Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta muuttuu 1.8.2015: Tamperelainen opettaja kehitti SkillzzUp-sovelluksen tukemaan yksilöllistä oppimista

SkillzzUp Oy

Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta muuttuu 1.8.2015: Tamperelainen opettaja kehitti SkillzzUp-sovelluksen tukemaan yksilöllistä oppimista

Tiedote.
Julkaistu: 17.07.2015 klo 08:00
Julkaisija: SkillzzUp Oy

Muutoksen tuulet puhaltavat suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Uusi opetussuunnitelma ja lakimuutokset muuttavat opetusta ja oppimista radikaalisti yksilöllisempään suuntaan. Tamperelainen opettaja ja start up –yrittäjä Kimmo Kumpulainen kehitti helppokäyttöisen sovelluksen tukemaan opiskelijoiden henkilökohtaisia vahvuuksia, motivaatiota ja oppimista.

Elokuun alusta ammatillisessa koulutuksessa astuu voimaan uusi yksilöllistä oppimista, käytännön työelämätaitoja ja opiskelijan osallistamista painottava opetussuunnitelma. Vuonna 2016 uudet opetussuunnitelmat tulevat käyttöön myös lukioissa ja peruskouluissa. Nykyikaisista opetusmenetelmistään tunnustusta saaneen Kumpulaisen mukaan uudistus on varsin tervetullut ja yksi suurimmista suomalaisessa koulutushistoriassa.

- Keskeisin muutos on painopisteen siirtyminen yksilöllisen oppimisen ja motivaation tukemiseen. Opetuksessa korostuvat entistä vahvemmin yleiset taidot, kuten luovuus, ongelmanratkaistu- ja yhteistyötaidot, joita on perinteisillä tehtävillä ja kokeilla lähes mahdoton arvioida. Myös yhä suurempi osa oppimisesta tapahtuu jatkossa pulpetin sijaan aidoissa tilanteissa. Tulevaisuudessa opiskelija-arviointi painottuukin yhä enemmän opettajan antamaan jatkuvaan henkilökohtaiseen palautteeseen ja opiskelijan itsearviointiin, Kumpulainen tiivistää uudistuksen vaikutuksia.

Välitön palaute parantaa opiskelumotivaatiota ja oppimistuloksia

Tutkijat, opettajat ja oppilaat ovat yhtä mieltä siitä, että säännöllinen yksilöllinen palaute kannustaa pitkäjänteiseen opiskeluun ja auttaa yhdistämään päivittäisen työskentelyn taitojen kehittymiseen. Tuoreet aivotutkimukset vahvistavat, että alle 25-vuotiaat eivät vielä osaa yhdistää tekojensa seurauksia pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi pelillisyys on opettanut nuoret siihen, että ”palkinto” oman työn tuloksista ja edistymisestä pitää saada nopeasti. 

- Ongelmana on, että nykyisellä ryhmäkoolla, arviointimenetelmillä ja -työkaluilla henkilökohtaiseen palautteeseen ei opettajan arjessa jää riittävästi aikaa. Tämä laskee opiskelumotivaatiota ja lisää keskeyttämisen riskiä. Opetushallituksen laskelmien mukaan yksin ammatillisessa koulutuksessa keskeytykset aiheuttavat yhteiskunnalle lähes 100 Meur vuosikustannukset, Kumpulainen harmittelee.

SkillzzUp-sovellus auttaa tunnistamaan opiskelijoiden yksilölliset vahvuudet

Koska ongelmaan ei tuntunut olevan tarjolla valmista mallia tai työkalua, Kumpulainen päätti kehittää sellaisen itse. SkillzzUp-sovelluksen avulla opettaja oppii nopeasti tuntemaan opiskelijansa isossakin ryhmässä ja voi helposti antaa heille yksilöllistä palautetta miltä tahansa päätelaitteelta. Opiskelijat näkevät visuaalisesti reaaliajassa, mitkä kurssilla opittavista asioista he jo hallitsevat hyvin ja mitkä kaipaavat lisäharjoitusta.

- Opettaja pystyy opettamaan yksilöllisemmin ja tukemaan opiskelijoiden edistymistä heidän omalla tasollaan ja tahdissa. Jos opiskelija uhkaa jäädä opinnoissaan jälkeen, se huomataan heti, eikä vasta viikkojen tai kuukausien jälkeen loppuarvioinnin yhteydessä. Oppiminen saadaan nopeasti takaisin raiteilleen ja mahdollistaa opiskelijan valmistumisen määräajassa.

Kumpulainen teki laajasti yhteistyötä opettajien ja opetusalan vaikuttajien kanssa sovellusta kehittäessään ja huomasi, että teknologia alkaa viimeinkin helpottamaan opettajien työtä - eikä lisäämään sitä. Keskustelu on siirtymässä pelkistä älytauluista ja tableteista siihen, miten erilaisia ohjelmia voidaan aidosti hyödyntää oppimisen tukena.

- Erityisen tärkeänä koen asenneilmaston ja opetuskäsityksen muuttumisen. Yksilöllinen opetus lähtee opettajista. Edelläkävijät tekevät jo valtakunnallista yhteistyötä ja pinnan alla muhii paljon hienoja ideoita. Väitän, että tällä osaamisella ja asenteella Suomi kasvattaa etumatkaansa koulutuksen kärkimaana, Kumpulainen summaa.

Lisätietoja:

opettaja ja SkillzzUp Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kumpulainen
p. 050 530 9028 / skillzzup(at)skillzzup.com / www.skillzzup.com
https://fi.linkedin.com/in/kimmokumpulainen

Kimmo Kumpulainen on toiminut opetusalan eri tehtävissä yli 13 vuotta. Hän on saanut valtakunnallisen tunnustuksen uusien opetusmenetelmien ja yrittäjyyskoulutuksen eteen tekemästään työstä. Kumpulainen on yhdessä opettajien, opiskelijoiden ja tiiminsä kanssa kehittänyt SkillzzUp-sovelluksen, joka tukee oppilaiden yksilöllistä oppimista ja helpottaa opettajien työtä. www.skillzzup.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs