Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Maailman rauhanrakentajat koolle Säätytalolle

Suomen Lähetysseura

Maailman rauhanrakentajat koolle Säätytalolle

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2015 klo 12:09
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Helsingin Säätytalolla 16.-.18.11.2015 toista kertaa järjestettävässä kansallisten dialogien konferenssissa jaetaan kokemuksia valtioiden sisäisten konflikteja ratkaisuista.

Non-Formal Dialogue Processes and National Dialogues -konferenssin järjestää Suomen ulkoasiainministeriö ja neljän järjestön koalitio, johon kuuluvat Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Crisis Management Initiative (CMI) ja Common Space Initiative (CSI). Konferenssiin osallistuu lähes 200 edustajaa kansalaisjärjestöistä, tutkimuslaitoksista, YK-organisaatioista ja hallituksista eri puolilta maailmaa.

Tarkoituksena on mahdollistaa rauhanprosessien kanssa työskentelevien toimijoiden ja asiantuntijoiden välinen keskustelu ja verkostoituminen. Etenkin Myanmarin, Jemenin, Somalian ja Tunisian tilanteisiin keskittyvä konferenssi tarjoaa alustan sovittelun ja rauhanrakentamisen yhteisten haasteiden, oivallusten ja ratkaisumallien löytämiseksi.

”Yhä useammat sodat ovat tänä päivänä valtioiden sisäisiä. Tällaisten monimutkaisten ja monitahoisten konfliktien ratkaiseminen vaatii yhteiskunnan rakenteiden uudistamista. Kansallisissa dialogiprosesseissa neuvotellaan ratkaisu konfliktin taustalla oleviin syihin ja sovitaan vallanjaosta ja muista uudistuksista. Kansalliset toimijat ovat näiden prosessien keskiössä. Helsingissä nyt toista kertaa järjestettävässä aihetta käsittelevässä konferenssissa on mahdollista jakaa kokemuksia näiden neuvotteluprosessien rakentamisesta ja tukemisesta eri prosessien osallistujien sekä kansainvälisten asiantuntijoiden kesken” kertoo Suomen Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.

Lähetysseura on ollut mukana kestävän rauhan ja sovinnon työssä esimerkiksi Myanmarin vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin päättämiseksi. Paikallisen kumppanin kanssa tehtävä työ on keskittynyt aseleposopimuksen sekä kansallisen dialogin valmisteluun. Esimerkiksi dialogiraamien suunnittelussa on kyetty työskentelemään hyvin laajasti eri sidosryhmien kanssa, kasvattamaan luottamusta ja edesauttamaan kansallisen dialogin edellytyksiä. Lähetysseura tukee rauhan ja sovinnon työtä myös Syyriassa, Etelä-Afrikassa, Kolumbiassa, Nepalissa, Palestiinassa ja Pakistanissa.

”Myanmarin vaalien jälkeen on syntynyt jännittävä tilanne, jossa hallitus näyttää olevan vaihtumassa ensimmäistä kertaa demokraattisesti sen jälkeen kuin armeija kaappasi vallan vuonna 1962. Rauhanprosessin ja kansallisen dialogin valmistelu jatkuu nyt osittain uudella kokoonpanolla”, sanoo Rintakoski.

Kansallisilla dialogeilla tarkoitetaan pelkkää rauhanvälitystä pidempikestoisempia ja laajempia prosesseja. Niissä paikalliset toimijat ratkaisevat kysymyksiä mm. perustuslain uudistamisesta, vaaleista, armeijan ja aseellisten joukkojen integroimisesta, vähemmistöoikeuksista ja federalismista.

Seuraa konferenssia somessa #dialogues15

Lisätietoja: projektipäällikkö Timo R. Stewart, timo.stewart@felm.org, puh: 020 712 7245

Suomen Lähetysseuran kutsuvieraiden esittelyt (haastattelupyynnöt Salla Matilainen, 043 824 3274):
Haastatteluista ja konferenssiohjelman kuuntelemisesta Säätytalolla on sovittava etukäteen 16.11. klo 09.00 mennessä.

Hannes Siebert
Eteläafrikkalainen Hannes Siebert on kansainvälisesti arvostettu rauhantyön asiantuntija ja grand old man. Hän on työskennellyt oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan eteen yli 25 vuotta ja ollut tukemassa rauhanprosesseja monissa maailman vaikeimmissa konflikteissa. Vuosina 1992–1994 hän toimi Etelä-Afrikan rauhan sihteeristön johtajana ja Nelson Mandelan ja Desmond Tutun läheisenä työtoverina. Sen jälkeen hän on työskennellyt Nepalissa ja Sri Lankassa ja Libanonissa. Parhaillaan hän tukee kansallisia dialogiprosessia maailmalle avautuvassa Myanmarissa.
Harn Yawnghwe
Harn Yawnghwe on Euro-Burma -toimiston, EBO:n toiminnanjohtaja. EBO on työskennellyt vuodesta 1989 Myanmarin ihmisoikeuksien, demokratian ja rauhan puolesta. Harn Yanwnghwen isä oli itsenäisen Myanmarin ensimmäinen presidentti vuonna 1948. Isä kuoli vankilassa ja Harnin vanhempi veli surmattiin armeijan valtaannousussa. Hänen äitinsä puolestaan perusti Shanin osavaltion armeijan vastustaakseen miehitystä, ja Harnin toinen veli johti tätä armeijaa 1970-luvulle asti. Vuonna 2011 hän pääsi palaamaan kotimaahansa 49 maanpaossa vietetyn vuoden jälkeen.
Shirley Moulder
Eteläafrikkalainen Shirley Moulder on työskennellyt järjestöissä jo runsaat 50 vuotta ja omaa kokemusta niin hallitusten, kansainvälisten järjestöjen kuin yritysten parista. Moulder istuu mm. Peace Appeal Foundationin hallituksessa ja fasilitoi oman maansa kontekstista käsin yhden vuoden 2014 konferenssin työpajoista. Moulder tutkii apurahan turvin nyt myös Suomen pakolaisuutta.
U Myo Yan Naung Thein
Myanmarin oppositiopuolue National League for Democracyn Bayda-tutkimusinstituutin johtaja U Myo Yan Naung Thein, joka on ollut lähes vuosikymmenen vankilassa demokratiatyönsä puolesta.
Ashin Panna
Buddhalainen munkki ja tohtori Ashin Panna työskentelee rauhanprosessin parissa ja pystyy valottamaan esimerkiksi Aasian omaa pakolaiskriisiä.
Ms. Nang Pao Hom
29-vuotias myanmarilainen tutkija, joka työskennellyt mm. Peace and Political Dialogue Initiating -komiteassa (PPIC) poliittisen dialogiprosessin valmistelun tukena sekä kiertänyt maata tukemassa aluehallintojen osallistamista rauhanprosessiin.
Ms. Thuzar Thant
36-vuotias Myanmarin rauhanhanketta vetävän Euro-Burma -toimiston rauhan ja dialogin koordinaattori.

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs