Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kevään karnevaalia juhlitaan vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitos

Kevään karnevaalia juhlitaan vaihtelevassa säässä

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2015 klo 12:06
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 29. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan vappua edeltävät päivät ovat sateisia ja tuulisia, mutta vapuksi sää poutaantuu.

Keskiviikon ja torstain aikana voimakas matalapaine liikkuu maan yli. Sää on Lappia lukuun ottamatta tuulista ja sateista, maan keskivaiheilla sataa myös räntää ja lunta. Itä-Suomessa lunta voi kertyä  vappuaattoaamuun mennessä toistakymmentä senttiä. Torstain kuluessa sateet väistyvät itään, sää selkenee ja vappuaattopäivää vietetäänkin suuressa osassa maata poutaisessa säässä. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 6…12 astetta, maan pohjoisosassa 2…8 astetta, Pohjois-Lapissa 0…+5 astetta.

Vappuyö on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen poutainen. Maan pohjoisosaan ja varsinkin Lappiin saapuu lännestä lumi- ja räntäsateita. Lämpötila on Itä- ja Pohjois-Suomessa laajalti pakkasen puolella, muualla maassa elohopea pysyttelee lämpöasteilla.    

Vappupäivä on suurelta osin puolipilvinen tai pilvinen ja Lapissa sataa paikoin vettä tai lunta. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja maan länsiosassa voi tulla sadekuuroja. Päivälämpötila on aaton lukemissa.

 

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä yhtenäisen lumipeitteen raja on jonkin verran tavanomaista pohjoisempana eli Meri-Lapista Pohjois-Karjalan pohjoisosaan ulottuvan linjan pohjoispuolella. Viime vuonna raja oli tätäkin pohjoisempana. Viimeksi vietettiin hyvin koleaa vappua vuonna 2011, jolloin esiintyi lumikuuroja maan eteläosassakin. Myös viime vuonna oli selvästi tavanomaista kylmempi vappu.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Vappusäätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vappu
Kevättilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs