Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Lauritsalan koulun oppilaat osallistuivat Erasmus+ -vaihtoon Portugalissa

Lappeenrannan kaupunki

Lauritsalan koulun oppilaat osallistuivat Erasmus+ -vaihtoon Portugalissa

Tiedote.
Julkaistu: 28.01.2016 klo 12:05
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lauritsalan koulun yhdeksännen luokan oppilaat Aino Pulliainen, Milla Kainlauri ja Oskari Korhonen sekä opettajat Riitta Kaartinen ja Tea Hall osallistuivat EU:n rahoittamaan Erasmus+ -hankkeeseen viettämällä viikon oppilasvaihdossa, 17.1.-23.1.2016, Portugalin Portossa.

 Lauritsalan yläkoulu on ainoa koulu Suomesta, joka osallistui tähän kansainväliseen oppilasvaihtoon.  Suomen ja Lauritsalan koulun lisäksi hankkeessa mukana olivat koulut IES La Granja (Jerez, Espanja), Grunnskolinn í Borgarnesi (Borgarnes, Islanti), Rujienas vidusskola (Rujiena, Latvia), Agrupamento de Escolas de Valongo (Porto, Portugali), Mittelschule Holderhecke (Bergrheinfeld, Saksa) ja Balthasar-Neumann-Mittelschule (Werneck, Saksa).

Kyseessä on kolmivuotinen projekti, 2015-2017, nimeltään Water Around Us (WAU), jonka tarkoituksena on tutkia veden eri olomuotoja ja kiertokulkua sekä vertailla veden opettamista eri maissa.

Projektiin liittyvillä oppilasvierailulla järjestetään työpajoja, joissa oppilaat pääsevät eri tavoin tutustumaan veden ominaisuuksiin, vesistöihin sekä vesistöjen virkistyskäyttöön. Tavoitteena on kehittää kokonaan uusia, innovatiivisia veteen liittyviä opetusmenetelmiä esimerkiksi virtuaalista oppimisalustaa hyödyntäen. Projektin myötä nuoret pääsevät myös vertailemaan eri maiden koulujärjestelmiä ja tutustumaan paikallisten nuorten elämään.

Tähän mennessä oppilasvierailuja on tehty jo kolme. Ensimmäisenä vuonna oppilasvierailun kohteena oli Lauritsalan koulu Lappeenrannassa helmikuussa 2015. Toinen vierailu suuntautui Latviaan saman vuoden maaliskuussa ja nyt oli vuorossa siis Portugali, jonne lauritsalaiset osallistuivat.

Oppilasvaihtoviikko Portugalissa oli hyvin organisoitu. Oppilaat ja opettajat pääsivät viikon aikana tutustumaan paikalliseen alakouluun, Pauperion leipomoon, kirkkomuseoon sekä World of Discoveries -näyttelyyn, jossa kerrottiin Portugalin tutkimusmatkailijoista. Kiertoajelulla Porton kaupungissa he kävivät myös Sé:n tuomiokirkossa.  Atlannin rannalla sijaitsevassa Vesipaviljongissa he vierailivat projektin teeman eli veden mukaisesti tutustumassa muun muassa pieneen vesisykloniin.  Porton kaduilla oppilaat kohtasivat myös Portugalin presidenttivaalien ehdokkaan, Marcelo Rebelo de Sousan, ja yksi oppilaista pääsi jopa paikallisen lehden etusivulle yhdessä ehdokkaan kanssa, joka valittiin Portugalin presidentiksi maanantain vaaleissa.

Mukana olleet oppilaat pitivät matkasta päiväkirjaa. He kertoivat ikimuistoisen matkansa tunnelmista muun muassa seuraavasti:

”Sunnuntaina Lappeenrannasta lähdettiin hyvin jännittyneissä tunnelmissa, olo oli sellainen ettei voinut edes uskoa todella lähtevänsä yhtään minnekään. Vasta lentokoneeseen mennessä alkoi vatsanpohjassa kutkuttaa.  Kun Portugalissa astuimme terminaaliin ja näimme kotimajoittajamme, alkoi todella jännittää. Aluksi englanniksi puhuminen oli vaikeaa, samoin puheenaiheiden löytäminen. ”

”Maanantaina menimme heti koululle ja oppitunneille. Oppitunnit olivat 90 minuuttia pitkiä ja välitunnit 30 minuuttia. Koulu yllätti ihmisten sosiaalisuudella ja ryhmähengellä. Kuppikuntia ei näkynyt vaan ihmiset olivat isoissa jopa yli 10 hengen ryhmissä. Kaikki otettiin mukaan. Kouluruoka yllätti positiivisesti.  Alkuruokana oli keittoa, pääruokana joka toinen päivä lihaa ja joka toinen päivä kalaa. Suomeen poiketen oppilaat maksoivat itse ruuasta.”

”Toisena koulupäivänä katsoimme kaikkien maiden esitelmät vedestä ja esitimme omamme. Oman esityksen esittäminen vähän jännitti, mutta saimme sen esitettyä ilman ongelmia.”

”Viimeinen päivämme Portugalissa alkoi kahdella oppitunnilla, matematiikka ja biologia. Biologian tunnilla istutimme puita jotka siirretään myöhemmin kasvamaan ulos. Oppituntien jälkeen lähdimme Portoon. Katselimme nähtävyyksiä ja teimme ostoksia.”

”Lauantaina lähtöpäivän aamuna saavuimme jo puoli kuudeksi lentokentälle. Kentällä me suomalaiset ja majoittajaperheemme kokoonnuimme yhteen hyvästelemään toisemme. Jäähyväiset olivat haikeat. Ei olisi millään halunnut lähteä. Viikossa ehti kiintyä paikkaan ja perheeseen yllättävän paljon. Viikko oli kokonaisuudessaan aivan huikea; saimme uusia ystäviä eri puolilta Eurooppaa, pääsimme tutustumaan paikallisten elämään ja uuteen kulttuuriin, parantamaan kielitaitoa ja oppimista, sekä tietenkin nauttimaan lomasta, vaikka kyse olikin koulumatkasta.”

Mukana olleet Lauritsalan koulun kansainväliset oppilaat Aino, Milla ja Oskari sekä opettajat Tea ja Riitta tiivistivät tuntemuksensa kuluneesta viikosta lauseeseen; "Don't cry because it's over. Smile because it happened – Älä itke koska se ohi. Hymyile koska se tapahtui.”

Lisätietoja:

Tea Hall, lehtori, Lauritsalan koulu, tea.hall@lappeenranta.fi / 040 130 9126

Riitta Kaartinen, lehtori, Lauritsalan koulu, riitta.kaartinen@lappeenranta.fi / 040 130 9126

Jukka Mielikäinen, rehtori, Lauritsalan koulu, jukka.mielikainen@lappeenranta.fi / 0400 753 489

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs