Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » MUISTUTUS: Tiedeuutisilla voi sekä valistaa että pelotella

Vastapaino

MUISTUTUS: Tiedeuutisilla voi sekä valistaa että pelotella

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2016 klo 09:13
Julkaisija: Vastapaino

Tervetuloa Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia -kirjan julkistamistilaisuuteen Helsingin yliopiston Tiedekulma Aleksiin perjantaina 7.10.2016 klo 9.00–10.00. (Aleksanterinkatu 7).

"Harvardista kuuluu kummia: Maito tappaa" otsikoi Kauppalehti ja sai yleisön säikähtämään. Uutinen ratsasti tunnetun yliopiston nimellä ja veti rajusti mutkia suoriksi, mutta perustui kuitenkin luotettaviin tieteellisiin tutkimuksiin. Koska etenkin internetin uutisten on pysäytettävä lukija klikkaamaan juttu auki, otsikoiden pitää herättää, jopa hätkähdyttää.

Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia -kirjassa kysytään, mihin suuntaan tiedeuutiset ovat menossa. Miten tämän ajan tiedeuutisia pitäisi lukea? Uutuuskirjaan on koottu 15 suomalaisen tiedeviestinnän ammattilaisen kokemuksia ja vinkkejä uutistulvassa selviytymiseen. Kirjassa myös ammutaan alas viime aikojen räikeimpiä uutisankkoja.

Vaikka tiedotusvälineissä tavoitellaan klikkauksia ja suurta yleisöä, suomalainen media on silti varsin vastuullinen uutisvahti. Luottavaisuus mediaa kohtaan on kuitenkin kokenut kolauksia niin sanottujen valesivustojen vallattua mediamaiseman parin viime vuoden aikana. Onko odotettavissa tieteen vastaisku?

”Journalismin ytimessä on sananvapauden lisäksi keskustelun ja epäilyn vapaus. Tiedekin on totta vain toistaiseksi, ja tieteen etenevä prosessi tuottaa uutisia myös epävarmoista tutkimustuloksista. Epävarmuuden pitäisi kuitenkin näkyä uutisoinnissa. Pelkkä toteamus siitä, että ’haastateltava vastaa sitaateistaan’ tai että ’johtopäätökset uskottavuudesta jääkööt lukijalle’, on epäkelpoa journalismia”, sanoo kirjan toinen toimittaja Ulla Järvi.

Tiedekulmassa huuhaasta ja tieteestä ovat keskustelemassa kirjan toimittajat Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri, FT Ulla Järvi ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja, VTT Tuukka Tammi sekä kirjan kirjoittajia, muun muassa Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverronen.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Ulla Järvi & Tuukka Tammi (toim.): Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia
Vastapaino 2016

 

Toimittajien yhteystiedot:

Ulla Järvi, ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi, 040 737 8614

Tuukka Tammi, tuukka.tammi@thl.fi, 029 524 8717

 

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
mikko.jamsen@vastapaino.fi, puh. 03 3141 3501

 

Kustannusosakeyhtiö Vastapaino  

Yliopistonkatu 60 A , 33100 Tampere  

puh. 03 3141 3501  

vastapaino@vastapaino.fi

vastapaino.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs