Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Meton pj. Håkan Nystrand: Metsäasiantuntijoita tarvitaan lisää

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Meton pj. Håkan Nystrand: Metsäasiantuntijoita tarvitaan lisää

Tiedote.
Julkaistu: 28.08.2015 klo 12:09
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Kuluneen kymmenen vuoden aikana metsäasiantuntijoiden määrä on vähentynyt rajusti, jopa neljänneksellä. Samaan aikaan työn määrä ja vaatimukset ovat lisääntyneet ja uusien investointien myötä tulevat lisääntymään entisestään. Paheneva resurssipula on korjattava pikaisesti, vaativat metsäasiantuntijat.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan Metsähallituksen ja metsäyhtiöiden tekemissä hakkuissa sekä työvoiman että korjuukaluston määrä on vuoden sisällä lähtenyt selkeään nousuun. Lisäystä on molemmissa noin 20 prosenttia. Tämä on vahva signaali biotalouden odotetuista vaikutuksista. Metsäasiantuntijapuolella muutos ei kuitenkaan näy.

- Metsäasiantuntijoista peräti kolmasosa on jo pitkään tehnyt ylitöitä ilman korvausta, Meton puheenjohtaja Håkan Nystrand toteaa. – Työn määrä on lisääntynyt ja uudet työmenetelmät ja laitteet vaativat perehtymistä. Biotalouden nousu kiihdyttää entisestään tätä kehitystä. Yhä pienempi porukka joutuu tekemään entistä enemmän. Näin ei voi enää jatkua.

Meton kesällä 2015 tekemästä työaikakyselystä käy myös ilmi, että esimerkiksi metsäasiantuntijoiden tekemistä sijaisuuksista noin 40 prosenttia jää täysin vaille korvausta.

- Nämä ovat todella kovia lukuja, Nystrand sanoo.- Metsäalalla on perinteisestikin oltu kovia tekemään töitä, koska ihmiset viihtyvät valitsemallaan alalla ja ovat usein valmiita venymään. Se ei kuitenkaan oikeuta käyttämään ihmisiä kohtuuttomasti hyväksi. Tehdystä työstä on saatava korvaus.

Metsäasiantuntijoiden mielestä raja on nyt tullut vastaan. Henkilöstöresursseja on lisättävä, ja ylitöistä on maksettava asianmukaisesti. Ihmiset eivät muutoin jaksa.

- Tämä on myös tuottavuus ja tehokkuus kysymys, Nystrand muistuttaa. – Kun ihmisiä kohdellaan hyvin ja oikeudenmukaisesti, työhön sitoutuminen, työn mielekkyys ja teho kasvavat entisestään. Juuri siitä syntyy se tuottavuuden lisäarvo, jota tällä hetkellä yhteiskunnassa kaivataan.

Puheenjohtaja Håkan Nystrand puhui perjantaina 28.8. Hankasalmella järjestetyssä metsäalan seminaarissa Metsäasiantuntijan muuttuva huominen.

Lisätietoja: pj Håkan Nystrand 040 761 5176

 

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs