Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Lappeenrannan vanhusneuvosto järjestää Ikä-asuntoseminaarin to 27.10. valtuustosalissa

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan vanhusneuvosto järjestää Ikä-asuntoseminaarin to 27.10. valtuustosalissa

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2016 klo 08:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan kaupungin vanhusneuvosto järjestää ikä-asuntoseminaarin kaupungintalon valtuustosalissa torstaina 27.10.2016, Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta. Samassa yhteydessä pidetään pienimuotoiset mini-messut seminaarin aiheeseen liittyen. Mini-messujen näytteilleasettajat ovat paikalla jo klo 12:30 valtuustosalin edessä olevassa lämpiössä. Itse seminaari alkaa klo 13 valtuustosalin puolella. Seminaari on maksuton.

Monipuolinen tietopaketti niin ikääntyneille kuin muillekin asiasta kiinnostuneille

Ikä-asuntoseminaariin on koottu monipuolinen ja kattava paketti aiheesta ikääntyneiden asuminen.

Vanhusneuvoston puheenjohtaja Jaakko Tuomi avaa seminaarin. - Ikääntyvien ihmisten asuminen on ikärakenteen muutoksen johdosta nousemassa keskeiseksi yhteiskuntapoliittiseksi kysymykseksi, sillä asumisen toimivuus vaikuttaa ratkaisevasti myös siihen, pystytäänkö vanhojen ihmisten hoivatarpeisiin vastaamaan kotiolosuhteissa vai joutuvatko he muuttamaan palveluasumis- tai laitosympäristöön, puheenjohtaja toteaa.

Jaakko Tuomi tietää mistä puhuu, sillä hänet on kutsuttu mukaan Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman koordinaatioryhmään. Tuomi edustaa kuntien vanhusneuvostoja koordinaatioryhmässä.

Ympäristöministeriön ohjelmapäällikkö, FT Sari Hosionaho alustaa aiheesta ”Ikääntyneiden asumisen valtakunnallinen ohjelma”.  - Väestöstämme hieman yli miljoona henkilöä on yli 65-vuotiata. Ennusteiden mukaan vuonna 2030 yli 65-vuotiaita on lähes 1,5 miljoonaa. Ikääntyneiden asumisen kehittäminen koskettaa siis erittäin suurta väestöryhmää ja sen erilaisia tarpeita. Siksi asumisen tukemiseksi tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä, kertoo Hosionaho valtakunnallisen ohjelman taustoista.

Yksi Lappeenrannan kaupungin strategian avaintoimenpiteistä on kodinomaisen ja turvallisen asumisen mahdollistaminen. Tavoitteena on, että ikä-ihmiset voivat asua omassa kodissaan yhä pidempään. "Lappeenrannan kaupungin näkökulmaa ikääntyneiden asumisen edistäjänä" tuo esiin omassa puheenvuorossaan kaupungin asuntotoimenjohtaja vt. Krista Huovila.

”Ikäystävällisen asuinalueen kehittäminen” on Ikäinstituutin suunnittelijan, TtM, HM Suvi Friedin seminaarin aiheena. - Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tärkeimpänä tavoitteena on parantaa ikääntyneiden asumisoloja siten, että myötävaikutetaan kotona asumisen tavoitteen saavuttamiseen, jotta vähintään 92 % yli 75-vuotiaista asuisi kotona. Iäkkäiden ihmisten kotona asuminen edellyttää asuntojen ja asuinympäristöjen merkittävää kehittämistä esteettömyyden ja turvallisuuden kannalta. Arjen sujumista voidaan edistää monenlaisilla palveluilla.  Yhteisöllisyyttä tukemalla voidaan vähentää yksinäisyyttä ja samalla edistää toimintakyvyn ylläpitoa, luettelee Fried kehittämistoimenpiteinä.

- Seminaarin puolessa välissä, noin klo 14:40, pidetään puolen tunnin kahvitauko. Kahvitarjoilua on varattu 80 ensimmäiselle lämpiön puolella ja samalla tutustutaan paikalle tulleiden näytteilleasettajien tarjontaan, kertoo Pia Haakana, vanhusneuvoston sihteeri. Näytteilleasettajiksi ovat tulossa: Lappeenrannan Palvelukeskussäätiö, Proteesipaja Japro Oy, LapTuote säätiö, Hissipörssi Oy, Etelä-Karjalan Pelastuslaitos, Apu-Tuote Oy ja Vanhustyönkeskusliiton Kotiturva. Näytteilleasettajat tarjoavat seminaarikahvin.

”Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta Lappeenrannassa”, on puolestaan korjausneuvoja rkm Pekka Hulkkosen aiheena. Hulkkonen on yksi Vanhustyön keskusliiton (VTKL) 15:sta alueellisesta korjausneuvojasta, joiden tehtävänä on avustaa sotainvalideja, veteraaneja ja muita ikääntyneitä ihmisiä asunnossa tarvittavien muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja korjausavustusten hakemisessa. - Korjausneuvonta tukee kotona asumista, toteaa Hulkkonen toiminnastaan. 

Seminaarissa kuullaan myös alustus aiheesta ”Näin syntyy toimiva asunto”, Ark´idea:n rakennusarkkitehti Tuomo Sinkko kertoo toimiston kokemuksista ikääntyneiden asuntojen suunnittelun osalta. Yhtiöllä on toimipaikka Lappeenrannassa ja Helsingissä. Lappeenrannassa he ovat osallistuneet Taikinamäen palvelutalon ja Ortamonpuiston palvelukodin suunnitteluun.

Seminaarin viimeinen mutta ei suinkaan vähäisin aihe on ”Hoivan haasteet kotomaailmaan”, josta alustuksen pitää Eksoten kehitysjohtaja Merja Tepponen.

Ikääntyvät ihmiset pyrkivät nykyisin yleisesti ennakoimaan oman toimintakykynsä ja avuntarpeensa muutoksia muuttamalla asuntoihin ja ympäristöihin, joissa toimiminen ja avunsaaminen on helpompaa. Tutkittu tieto vanhenevan väestön muuttamisesta, uusista yhteisöllisistä asumisratkaisuista ja yleensäkin ikäasumisen kehityksestä on kuitenkin Suomessa ollut vähäistä.

Lisätietoja:

Jaakko Tuomi, puheenjohtaja, Lappeenrannan vanhusneuvosto, puh. 040 530 1934

http://www.ym.fi/fi-FI/Asuminen/Ohjelmat_ja_strategiat/Ikaantyneiden_asumisen_kehittamisohjelma

Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, vanhusneuvoston sihteeri, pu. 040 5494 740

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs