Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Lappeenrannassa Vie vanhus ulos -kampanjaa voi jatkaa Eksoten Liikuntaystävien kautta

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannassa Vie vanhus ulos -kampanjaa voi jatkaa Eksoten Liikuntaystävien kautta

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 10:41
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Vie vanhus ulos -kampanjaa on jäljellä vielä muutama viikko! Ikäinstituutti ja valtakunnallinen Voimaa vanhuuteen -iäkkäiden terveysliikuntaohjelma toteuttavat jo viidennen kerran valtakunnallisen Vie vanhus ulos -kampanjan ajalla 6.9. – 6.10.2016. Lappeenrannan kaupungin vanhusneuvosto haastoi kaikki lappeenrantalaiset mukaan tähän valtakunnalliseen kampanjaan.

Kampanjalla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti säästä ja vuodenajasta riippumatta. Kampanjaan voi osallistua jokainen, joka haluaa tehdä hyvää.

- Haastekampanjaan osallistuminen on loistava asia ja sitä kautta huomataan kuinka helppoa onkaan viedä vanhus ulos, myös kampanjan jälkeen, toteaa Jaakko Tuomi, vanhusneuvoston puheenjohtaja. 

– Tähän mennessä (to 22.9.) on Lappeenrantaan kirjautunut haastekampanjan kautta 31 ulkoilukäyntiä, kertoo vanhusneuvoston sihteeri Pia Haakana. - Pääasia ei ole kuitenkaan kirjaukset, vaan se että otetaan haaste vastaan ja toteutetaan se paikallistasolla, vanhusneuvoston sihteeri selkeyttää kaupungin vanhusneuvoston haastekampanjaan osallistumista. Lisätietoa: http://www.vievanhusulos.fi/

Risto ja Maarit ulkoilevat yhdessä

- Yksi naishenkilö järjesteli meille treffit, naureskelee seniori Risto Soininen kysyttäessä, että miten hän oikein tapasi nuoren hoitovapaalla olevan Maarit Myllyksen. Risto ja Maarit nimittäin ulkoilevat yhdessä ja usein mukana on myös Maaritin seitsemän kuukautta vanha Hilma tyttö.

Risto ja Maarit molemmat kuuluvat Eksoten Liikuntaystävien ulkoiluystävä -verkostoon. Maarit on vapaaehtoinen ja Risto palvelun käyttäjä.

Maarit kertoi saaneensa ajatuksen vapaaehtoistoiminnasta ikäihmisten parissa nähdessään viime joulun aikaan sen ilon vanhusten kasvoilla, kun hän kävi lauluryhmän kanssa laulamassa joululauluja ja pienet lapset olivat mukana tapaamassa vanhuksia palvelutaloissa. – Minä haluan tällä omalla panoksellani vaikuttaa yhteiskuntaan, positiivisesti. Minulle itselleni henkilökohtaisesti tulee hyvä mieli toisesta välittämisestä, Maarit kertoo syistä, miksi hän haluaa olla mukana Liikuntaystävä -toiminnassa.

Maaritilla ja hänen miehellään on omat isovanhemmat jo kuolleet ja jotenkin sitä kuitenkin kaipaa vanhemman ihmisen seuraa, Maarit toteaa ja kertoo nauttivansa yhteisestä ulkoilusta kuunnellessaan Riston tarinoita entisistä ajoista ja tekemistään reissuista.

Risto asuu keskustan palvelutalossa ja kertoo puolestaan kuinka kiva on päästä ulos jonkun kanssa ja tutustua uuteen ihmiseen ja haastella hänen kanssaan maailmanmenosta. Hän rohkaisee myös muita vanhuksia uskaltautumaan ulos vapaaehtoisen kanssa. Monesti vanhukset jäävät oman kodin nurkkaan ja niin ei saisi tehdä, Risto toteaa. - Näin pysyy mieli virkeänä, Risto iloitsee yhteisistä kävelyretkistä vapaaehtoisten kanssa.

- Me käymme kerran viikossa yhdessä ulkona kävelemässä ja joskus meillä menee tunti ja joskus vähemmän aikaa, kertoo Maarit. Eksoten liikuntaystävissä on 10 viikon kierto eli silloin vaihtuu ulkoilukaveri. – Näin saamme mahdollisimman monelle vanhukselle mahdollisuuden päästä ulkoilemaan vapaaehtoisen kanssa, kertoo Anna Karppinen, fysioterapeutti Eksotelta, joka vastaa Liikuntaystävä -toiminnasta. Vapaaehtoisia liikuntaystäviä on tällä hetkellä noin 25-30 ja toki lisää kaivataan, Anna kannustaa asukkaita mukaan vapaaehtoiseen toimintaan. Eksote kouluttaa kaikki vapaaehtoiset ja koulutus voidaan järjestää nopeastikin, kunhan saadaan vähintään viisi uutta vapaaehtoista mukaan koulutukseen.

- Ulkoilu kuuluu kaikille, se on meidän jokaisen, ikään katsomatta, ihmisoikeus, sanoo Anna Karppinen ja toivottaa tervetulleeksi kaikki kiinnostuneet mukaan Eksoten Liikuntaystävä -toimintaan. Me koulutamme vapaaehtoiset ja esittelemme vanhukset ja vapaaehtoiset toisilleen, kenenkään ei itse tarvitse etsiä ulos haluavaa vanhusta Eksoten palvelutaloista vaan me hoidamme sen puolen, järjestämme treffit kuten Ristokin tuossa kertoi, Anna naurahtaa.

Vanhuskin haluaa ulos!

Ulkoilu on luonnollinen osa elämää. Ikäihmiset kertovat, että myös vanhempana kaivataan raitista ulkoilmaa, halutaan tavata muita ihmisiä, olla osana elämää. Halutaan energiaa pihoilta, puutarhoista ja puistoista. Halutaan nauttia liikkumisesta luonnossa ja katuvilinässä myös vanhoina. Ulkoilu parantaa tasapainoa, terästää muistia ja virkistää mieltä.

Lähiympäristö on useimmiten loistava ulkoilupaikka. Yhdessä voi tehdä korttelikierroksen, puistolenkin, kauppakierroksen tai kulttuurikävelyn. Ihaninta on liikkua raittiissa ilmassa, nauttia syyssateesta tai pikku pakkasesta, turvallisessa seurassa.

Vie vanhus ulos – Innostu nyt kampanja -haasteesta ja tee siitä jatkossa osa normaalia arkielämää, kannustaa kaupungin vanhusneuvosto

– Ja totuus on, että me kaikki vanhenemme!

Linkki aikaisempaan uutiseen aiheesta:

http://www.lappeenranta.fi/news/Vanhusneuvosto-haastaa-lappeenrantalaiset-mukaan-Vie-vanhus-ulos--kampanjaan-ajalla-69-6102016/tfg5hvmf/e8f3fd87-b382-4b96-995f-744f284084c5

Lisätietoja:

Eksote - Terveyspalvelut - Ryhmätoiminta ja terveyden edistäminen - Liikuntaystäväksi ikääntyneelle

www.eksote.fi/terveyspalvelut/ryhmatoiminta-ja-terveyden-edistaminen/liikuntaystavaksi-ikaantyneelle

Lappeenrannan Iso apu -palvelukeskus p. 05 352 2370

Kauppakatu 63 , 53100 Lappeenranta

Anna Karppinen, fysioterapeutti

p. 040 651 1648

anna.karppinen@eksote.fi

 

Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri,

Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740 / pia.haakana@lappeenranta.fi

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs