Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Lujabetoni mukana kierrätysraaka-aineen valmistuksessa Oulussa

Luja-yhtiöt

Lujabetoni mukana kierrätysraaka-aineen valmistuksessa Oulussa

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2015 klo 09:00
Julkaisija: Luja-yhtiöt

Lujabetonin Oulun tehtaalla tehdään Paroc Oy:n kivivillan valmistuksen sivutuotteena syntyvästä linkojätteestä brikettejä uudelleen käytettäväksi kierrätysraaka-aineeksi. Uusioraaka-aine korvaa neitseellisen kiven käyttöä ja säästää energiaa. Linkojäte olisi muuten loppusijoitettavaa jätettä ja positiivisia ympäristövaikutuksia saadaan paitsi energiansäästöstä myös suorista jätemäärien pienenemisestä. Yhteistyö osoittaa, kuinka kivi kiertää häviämättä yhteiskunnassa lähes loputtomiin.

Brikettien valmistuksessa toimivat yhteistyössä Paroc Oy:n Oulun tehdas, Oulun Jätehuollon Ruskon jätekeskus ja Lujabetoni Oy. Sijaintinsa ansiosta yritykset muodostavat kompaktin ja kustannustehokkaan symbioosin kun kaikki toiminnot toteutetaan Oulun Ruskon teollisuusalueella. Samalla tehdasalueella toimimisen ansiosta minimoidaan myös kuljetuksien ympäristövaikutukset.

Valmistusprosessissa linkojäte kulkee Parocin tehtaalta Oulun Jätehuollon murskauksen ja lajittelun kautta Lujabetonille prosessoitavaksi oikeassa suhteessa murskeen, sementin ja veden seokseksi, joka puristetaan tuotekoneella mutterinmallisiksi, tavallisten pihakivien kokoisiksi briketeiksi. Tarvittavan lujuuden saavutettuaan uusioraaka-aine toimitetaan takaisin Parocin tehtaalle kivivillan valmistusprosessiin. Menetelmän avulla linkojäte pystytään hyödyntämään sataprosenttisesti.

Lujabetonille brikettien valmistus on tärkeä lisä päätuotteiden eli harkkojen ja pihakivien, valmistuksen ohella. Brikettejä tehdään pääosin varsinaisen sesonkiajan ulkopuolella. - Brikettien valmistuksen ansiosta tehtaamme tuotanto pysyy tasaisena ja tehtaan käyttöaste kasvaa, kertoo Lujabetonin Oulun tehtaan tehdaspäällikkö Juha Mustaniemi. Mustaniemien mukaan alueen toimijoiden välinen yhteistyö, jolla on positiivisia ympäristövaikutuksia, on myös henkilökunnalle palkitsevaa. – On mielekästä olla mukana innovaatiossa, joka on ympäristönäkökulmasta merkityksellinen.

Ensimmäiset brikettien koe-erät tehtiin vuoden 2014 heinäkuussa ja tehtyjen hienosäätöjen jälkeen tuotanto tulee käynnistymään täyteen vauhtiin Parocin kanssa solmitun yhteistyösopimuksen turvin. Nykyisellä toimintamallilla 3000-4000 tonnista linkojätettä syntyy valmiita brikettejä 5000-7000 tonnia vuodessa. Määrät ajetaan noin 3-4 kertaa vuodessa 2-3 viikon sarjoissa.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, tehdaspäällikkö Juha Mustaniemi, puhelin 044 585 2318, juha.mustaniemi@luja.fi

Video:
Rakennusteollisuus RTT ry, Betoniteollisuus ry, Tunne kivi –video
https://www.youtube.com/watch?v=PzKERBE6vtc

Liitetiedostot

Lujabetoni on Luja-yhtiöiden betoniosaaja ja Suomen toiseksi suurin elementtivalmistaja. Se tekee kaikkea betonista: kivitalopaketteja, elementtejä, ratapölkkyjä, teräsbetonipaaluja, pihakiviä, harkkoja sekä valmisbetonia. Tehtaita Lujabetonilla on kaikkiaan 25, joista kaksi Tukholmassa ja kolme Pietarissa. Lujabetonin vahvuuksia ovat vahva oma tuotekehitys sekä 60 vuoden kokemus betonista. www.lujabetoni.fi, facebook.com/lujabetoni.fi

Luja on kolmannen polven perheyritys ja yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Yritys on toiminut alalla 60 vuotta. Luja-yhtiöihin kuuluvat Lujatalo Oy, Lujabetoni Oy ja Fescon Oy. Konsernin liikevaihto on yli 450 miljoonaa euroa ja se työllistää yli 1400 työntekijää 27 paikkakunnalla. Lujalla on Suomen lisäksi toimintaa myös Ruotsissa ja Venäjällä. www.luja.fi, facebook.com/luja.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs