Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Miksi lenkki on sininen, mistä tulee Marimekko? Uutuuskirja kertoo tarinoita yritysten nimistä

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Miksi lenkki on sininen, mistä tulee Marimekko? Uutuuskirja kertoo tarinoita yritysten nimistä

Tiedote.
Julkaistu: 10.08.2016 klo 11:29
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Miksi Lumene on Lumene? Mistä Ikea tulee? Miksi Posti muutti nimensä Itellaksi ja takaisin Postiksi? Timo Leppäsen kirjoittama Merkilliset nimet – Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä kokoaa yhteen yli sata tarinaa suomalaisille tutuista kaupallisista nimistä.

Niin yritysten kuin tuotteidenkin nimet pitää keksiä. Juuri ilmestyneessä kirjassa ääneen pääsevät nimien keksijät, jotka kertovat mistä nimet ovat tulleet, mitä ne tarkoittavat ja miten lukuisten ideoiden joukosta valittiin se oikea.

Merkilliset nimet on ensimmäinen suomenkielinen kirja yritysten ja tuotteiden nimistä ja niiden taustoista. ”Mainostoimistoissa työskennellessäni panin merkille, että vaikka brändeistä, viestinnästä ja mainonnasta on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja, kaupallisista nimistä on kirjoitettu ja niitä on tutkittu hämmästyttävän vähän. Niinpä päätin ottaa selvää, miten suomalaisille tutut yritysten ja tuotteiden nimet ovat syntyneet”, kertoo kirjan tekijä Timo Leppänen.

Nimet ovat konkreettinen tapa, jolla yritykset erottuvat kilpailijoistaan. Toiminimet ja tavaramerkit ovat yritysten omaisuutta, joiden oikeuksista taistellaan välillä oikeussaleissa. Kirja kertoo, miten Stockmann reagoi halpakauppaketju Tokmannin nimeen ja mikä Ingmanin levite sai Valion aloittamaan viisivuotisen oikeuskiistan.

Tutut kaupalliset nimet ylittävät uutiskynnyksen ja herättävät tunteita varsinkin vaihtuessaan. Moni muistaa Merita Pankin lanseerauksen ja Telen muuttumisen Soneraksi – Postin Itella-kaudesta puhumattakaan. Kirja tuo esille, millä perusteilla nimiä on muutettu ja millaisia asioita on otettu huomioon uutta nimeä valittaessa.

Kirja perustuu lähes sataan haastatteluun ja satoihin lähteisiin. Tarinat nimien taustoista avaavat myös mielenkiintoisia näkökulmia yritysten historioihin ja perustamisvaiheisiin.

Timo Leppänen (s. 1979) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi ja työskennellyt muun muassa mainostoimisto Bob Helsingissä ja Taivas-konsernissa.

Timo Leppänen
Merkilliset nimet
Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä

432 sivua | SKS 2016

Linkki kirjan kansikuvaan.

Arvostelukappaleet ja lisätiedot: markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu noin 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs