Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Minne matka, SDP?

Aikamerkki

Minne matka, SDP?

Artikkeli.
Julkaistu: 18.05.2016 klo 14:24
Julkaisija: Aikamerkki

Gallupit hellivät suurinta oppositiopuoluetta SDP:tä. Puolueen on kyettävä vastaamaan millaista Suomea rakennetaan porvarihallituksen päätösten jälkeen.

SDP valmistelee uutta periaateohjelmaa. Puoluejohto on lähettänyt kenttäkäsittelyyn keskusteluaineiston Turvaa ja vapautta muuttuvassa maailmassa. Periaateohjelman valmistelua vetää Uudenmaan liitossa työskentelevä Juha Eskelinen sen jälkeen kun kansanedustaja Johannes Koskinen siirtyi viime kesänä pankkimaailmaan Lontooseen. Eskelinen on aiemmin työskennellyt SDP:n puoluetoimistossa vastuualueenaan poliittinen ohjelmatyö.

-Rakennan mieluummin maastomerkkejä kuin muistomerkkejä, Eskelinen kuvaa periaatetyöskentelyä.

Muistomerkeillä Eskelinen viittaa hyvinvointivaltion rakentamisen aikoihin, jolloin vienti veti ja jaettavaa oli enemmän. Tämän päivän vaikeassa taloustilanteessa tarvitaan uusia maastomerkkejä, jotta jokainen kansalainen pidetään matkassa mukana.

-Olennaisinta on löytää vastauksia siihen millainen Suomi halutaan tämän porvarihallituksen jälkeen, Juha Eskelinen sanoo.

Jos soteuudistus, maakuntahallinto ja palveluiden yksityistämiseen viittaavat toimet etenevät hallituksen suunnittelemalla tavalla, seuraava hallitus saa perinnöksi uudet rakenteet. Niitä ei muuteta hetkessä takaisin entisiksi.

Demarit joutuvat ottamaan kantaa asioihin, joita ei välttämättä ole totuttu miettimään. Puoleen on löydettävä keinoja, joilla oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo toteutetaan myös yksityisten hyvinvointipalveluiden markkinoilla. Lue artikkeli kokonaisuudessaan.

 

Guru, puhu selkokieltä!

Julkisuudessa ääneen pääsevät usein jonkin alan gurut eli asiantuntijat. Suomalaisen asiantuntijan tunnistaa siitä, että hänen puhettaan on hyvin vaikea ymmärtää.

Maailmalta kantautuu kuitenkin Suomeen uusia ideoita. Yksi uusi idea on se, että asiantuntija opettelee puhumaan selkokieltä. Mitä suurempi asiantuntija, sitä helpommin hän osaa asiansa kertoa.

Varsinkin Yhdysvalloissa monet ajattelevat näin. Johtava ydinfysiikan asiantuntija kertoo kauppajonossa sujuvasti, millaisia riskejä ydinteknologiaan kuuluu. Tai maailmantalouden superguru kuvailee ymmärrettävällä kielellä, mistä Kreikan talousvaikeudet johtuvat.

- Kaikki eivät pidä tätä ideaa hyvänä. Monet ajattelevat, että asiantuntija menettää arvostuksensa,
jos hän alkaa jutella arkikielellä omasta alastaan, Leealaura Leskelä Selkokeskuksen kehittämispäällikkö ja Selkosanomien päätoimittaja sanoo.

Miksi asiantuntijan kannattaa käyttää ymmärrettävää kieltä? Siksi, että vaikea kieli saa ihmiset ajattelemaan, että tuo asia ei ole tärkeää. Vaikea kieli saa ihmiset ajattelemaan, että asia ei kuulu minulle Leskelä toteaa.

Entä miksi asiantuntijan täytyy puhua selkokieltä? Koska tieto kuuluu kaikille. Asiantuntijat tietävät asioita, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. Se tieto ei kuulu ainoastaan toisille saman alan asiantuntijoille. Eikä se kuulu vain niille suomalaisille, joilla pitkä koulutus ja hyvä kielitaito. Tieto kuuluu kaikille suomalaisille, myös niille, jotka tarvitsevat selkokieltä. Lue artikkeli kokonaisuudessaan.

Lue Aikamerkistä myös:

Köyhyys periytyy lapsille 

Ilmastonmuutos sekoittaa sään ja talouden

Luopuuko Suomi malmeista liian halvalla

Aikamerkki on yhteiskunnallinen verkkojulkaisu, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se kertoo kuvin ja sanoin vaikuttamisesta ja vallasta, työstä ja sen tekijöistä, rahasta ja kestävästä kuluttamisesta, aikuisopiskelusta ja sivistyksestä.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto TSL. Vastaava toimittaja Merja Leskinen,merja.leskinen@tsl.fi, 040 5673208, www.aikamerkki.org

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs