Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Metsäasiantuntijat odottavat helpotusta ”liituribyrokratiaan”

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Metsäasiantuntijat odottavat helpotusta ”liituribyrokratiaan”

Julkaistu: 20.11.2015 klo 10:24
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Suomen liito-oravanaaraiden kanta on vahva eli noin 140 000 yksilöä. Havainnot liito-oravista tehdään ELY-keskukseen ja ne merkitään karttaan. Käytännön metsätaloudessa ongelmia aiheuttaa byrokratia karttamerkinnöissä.  Merkintöjä ei pystytä poistamaan, vaikka havaintoja liito-oravista ei enää alueella olisikaan.

 Metsäammattilaiset joutuvat työssään yhä useammin tilanteeseen, jossa ELY-keskus on käynyt itse toteamassa maastossa, ettei alueella ole liito-oravia, niin karttamerkintää ei silti voida poistaa. Tämä aiheuttaa ongelmia, mikäli esimerkiksi naapuripalstalla halutaan tehdä harvennushakkuusta metsänkäyttöilmoitus. Karttamerkintä on ja pysyy, vaikka liito-oravia ei olisikaan. Mm. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta on todettu, että ”täppiä” ei voi järjestelmästä kovin helposti poistaa, vaikka ne tuntuisivat aiheettomilta”.

 - Me metsäasiantuntijat hyväksymme liito-oravien kohtuullisen suojelun, sanoo Meton valtuuston puheenjohtaja Jaakko Niemistö. – Liikkuvathan metsäammattilaiset itsekin vapaa-aikanaan hyvinkin paljon luonnossa.

- Tarpeeton byrokratia kuitenkin harmittaa, koska se hidastaa ja hankaloittaa jokapäiväistä työtä. Etenkin kun töitä tehdään muutoinkin niukoilla resursseilla ja kovien paineiden alla. Ylimääräistä byrokratiaa ei enää tarvita.

Niemistön mukaan todella iso ongelma on liituritapausten käsittelyaikojen venyminen ELY-keskuksissa alueilla, joilla on tehty joskus liito-oravahavaintoja. Käsittely saattaa kestää lähes vuoden. Hän kertoo omakohtaisen esimerkin: viime maaliskuun alussa tehtyyn metsänkäyttöilmoitukseen tuli päätös ELY-keskukselta vasta marraskuun alussa.

 - Onhan se aika kohtuutonta ja tuo paljon ylimääräistä työtä. Myös metsänomistajien kannalta asioiden venyminen kuukaudesta toiseen on erittäin ikävää, sanoo Niemistö.

Metsäasiantuntijat vetoavatkin asiassa hallitukseen.

- Sipilän hallituksen tavoitteena on byrokratian purkaminen ja tässä asiassa haluamme tukea hallituksen tavoitteita. Asia koskettaa laajaa joukkoa metsäammattilaisia ja palautetta on tullut eri puolilta.

 - Toivomme, että ministeri Tiilikainen ottaa ensi tilassa tehtäväkseen purkaa tällaista turhaa ja yhteiskunnan kannalta todella kallista byrokratiaa. Asioiden joustava ja sujuva hoitaminen, ilman kuukausien viivytyksiä pitää olla nyky-Suomessa itsestään selvää.

 

Lisätietoja: valtuuston pj. Jaakko Niemistö, puh. 040 833 6134

Meton puheenjohtaja Håkan Nystrand, puh. 040 761 5176

 

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs