Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Maailman munuaispäivä 10.3.: Oletko yksi kymmenestä?

Munuais- ja maksaliitto

Maailman munuaispäivä 10.3.: Oletko yksi kymmenestä?

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2016 klo 09:03
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Maailman munuaispäivää vietetään 10.3. Joka kymmenes suomalainen kärsii munuaissairaudesta. Supersankarimunuainen muistuttaa, että munuaisten suojelu on helpompaa kuin uskoisi.

Kymmenesosalla väestöstä on merkkejä munuaissairaudesta, joka viidellä prosentilla johtaa munuaisten vajaatoimintaan. 600 000 suomalaisella on kohonnut verenpaine. Yhä useampi on ylipainoinen. Diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa, joista lähes kolmasosalla voi kehittyä muutoksia munuaisiin. Paras hetki miettiä munuaisterveyttä on aina, ja varsinkin Maailman munuaispäivänä 10.3..

Munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Sen olemassaolon huomaa, vasta kun munuaiset eivät enää toimi. www.supersankarimunuainen.fi -kampanjan jatko-osassa Supersankarimunuaisen vihulaiset ovat vahvistuneet ja sankari janoaa uusia supervoimia.

– Olkoon voima kanssasi, pelasta edes munuaisesi, huudahtaa Supersankarimunuainen.

Kehään astuu muun muassa Sorromunuainen, Hämismunuainen ja Ninjamunuainen. Lopulta Supersankarimunuainen kuitenkin tajuaa, että supervoimia ei voi saada toisen hahmosta, vaan munuaisterveyden eteen on itse tehtävä töitä.

Munuaisten suojelu on helpompaa kuin äkkiä arvaisi – terveet elintavat ovat jo puoli voittoa: Liiku, vähennä suolaa ja sokeria, älä tupakoi.

Munuaisella on monta uhkaa
Munuaisia vahingoittavat muun muassa ylipaino, diabetes ja korkea verenpaine.

– Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus, kertoo HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen.

Ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, nostaa verenpainetta. Myös liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholi, tupakointi ja vähäinen liikunta kohottavat verenpainetta.

– Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti koko sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Yleisimmin korkean verenpaineen taustalla ovat elintavat, suola, tupakka, ylipaino, vähäinen liikunta ja runsas alkoholi sekä perintötekijät, mutta myös munuaissairaus altistaa verenpaineen nousulle, Honkanen jatkaa.

Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Erityisesti se vähentää vyötärölihavuutta, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Jo puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Maailman munuaispäivä 10.3.
Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 10.3. Päivän teemana on Munuaisterveyttä lapsille. Ylipaino ja kohonnut verenpaine vahingoittavat myös lasten munuaisia. Suojele supersankaria pienestä pitäen: Lisää liikuntaa, vähennä suolaa ja sokeria, älä aloita tupakointia. Lapsella voi olla myös krooninen munuaisten vajaatoiminta, jonka syynä voi olla muun muassa synnynnäiset munuaisten- tai virtsateiden rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaissairaudet ja tulehdukselliset sairaudet.

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

Katso uudet Supersankarimunuainen-keräilykortit sivulta www.supersankarimunuainen.fi tai www.munuainen.fi/munuaispaiva2016

Supersankarimunuaisen vinkit munuaisterveyteen:

- Jos varpaita ei näe vatsalta, pudota painoa – ylipaino aiheuttaa diabetesta.

- Vaihda sipsit juureksiin ja karkit hedelmiin – suola ja ylipaino nostavat verenpainetta.

- Unohda sokerilimut markettiin – ylipaino vahingoittaa munuaisia.

- Piilota pelikonsoli piironkiin ja lähde liikkumaan – liikunta laskee verenpainetta.

- Tumppaa tupakat ja vähennä viiniä – ne aiheuttavat muutoksia verisuonissa.

 

 

Lisätietoja:  

Eero Honkanen
Dosentti, nefrologian klinikan ylilääkäri, HYKS
040 7488 996

Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258
sari.hogstrom@musili.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs