Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kuvitettu historiateos HELSINKI 1945 ilmestyy viikolla 38

Minerva Kustannus Oy

Kuvitettu historiateos HELSINKI 1945 ilmestyy viikolla 38

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2015 klo 10:11
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy

Laura Kolbe – Samu Nyström – Jyrki Vesikansa:                                         

Helsinki 1945 – Pääkaupunki ja rauha

”Rauhaa ja rakkautta, suuremmat tupakka-annokset ja pienemmät vihannesannokset sekä ennen kaikkea Kahvia (isolla Koolla).” Näihin sanoihin tiivistyivät Ilta-Sanomien haastattelemien helsinkiläisten toiveet vuodelle 1945. Ne olivat varovaisen optimisia, mutta kertoivat samalla synkästä lähtötilanteesta.

Sota Lapissa ja Euroopassa jatkui, eikä rauhan palaaminen ollut itsestään selvää. Päivittäinen elämä jopa hankaloitui entisestään, ja sodan tuhot näkyivät vielä kaikkialla. Monet kodit olivat tuhoutuneet pommituksissa, monet helsinkiläiset olivat menettäneet henkensä. Mutta toivo paremmasta huomisesta oli heräämässä.

Sodan loppuvaiheen tapahtumat nostivat pääkaupungin jälleen valokeilaan. Maailmansodan päättyminen, muuttunut sisäpoliittinen tilanne, valvontakomission saapuminen ja sotasyyllisyyskysymyksien käsittely näkyivät pian pääkaupungin elämässä – katutila ja torit täyttyivät niin juhlista kuin mielenosoituksista.

Samalla itse kaupunki oli suuren murroksen edessä.  Sinne tulvi uutta väkeä, ja asunnoista oli huutava pula. Vuoden lopussa toteutunut suuri alueliitos kasvatti kaupungin pinta-alan viisinkertaiseksi. Väkilukukin nousi 51 000 hengellä. Vuoden 1945 päättyessä alkoi kokonaan uusi vaihe pääkaupungin historiassa.

Tämä teos kertoo Suomen pääkaupungista vuonna 1945 kolmen kirjoittajan näkökulmasta. Professori Laura Kolbe kirjoittaa tulevan suurkaupungin kunnallispolitiikasta sekä pääkaupungin katu- ja toritilasta uuden ajan poliittisena näyttämönä. Lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa tarkastelee vuoden 1945 yhteiskunnallisia tapahtumia ja niiden näkymistä pääkaupungissa. Fil. tri Samu Nyström käsittelee helsinkiläisten jokapäiväistä elämää sodan ja rauhan saranakohdassa.

Oman tarinansa kertoo kirjan runsas kuvitus, jonka kautta lukijat pääsevät aistimaan muuttuvan kaupungin iloja ja suruja.

Helsinki 1945 – Pääkaupunki ja rauha

ISBN/EAN  978-952-312-192-8
Luokka 92.833
220 x 220 mm
Sidottu, läpikuvitettu
185 s.
Ilmestyy viikolla 38/2015

FT Laura Kolbe on Helsingin yliopiston Euroopan historian professori. Hänen kirjallinen tuotantonsa on laaja ja käsittää sekä oman tieteenalansa tutkimuskirjallisuutta että suuren yleisön kirjoja.

FT Samu Nyström on historiantutkija ja tietokirjailija, jonka kirjallinen tuotanto on keskittynyt Helsingin kaupunkihistoriaan.

FL Jyrki Vesikansa on lehdistöneuvos, joka on toiminut mm. Uuden Suomen päätoimittajana. Hän on julkaissut mm. toistakymmentä yhteisöhistoriaa ja toista sataa pienoiselämäkertaa Kansallisbiografiassa.

Liitetiedostot

Arvostelukappaleet:
Merja Varon| 050-5474747 | merja.varon@minervakustannus.fi
Jorma Mahlanen | 044-5678072 | jorma.mahlanen@minervakustannus.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs