Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Mahtimaksa saapuu Jyväskylään

Munuais- ja maksaliitto

Mahtimaksa saapuu Jyväskylään

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2015 klo 09:03
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Maksa on elimistön kaltoin kohdeltu puurtaja. Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi. Maksasta voi pitää huolta välttämällä ylipainoa ja alkoholia, liikkumalla ja annostelemalla lääkkeet oikein. 

Keski-Suomen munuais- ja maksayhdistys KEMUSI järjestää yleisöluennon maksasairauksista Jyväskylässä perjantaina 22.5. klo 15. Paikkana on Kansalaistoiminnankeskus Matara-sali A, Matarankatu 6 A. Keski-Suomen keskussairaalan osastonylilääkäri Markku Peräaho luennoi maksasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti Suomessa. Yhä useampi on ylipainoinen. Rasvamaksa ja alkoholimaksasairaudet yleistyvät. Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Tutkimusten mukaan jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttajia. 

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Ylipaino ja alkoholi sekä virukset ja väärin annostellut lääkkeet uhkaavat maksaa. Maksan urakkaa voi helpottaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein. 

Kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista, vaan ne voivat johtua myös autoimmuunisairaudesta tai olla perinnöllinen. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi. Maksasairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää. Virusmaksasairauksia lukuun ottamatta varsinaisia parantavia hoitoja on vähän, mutta kun maksasairauden syy on tiedossa, voi välttää maksaa kuormittavia tekijöitä. Maksasairaus todetaan yleisimmin sattumalta työterveystarkastuksessa tai tutkittaessa maksa-arvoja muun sairauden lääkehoidon aikana. 

Keski-Suomen munuais- ja maksayhdistys KEMUSI toimii munuais- ja maksasairautta sairastavien, heidän perheidensä ja läheistensä etujen valvojana ja yhdessäolojärjestönä. Yhdistys jakaa tietoa munuais- ja maksasairauksista. Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Munuais- ja maksaliittoon. www.musili.fi/kemusi

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Mahtimaksa paiskii hommia urakalla, mutta mikään mahti maailmassa ei jaksa ikuisesti. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. 

– Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa, kannustaa Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa www.mahtimaksa.fi. Lisätietoja ja kuvia myös sivulla www.maksa.fi/mahtimaksa.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Näin pidät huolta maksastasi:
- Vältä ylipainoa, liiku säännöllisesti.
- Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
- Varo virushepatiittia.
- Annostele lääkkeet oikein.
- Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
- Poimi vain sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäväksi.

www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa
#mahtimaksa

Lisätietoja:
Maija Piitulainen
Puheenjohtaja, Keski-Suomen munuais- ja maksayhdistys KEMUSI
040 750 3950 

Mahtimaksakampanja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs