino tavoittaa nuorten ikäryhmää. Pääsemme keräämään heiltä palautetta, jota voimme hyödyntää toimintamme kehittämisessä, hallintojohtaja Sari Alatalo selventää.
Nätti-Jussin ensi-illan jälkeen, 4. lokakuuta kellariteatteri Saivolla jatkuu musiikillinen taiteilijatarina Piaf. Esitys pohjautuu Helena Anttosen käsikirjoitukseen ja sen on ohjannut Eljas Liinamaa. Piafin tarinan esittävät Kirsi Kärnä, Markku Lukka ja Minna Siitonen.
Lisäksi lokakuusta alkaen Lappia-talon vinttinäyttämöllä yleisö pääsee kuuntelemaan tarinoita näyttelijältä, kun Pirjo Leppänen kertoo sattumuksista ja rooleista uransa varrelta. Kokonaisuuden nimi on Tänä iltana Pirjo Leppänen.
Vuonna 2016 Rovaniemen Teatterin suosituin näytelmä oli Joulutarina, jonka näki 5500 katsojaa. Esitys palaa teatterin ohjelmistoon 2.11.2017. Musiikkinäytelmä pohjautuu Marko Leinon romaaniin ja Juha Wuolijoen elokuvaan Joulutarina, jonka on ohjannut Juha Wuolijoki, tuottanut Snapper Films Oy ja kirjoittanut Marko Leino. Kari Väänänen harjoituttaa näytelmän uudelle esityskaudelle yhteistyössä koreografi Matti Paloniemen ja kapellimestari Minna Siitosen kanssa. Esiintymässä ovat lähes kaikki Rovaniemen Teatterin näyttelijät, Tanssiteatteri Rimpparemmin muusikot ja tanssijat sekä Santasportin tanssilinjan opiskelijoita ja avustajia.
Marraskuulle valmistuu myös Tontut liemessä -klubi Lappia-talon kellariteatteriin. Klubin ohjelma koostuu sketseistä, lyhyistä esityksistä sekä musiikista pikkujouluteemalla. Se alkaa 17. marraskuuta kapellimestarinaan Minna Siitonen.
Lisätietoja saat Rovaniemen Teatterin Kati Kuhalta, 040 7686672, [email protected]
Oheisen kuvan on ottanut Petri Teppo.
Nätti-Jussin seikkailut_kuva Petri Teppo.jpg
Koko: 1,15 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3500x2622Nätti-Jussin seikkailut_kuva Petri Teppo.jpg
Koko: 1,15 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3500x2622Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan lähes 300 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin.
Rovaniemen Teatterin koti on Alvar Aallon Lappia-talo. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1