Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Metsähallitus uudistaa alue-ekologisen suunnittelun periaatteet

Metsähallitus

Metsähallitus uudistaa alue-ekologisen suunnittelun periaatteet

Tiedote.
Julkaistu: 02.04.2015 klo 13:48
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen monikäyttömetsien alue-ekologisella suunnittelulla varmistetaan luonnon monimuotoisuuden  ja muiden erityispiirteiden säilyminen. Alue-ekologisen tarkastelun ajantasaistamiseksi aloitettiin projekti, jonka tarkoituksena on löytää yhteiset periaatteet verkoston päivittämistyölle. Projektin aikana luodaan uusi alue-ekologinen suunnitelma Itä- Lapin pilottialueelle ja tehdään menetelmäkuvaus myös muilla alueilla tehtävälle päivitystyölle.

Alue-ekologisen tarkastelun päivittäminen on tullut ajankohtaiseksi, kun aiemmin määriteltyjen kohteiden rinnalle on myöhemmin tehty uusia suojelupäätöksiä.  Metsätalouden menetelmät ovat myös kehittyneet huomioimaan luonnon monimuotoisuuden aiempaa paremmin. Alue-ekologinen tarkastelu ajantasaistetaan ottamaan huomioon luontoarvot, riistan elinpiirit, maisema-asiat ja muut monikäyttöön liittyvät seikat entistä tehokkaammin. Samalla suunnitelmien ja verkostojen rakenne halutaan saada yhdenmukaisemmaksi kaikilla Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla.

Alue-ekologiseen verkostoon on tehty jatkuvaa päivitystä vuodesta 2000 asti. Verkostoon on tullut uusia suojelupäätöksiä, maastotöissä havaittuja uusia kohteita, Metsälain uudistumisen tuomia uusia kohteita, luonnonsuojeluasetuksen lajilistojen muutoksia, riistan elinympäristöjen aktiivisen ennallistamisen kohteita (REAH) ja kulttuuriperintökartoituksen kohteita.

Alue-ekologisen verkoston tarkastelun työkalut ovat kehittyneet huomattavasti edellisen projektin jälkeen. Paikkatiedon analysointimenetelmät ovat kehittyneet, ennallistamisesta on tullut arkipäiväistä toimintaa, kitumaiden merkitys monimuotoisuuden kannalta ymmärretään paremmin ja toimintaympäristön odotuksen ovat tulleet osallistavan suunnittelun kautta tutummaksi.

Uudistuksessa alueita kartoitetaan uudelleen, lisätään tarvittaessa uusia kohteita ja mahdollisesti poistetaan olemassa olevia, ei tarkoituksenmukaisia, kohteita verkostosta. Samalla tarkennetaan ohjeita alue-ekologisten kohteiden sisällä toimimiselle.

 

 

Lisätietoja

Projektipäällikkö Tarja Wallenius, 0400 195 064, tarja.wallenius@metsa.fi

Aluejohtaja Kirsi-Marja Korhonen, 0400 300 861, kirsi-marja.korhonen@metsa.fi

 

 

Liitetiedostot

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs