Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kesäkuusta muodostui tavanomaista koleampi

Ilmatieteen laitos

Kesäkuusta muodostui tavanomaista koleampi

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2014 klo 10:51
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Kesäkuu alkoi helteisenä, mutta kuukauden loppupuoli oli poikkeuksellisen kolea. Kuukauden keskilämpötilasta muodostui suuressa osassa maata tavanomaista alempi, ei kuitenkaan harvinaisen kolea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 14 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 8 asteeseen. Keskilämpötila jäi suuressa osassa maata 1-2 astetta pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle, Pohjois-Lapissa keskilämpötila oli tavanomainen.  

Kuukauden loppupuoli poikkeuksellisen kolea

Kesäkuu alkoi lämpimänä koko maassa. Hellettä mitattiin 4.-7. päivän aikana lähes koko maassa ja ylin lämpötila oli 6.6. Liperin Tuiskavanluodolla mitattu 30,5 astetta. Koko maan kesäkuun hellepäivien määrä jäi kuitenkin puoleen tavanomaisesta kahdeksasta päivästä, kun sää viileni kuukauden toisella viikolla. Kuukauden loppupuolesta muodostui koko maassa poikkeuksellisen kolea. Kuukauden 15.–30. päivän keskilämpötila oli monella asemalla vuodesta 1961 alkavan mittaushistorian kolein. Vain paikoin kesäkuun loppupuoli vuonna 1982 ja Lapissa vuonna 1977 on ollut nyt koettua koleampi. Kuukauden kolein päivä oli 17.6., jolloin päivän ylimmät lämpötilat jäivät koko maassa alle 13 asteen ja maan itäosassa vain 5-10 asteeseen. Koleassa pohjoisvirtauksessa lumisateita tuli etelärannikkoa myöten. Kuukauden alin lämpötila oli Enontekiössä Saanatunturilla samana päivänä mitattu -6,2 astetta.  

Sateissa suurta paikallista vaihtelua

Kesäkuun sademäärä vaihteli maan keskiosan ja Etelä-Lapin vain muutamasta kymmenestä millimetristä maan eteläosan ja Luoteis-Lapin yli 80 millimetriin. Sateisimmilla alueilla sademäärät olivat lähes puolitoistakertaisia pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Maan keskivaiheilla sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi. Länsirannikolla ja idässä sademäärä jäi alle puoleen pitkän ajan keskiarvosta, mikä on harvinaisen vähän, eli näin vähän sataa keskimäärin kerran 10 vuodessa. Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Enontekiön Karesuvannossa, jossa satoi 111 millimetriä. Vähiten satoi Hailuodon Ojakylässä vain 13 millimetriä. Kuukauden suurin vuorokauden sademäärä oli Kittilän kirkonkylässä 8. päivänä mitattu 35,6 millimetriä.

Kesäkuussa salamoita paikannettiin yhteensä 15000, mikä on hieman alle puolet kuukauden keskimäärästä (35000). Eniten salamoi 6.6., jolloin paikannettiin noin 6600 maasalamaa lähinnä maan keskiosissa sekä Lapissa. Viileä säätyyppi ei muutoin suosinut rajuja ukkosia, mutta kuukauden aikana heikompia ukkosia esiintyi lähes koko maassa.

Etelässä harvinaisen pilvistä

Auringonpaistetuntien määrä jäi kesäkuussa koko maassa tavanomaista pienemmäksi. Etelässä paistetuntien määrä jäi alle 200 tuntiin ja sää oli siis harvinaisen pilvinen eli näin vähän auringonpaistetta nähdään harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Lisätietoja:

Kesäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastot
Kesän hellepäivät: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2014
Terminen kasvukausi: http://ilmatieteenlaitos.fi/kasvukausi-2014

 

Toimittajapalvelua Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-on-harvoin-poikkeuksellinen

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs