Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Koitsanlahden hovista suunnitteilla kartanomuseo

Senaatti-kiinteistöt

Koitsanlahden hovista suunnitteilla kartanomuseo

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2016 klo 09:15
Julkaisija: Senaatti-kiinteistöt

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Parikkalassa sijaitsevan Koitsanlahden hovin yksityishenkilölle, jonka tarkoituksena on sisustaa Koitsanlahti kotimuseoksi ja avata se yleisölle kesäkausiksi.

Koska valtion käyttö Koitsanlahden hovin osalta on päättynyt, oli tarkoituksenmukaista hakea kiinteistölle uutta käyttöä ja uusi omistaja.  Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuului muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki sekä muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata.

Koitsanlahti on tarkoitus sisustaa 1700-1800-lukujen sisustusesineistöllä, jota uusi omistaja on hankkinut muun muassa Liikkalan, Summan, Myllylän ja Lielahden kartanoista.  Uusi omistaja on kerännyt vuosia taidetta, antiikkiesineitä ja kalusteita, joille hän on nyt Koitsanlahden ostamisen myötä löytänyt sopivan ympäristön. 

Ensimmäisenä toimenpiteenä korjataan rakennuksen betonitiilikatto. Työ on tarkoitus tehdä ennen talvea. Tämän jälkeen alkaa kartanon sisustaminen. Yleisö pääsee tutustumaan kartanomuseoon suunnitelmien mukaan jo ensi kesänä. Kartanomuseo on suunniteltu pidettävän avoinna yleisölle juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Koitsanlahden historiasta

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde.

Hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa ja sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu. Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968.

Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987, ja hiipunut museotoiminta lopetettiin syksyllä 1992, minkä jälkeen Hovi on ollut tyhjillään. 

Kohteen hallinta siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille 2014 alussa, jolloin Senaatti-kiinteistöt aloitti kohteen myyntivalmistelut. Koitsanlahden hovia koskee rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukainen suojelu.  Omistajan tulee kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot ja -tavoitteet huomioon ottaen.

Lisätietoja:

Senaatti-kiinteistöt, myyntipäällikkö Kari Kervinen p. 0205 811 864

 

Senaatti-kiinteistöt on valtion työympäristö- ja toimitila-asiantuntija, joka keskitetysti vastaa myös valtion kiinteistövarallisuuden myynneistä.  Valtion toimintatavan mukaisesti kiinteistöt myydään julkisella tarjouskilpailulla. Historiallisesti arvokkaissa kohteissa painotetaan kauppahinnan lisäksi myös muita näkökulmia, kuten suojelunäkökohtia ja riittäviä resursseja hoitaa kohdetta sen arvoa vaativalla tavalla. Lisätietoja myytävistä kohteista ja myyntitoiminnasta www.senaattimyy.fi  

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs