Joensuussa 8. ja 9. syyskuuta pidettävän Silva-metsänäyttelyn yhtenä teemana on puun uudet innovaatiot ja luonnontuotteiden kasvava kysyntä. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on juuri julkaissut verkkosivuillaan tutkittua tietoa ilmastokestävästä metsänhoidosta. Selvityksessä kerrotaan myös hiilinieluista ja -varastoista ja niiden merkityksestä kestävässä metsätaloudessa.
Ilmastotavoitteet, metsien monimuotoisuuden turvaaminen, ilmastonmuutoksen vaikutus metsiin ja uuden liiketoiminnan kehittäminen muodostavat yhtälön, johon Suomen on löydettävä ratkaisu.
- Energiamurrosta seuraa metsätalouden murros. Metsätalouden murros ei tarkoita puuntuotannon lopettamista vaan sen mahdollistamista yhdessä muiden metsänkäyttömuotojen kanssa, sanoo metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Koivula Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.
Murroksessa metsänomistajille on pystyttävä tarjoamaan tukea erilaisiin tapoihin saada tuloa metsistään. Metsänomistaja päättää, mitä haluaa painottaa ja minkälaisen paletin itselleen kokoaa.
- Onko se puuntuotantoa, tulojen saamista metsän tai sen osan vuokraamisesta matkailuyritykselle, marjastusfirmalle tai muille luonnonantimien hyödyntäjälle. Metsänomistajalla tulisi olla mahdollisuus saada tuloja myös hiilensidonnasta ja -varastoinnista ja monimuotoisuuden ylläpitämisestä. Tässä vaiheessa valmiita malleja ei ole ja vaatii varmasti miettimistä, että miten korvataan vaikkapa se, että jokin uhanalainen hyönteinen tai kasvi säilyy metsässä, Koivula kertoo.
- Ilmastokestävän metsänhoidon ja -talouden periaatteiden todellinen jalkauttaminen käytäntöön mahdollistaisi osaltaan näiden seikkojen yhteensovittamisessa. Myös jalostusasteen nostaminen pitää viedä juhlapuheista käytännöksi ja laajentaa se puumateriaalin lisäksi muihin metsästä saataviin aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin ja palveluihin.
Oma lukunsa on maankäytön tarpeet.
- Puuntuotanto, hiilensidonta, monimuotoisuus. Mikä näistä on tärkein säilyttää metsäpinta-alan mahdollisesti pienentyessä rakentamisen tieltä? Kuka tekee päätökset ja mikä on oikeudenmukainen tapa ratkaista asia?
Koivulan näkemys on, että Suomella edelleenkin mahdollisuus elää metsästä, mutta se edellyttää uudenlaisen ajattelun muuttamista toiminnaksi ja metsätalouden näkemistä laajemmin.
- On parempi olla edelläkävijä ja ratkaisujen tarjoaja kuin osa ongelmaa. Näitä asioita tullaan käymään läpi tulevaisuudessa ja jollemme me sitä keskustelua käy ja tee päätöksiä, niitä tullaan tekemään meidän puolestamme.
Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Antti Kilpeläisen johdolla laadittu selvitys metsien hoidon ja käytön ilmastokestävyydestä on luettavissa osoitteessa https://pohjois-karjala.fi/metsat-ja-biotalous/.
Lisätiedot: Metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Koivula, [email protected], p. 040 518 6326.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on kuntayhtymä, jonka tavoitteena on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka asua, opiskella, tehdä töitä ja yrittää. Tehtäviämme ovat maakunnan kehittäminen, maankäytön suunnittelu ja maakunnan etujen ajaminen. Roolimme aluekehityksessä on ennen kaikkea olla alueen toimijoiden yhteistyöjohtaja.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1