Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kouluun ilmoittauduttiin ja painotettuun opetukseen haettiin sähköisesti

Lahden kaupunki

Kouluun ilmoittauduttiin ja painotettuun opetukseen haettiin sähköisesti

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2015 klo 15:41
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin kouluissa ensi elokuussa 2015 koulutiensä aloittaa yli 1020 ekaluokkaista, mikä on viitisenkymmentä enemmän kuin elokuussa 2014. Heistä yli 85 % ilmoitettiin kouluun sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta.

Aktiivisimmat sähköisen ilmoittautumisen käyttäjät löytyvät tälläkin kertaa itäiseltä oppilasalueelta (89 %). Alhaisin alueellinen sähköinen ilmoittautumisluku oli 81 % läntisellä sekä keskustan oppilasalueella. Viitisenkymmentä ekaluokkalaisista ilmoitettiin paikan päällä siinä lähikoulussa, josta ekaluokkalainen koulupaikkaa haki. Henkilökohtainen ilmoittautuminen kouluissa oli mahdollista vielä tunnin ajan torstaina, kun varsinainen sähköinen ilmoittautuminen päättyi keskiviikkona 28.1.

Koulutulokaspostin saaneista ekaluokkalaisista sadan tilannetta vielä selvitetään. Osa heistä on hakenut koulunkäynnin lykkäämistä vuodella, osa hakee erityisen tuen luokalle tai yksityiseen kouluun. Osa on mahdollisesti kaupungista pois muuttaneita.

Tiirismaan englanninkielisille luokille hakijoita on yhteensä 28, joista ensisijaisia ovat englanninkielisen esikoulun oppilaat. Lahden ruotsinkieliseen kouluun hakijoita on 14.

Kärpäsen koulun Metsäkankaan toimipisteeseen on muodostumassa yli 20 oppilaan 1. luokka. Nämä oppilaat aloittavat koulutyönsä elokuussa Kärpäsen koulussa ja siirtyvät syksyn aikana Metsäkankaan toimipisteen remontoituihin tiloihin.

Seuraavaksi ilmoittautumiset tarkistetaan sekä suunnitellaan oppilaiden sijoittuminen ja luokkien muodostuminen alueiden kouluihin. Koulun rehtori tekee oppilaaksi ottamisesta päätöksen, jonka huoltajat saavat maaliskuun loppuun mennessä.  Myöhemmin keväällä uudet ekaluokkalaiset huoltajineen kutsutaan omaan kouluun tutustumistilaisuuteen.


Koulutulokkaista 102:lla on kahden maan kansalaisuus

Oppilaiden kansalaisuudet jakautuvat 36 eri maan kesken: suomalaisten jälkeen selvästi suurimmat ryhmät ovat venäläiset ja virolaiset. Muita kansalaisuuksia on tasaisemmin yksittäisiä oppilaita.

Tulevista ekaluokkalaisista vieraskielisiä on lähes 80. Koulutulokkaiden joukossa puhutaan 17 eri äidinkieltä. Näistä suomen jälkeen selkeästi eniten on venäjää äidinkielenään puhuvia. Venäjän jälkeen suurimmat ryhmät ovat arabiaa, kurdia ja viroa äidinkielenään puhuvat. 


Englannin- ja ruotsinkielistä esiopetusta 

Englanninkieliseen eskariin hakijoita on 42, joista 22 tulee valituksi kielellistä lahjakkuutta mittaavan soveltuvuuskokeen avulla. Esiopetuksen Lahden ruotsinkielisessä koulussa aloittaa yhdeksän lasta. Muilta osin kaupungin esiopetukseen hakijoiden määrät selviävät helmikuun kuluessa.  


Yli 430 oppilasta haki painotettuun opetukseen

Liikunta, musiikki sekä luonnontiede ja matematiikka (Luma) kiinnostivat hakijoita eniten. Liikuntaan ensisijaisena hakutoiveena haki yhteensä yli 210 oppilasta, musiikkiin yli 120 oppilasta ja Lumaan lähes 70 oppilasta.

Painotettuun opetukseen haettiin toista kertaa sähköisesti, hakijoita reilut 430. Heistä lähes 270 on menossa 7. luokalle ja loput 3. luokalle. Toisen hakutoiveen esitti 80 oppilasta, joista yli 50 on menossa 7. luokalle ja viitisentoista 3. luokalle. Ensimmäisen hakutoiveen esittäneistä yli 70:n kotikunta on muu kuin Lahti. 


Kolmannella luokalla ensimmäinen vieras kieli

Tulevasta 950 kolmasluokkalaisesta A1-kielenä englannin opiskelun aloittaa yli 800 oppilasta.  Muun A1-kielen valinneita on tänä vuonna 130: eniten saksan kieltä ja ruotsia. Ranskan, venäjän ja myös kolmen saksan kielen ryhmän osalta ryhmien muodostumista vielä selvitetään. Kieliryhmän perustamiseen tarvitaan vähintään kaksitoista oppilasta.  


Lisätietoja:
Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, puh. 044 716 1328

________________           

INFO
Alakoulut oppilasalueittain
Lahti on jaettu viiteen oppilaaksiottoalueeseen. Oppilaan kotiosoite kertoo, mihin oppilasalueeseen hän kuuluu. Lähikoulu on jokin oppilaan kotipaikan mukaisen oppilasalueen kouluista, mutta ei välttämättä aina se lähin koulu.

Keskustan alue
Harju, Vuorikatu 29  
Möysä, Hiljankuja 6
Tiirismaa, englanninkieliset luokat, Ursankatu 4
Lahden ruotsinkielinen koulu, Teinintie 4
Lotila, Vuoksenkatu 9 (Anttilanmäen toimipiste 1-2 lk)

Pohjoinen alue
Kivimaa, Lahdenkatu 62  
Mukkula, Lippokatu 1 

Itäinen alue
Ahtiala , Purorinteenkatu 4 
Kunnas, Opinkatu 4
Karisto, Karistonkatu 213  
Myllypohja, Vanha Ahtialantie 93

Eteläinen alue
Laune, Ajokatu 167   
Länsiharju, Helsingintie 52
Liipola-Kaikuharju, Ostoskatu 3 
Renkomäki, Orimattilankatu 93

Läntinen alue
Jalkaranta, Sarvikuja 1  
Kärpänen, Kasakkamäentie 1 (Metsäkankaan toimipiste 1-2 lk)
Kasakkamäki, Sävelkatu 2 

________________  

INFO
Painotetun opetuksen tarjonta

Taide Kivimaan peruskoulu (3. lk)
Käsityö Launeen peruskoulu (3. lk)
Musiikki Lotilan peruskoulu (3. lk), Tiirismaan peruskoulu (7. lk)
Luonnontiede ja matematiikka (Luma) Länsiharjun peruskoulu (3. lk), Salpausselän peruskoulu (7. lk)
Liikunta Mukkulan peruskoulu (3. ja 7. lk), Salpausselän peruskoulu (7. lk)
Kuvataide Kärpäsen peruskoulu (7. lk)
Luova työskentely Salinkallion peruskoulu (7. lk)

        

 

 

 

 

 

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs