Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Miesten vanhemmuutta ei tueta tarpeeksi

Pelastakaa Lapset ry

Miesten vanhemmuutta ei tueta tarpeeksi

Tiedote.
Julkaistu: 30.12.2014 klo 09:38
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Isäksi tuleminen on miehen elämäntapahtumissa suuri tapahtuma. Miestä ei kuitenkaan tueta tässä riittävästi. Lapsen syntymään liittyy suuria tunteita, kuten ennen kokemattoman suurta rakkautta. Mies voi silti tuntea olonsa ulkopuoliseksi äidin ja vauvan kiinteän suhteen vuoksi. Lapsen sitovuus ja vaikutus ajankäyttöön voi myös yllättää. Tulokset käyvät ilmi Pelastakaa Lasten juuri valmistuneesta mies- ja isätyön kartoituksesta. Kartoitukseen liittyvään kyselyyn vastasi 169 miestä, joista 80 % oli pohjoiskarjalaisia.

”Miehen vanhemmuus jää liiaksi hyvän onnen varaan”, sanoo projektityöntekijä Topi Linjama Pelastakaa Lapsista. Joensuun Perheentalolla työskentelevä Linjama on kartoittanut tämän vuoden ajan, millaisia perheeseen ja vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä miesten mielessä pyörii.

”Suomalaisen miehen puhumattomuus osoittautui myytiksi jälleen kerran”, Linjama toteaa ja jatkaa, että lähes jokainen kyselyyn vastannut vastasi avoimeen kysymykseen, jossa pyydettiin muistelemaan isäksi tulemista.

Isät tarvitsevat kyselyn mukaan tietoa ja tukea lapsenhoitoon liittyvissä asioissa sekä lastenhoitoapua. Toisaalta toivotaan vertaistukea ja keskusteluja toisten isien kanssa. Kyselystä kävi ilmi myös perheiden eriarvoistuminen: toisilla menee hyvin, toisille ongelmat kasaantuvat.

Miehiä on tuettava ja motivoitava vahvemmin täysipainoiseen vanhemmuuteen. Julkisen sektorin ja kolmannen sektorin toimijoiden ohella miehellä itsellään on tässä tärkeä rooli. Pelastakaa Lapset kehottaa miehiä ottamaan kotona rohkeasti vastuuta, sillä lapsi hyötyy läsnä olevasta isästä monin tavoin. Lisäksi miehen sitoutuminen vanhemmuuteen hyödyttää miestä itseään, lapsen äitiä ja koko yhteiskuntaa. Pelastakaa Lapset korostaa, että kodinhoitajien tapaista matalan kynnyksen käytännön apua olisi oltava perheiden ulottuvilla nykyistä helpommin.

Pelastakaa Lapset suunnittelee Itä-Suomeen hanketta, jossa kartoituksessa esille nousseita isätyön muotoja vietäisiin käytäntöön. Tällaisia ovat esimerkiksi isä-lapsi-toiminnan laajentaminen, isäryhmien kokeilu sekä perhevalmennusten kehittäminen isät paremmin huomioiviksi.

Linkki raporttiin:http://bit.ly/1B14xVF 

Lisätietoja:

Topi Linjama, projektisuunnittelija, Pelastakaa Lapset ry, p. 050 448 1095, topi.linjama@pelastakaalapset.fi 

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään.

Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs