Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kuntaliitosselvitykset auttavat palvelujen turvaamisessa

Valtiovarainministeriö

Kuntaliitosselvitykset auttavat palvelujen turvaamisessa

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2014 klo 14:21
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Kuntaliitosten selvittäminen jatkuu. Liitosselvitysten perusteella kuntalaiset voivat arvioida, millaisella kuntarakenteella palvelut voidaan parhaiten turvata. Hallitus esittää selvityksille selkeää määräaikaa, jotta liitosten taloudelliset tuet turvataan.

Kuntarakenneuudistuksen tavoitteena on vahvistaa kuntien edellytyksiä järjestää palveluja, eheyttää yhdyskuntarakennetta ja vahvistaa kunnallista itsehallintoa.

Kuntalaisilla on oltava mahdollisuus arvioida, millä kuntarakenteella nämä tavoitteet toteutuvat. Ilman vaihtoehtojen punnintaa eli liitosselvitystä ei voida tietää, millainen kuntarakenne toimii kuntalaisten näkökulmasta parhaiten.

- Tarve kuntaliitosmahdollisuuksien selvittämiseen ei ole hävinnyt. Lähtökohtana on edelleen kuntalaisten palvelujen turvaaminen, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.

Riittävästi aikaa selvityksiin

Kun kuntarakenneuudistus alkoi, eduskunta sääti kunnille velvoitteen selvittää yhdistymistä. Selvitysvelvollisuuden määräaika sidottiin sote-järjestämislain hyväksymiseen. Perustuslakivaliokunta edellytti, että kunnilla tulee olla sote- järjestämislain hyväksymisen jälkeen vähintään kuusi kuukautta aikaa selvitysten tekemiseen.

Selvitysvelvollisuuden lopullinen määräaika on ollut avoinna, koska sote-järjestämislain valmisteluaikataulu on muuttunut.

Hallitus antoi 4. joulukuuta eduskunnalle esityksen kuntarakennelain muuttamiseksi. Selvitysvelvollisuuden määräaika irrotetaan sote-järjestämislaista ja määräajasta säädetään kuntarakennelaissa. Näin kunnille voidaan myös turvata pidempi aika tehdä selvitykset ja mahdolliset yhdistymisesitykset.

Selvitykset ja yhdistymisesitykset tulee hallituksen esityksen mukaan tehdä 29. huhtikuuta 2016 mennessä. Linjaus selkiyttää tilannetta ja auttaa viemään kuntarakenneuudistusta eteenpäin.

Taloudelliset tuet turvataan

Kuntarakennelaissa on turvattu kuntien yhdistymisille taloudelliset tuet vuonna 2017 tapahtuviin yhdistymisiin saakka. Tuet voidaan maksaa, jos selvitykset ja yhdistymisesitykset tehdään niille asetetussa määräajassa.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 040 705 7134 Lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen, puh. 02955 30820

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs