Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kolme sisarta ja Slaavilainen cocktail saavat ensi-iltansa Rovaniemellä

Rovaniemen Teatteri

Kolme sisarta ja Slaavilainen cocktail saavat ensi-iltansa Rovaniemellä

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2016 klo 10:45
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin kevätkauden 2016 käynnistyttyä teatterin ohjelmistossa alkaa näkyä johtaja Kari Väänäsen linja. Suurelle näyttämölle valmistuu klassikoita, kansanteatteria ja komediaa. Pienemmät salit ovat paikkoja draamalle, draamakomedialle ja musiikki-illoille. Klassikoiden sarja käynnistyy 13. helmikuuta, kun ensi-iltansa saa Anton Tšehovin Kolme sisarta. Samana iltana kuullaan ensimmäistä kertaa myös musiikki-ilta Slaavilainen cocktail. Kolmen sisaren on ohjannut Kari Väänänen, lavastanut Pentti Uimonen ja puvustanut Elina Vasko. Valot on suunnitellut Kari Penttinen, äänet Miksa Koponen sekä peruukit ja maskit Kaisa Mylläri.

Kolme sisarta on Kari Väänäselle tuttu käsikirjoitus näyttelijävuosilta, jolloin hän teki paroni Tusenbachin roolin työskennellessään Vaasan kaupunginteatterissa. Ajatus teoksen ohjaamisesta syttyi, kun Väänänen näki vaimonsa Terhin maalauksen Kolmesta sisaresta. Idea jäi itämään ja sai pontta ohjaajan tavatessa Rovaniemen Teatterin näyttelijät Helka Periahon, Eeva Hautalan ja Juulianna Mäkelän. ”Sehän on siinä, siinähän on kolme sisarta.”, Väänänen muistelee. Sittemmin Mäkelä jäi vanhempainvapaalle ja Irinan rooliin valikoitui rovaniemeläinen teatterintekijä Malla Ylijurva koe-esiintymisen kautta.

Kolmen sisaren näytöksen alkaessa sisarukset Olga, Masa ja Irina astuvat lavalle Tšaikovskin Kerubihymnin soidessa. Etunäyttämölle alkaa rakentua sisarten talo ja takanäyttämöllä näkyy lavastuksen taustakangas, joka mukailee Terhi Väänäsen maalausta. Ylöspanossa on viitteitä käsikirjoituksen ajankuvasta. ”Olemme tehneet näytelmän perinteiseen tapaan viitaten. Ulkoasu on historiallinen mutta ajaton.”, Kari Väänänen selventää.

Näytelmä tapahtuu varuskuntakaupungissa kaukana Moskovasta. Sen henkilöitä ovat sisarten lisäksi heidän perheensä, palvelijansa ja varuskunnan sotilaat. Tarina koostuu vyyhdistä ihmissuhteita ja luokka-asemien määräämiä elämänkohtaloita. Vaikka sisarten yhteiskunnallinen asema on etuoikeutettu, he kärsivät kaipuusta. ”Länsimaisen ihmisen suurimpia ongelmia on sitten kun -ajattelu. Tässä se näkyy sisarten loputtomana kaipuuna Moskovaan. Vasta siellä alkaa elämä.”

Ohjaaja luonnehtii näytelmää koomiseksi tragediaksi, joka sisältää tunnetta, tapahtumia ja huumoria. ”Kolme sisarta on kaikkea muuta kuin pitkäpiimäinen näytelmä. Se on käsittämättömän nerokas teos. Se on kuin salapoliisiromaani, ajatuksellisesti ja emotionaalisesti tarkka ja pitää sisällään paljon tavaraa. Näytelmässä on hienoja rooleja, joilla on jokaisella merkitys.”, Väänänen kertoo.

Klassikkonäytelmän myötä teatteri tuo Lappia-taloon slaavilaista tunnelmaa. Esityksessä ja väliajalla kuuluu venäläistä musiikkia ja talon aulassa on nähtävillä Tšehov-aiheinen näyttely, jonka teatteri on koonnut yhteistyössä Rovaniemen Venäjä-Seuran kanssa. Slaavilaisteema jatkuu Cafe & Bar 21:n teatteriravintolan blinibuffetissa.

Ensi-iltanäytöksen jälkeen, samana oltana on kellariteatteri Saivossa Slaavilainen cocktail pitäen sisällään elävää musiikkia Venäjältä, Itä-Euroopasta, Karjalasta ja Balkanilta. Bändissä musisoivat Minna Siitonen, Anna Laakso, Hannu Mikkola ja Timo Rehtonen sekä Rovaniemen Teatterin taiteilijat. Lavalla nähdään myös Lapin musiikkiopiston henkilökuntaa sekä yllätysesiintyjiä ja -numeroita, joiden mukana yleisö pääsee laulamaan ja tanssimaan.

Lisätietoja saat teatterinjohtaja Kari Väänäseltä 0400 282482, kari.vaananen@rovaniemi.fi ja markkinoija Kati Kuhalta 040 7686672, kati.kuha@rovaniemi.fi. 
Valokuvat on ottanut Kaisa Sirén. 

Anton Tšehov
KOLME SISARTA
Suomentanut Martti Anhava
13.2.–21.5. Rovaniemen Teatterin Tieva-näyttämöllä

Ohjaus Kari Väänänen
Lavastus Pentti Uimonen
Pukusuunnittelu Elina Vasko
Maskit ja peruukit Kaisa Mylläri
Äänisuunnittelu Miksa Koponen
Musiikin valinta ja suunnittelu Kari Väänänen, Minna Siitonen, Miksa Koponen
Tarpeistonvalmistus Anitta Vierelä

Näyttämömestari Seppo Kemppainen
Järjestäjä-pukija Tuija-Leena Palomäki
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja Anna Korva
Näyttämömiehet Jonne Kaaretkoski, Markku Komulainen, Sami Saari, Vesa Valtanen
Lavasteiden valmistus Tapani Niskan johdolla Paulus Maijala, Pasi Niska, Henri Tapio ja Minna Juopperi
Pukujen valmistus Suvi-Tuulia Meskuksen johdolla Päivi Niemi, Ritva Puolamaa ja Tiia-Maria Aspegrén
Taustafondi ja viestinnän visuaalinen ilme Terhi Väänäsen maalauksen pohjalta Mainostoimisto Puisto
Valokuvat Kaisa Sirén
Graafinen suunnittelu Mainostoimisto Puisto

Esityksessä musisoivat: Eeva Hautala piano, Timo Vuento balalaikka, Jonne Kaaretkoski haitari, Eevi Santaniemi viulu

Henkilöt
PROZOROV, Andrei Sergejevitš Vesa-Matti Komonen
NATALIA IVANOVNA, hänen vaimonsa Paula Miettinen
Andrein sisaret OLGA Helka Periaho
MAŠA Eeva Hautala
IRINA Malla Ylijurva (vier.)
KULYGIN, FJODOR ILJITŠ, lukionopettaja, Mašan mies Markku Lukka
VERŠININ, ALEKSANDR IGNATJEVITŠ, everstiluutnantti, patterinpäällikkö Markku Köngäs
TUSENBACH, NIKOLAI LVOVITŠ, paroni, luutnantti Marko Syysmaa
SOLJONYI, VASILI VASILJEVITŠ, esikuntakapteeni Kari Koivukangas
TŠEBUTYKIN, IVAN ROMANOVITŠ, sotilaslääkäri Olli Halttu (vier.)
FEDOTIK, ALEKSEI PETROVITŠ, aliluutnantti Timo Vuento
RODE, VLADIMIR KARLOVITŠ, aliluutnantti Jonne Kaaretkoski
FERAPONT, semstvoneuvoston vahtimestari, vanhus Samu Stenberg
ANFISA, vanha lastenhoitaja (njanja), 80-vuotias Outi Nevanlinna

Ensi-ilta 13.2.2016 Tieva-näyttämö
Esitysoikeudet Agency North
Esityksen kesto 2 h 45 min. sisältäen väliajan
Lappia-talon aulan Tšehov-näyttely Kylli Köngäs, Johanna Virsunen ja Rovaniemen Venäjä-Seura

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan lähes 300 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. 

Rovaniemen Teatterin koti on Alvar Aallon Lappia-talo. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs