Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kesä tuo tullessaan monenlaisia riskejä - varaudu ennalta - älä hölmöile

Suomen Palopäällystöliitto

Kesä tuo tullessaan monenlaisia riskejä - varaudu ennalta - älä hölmöile

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2016 klo 12:00
Julkaisija: Suomen Palopäällystöliitto

 

Koulujen päättyminen ja kesälomakauden alku ovat aivan kulman takana. "Elä kuin viimeistä kesäpäivää" kuulostaa hyvältä vain mainosspottina televisiossa. Tosielämässä kesäpuuhien kanssa ei kannata hoppuilla. Huolellisuus, kiireettömyys ja riskeihin varautuminen auttavat välttämään monet vahingot.

Turvallisuusalan toimijat järjestivät yhteisen mediatilaisuuden 3.6.2016 Espoossa. Havaintoesitysten avulla kerrottiin muun muassa kesänviettoon liittyvistä ajankohtaisista turvallisuusteemoista.

 

Turvallisesti kesälaitumille

Kesälomien alkaminen on positiivinen asia, mutta viimeisen koulupäivän päättymisen juhlintaan liittyy riskejä, joiden vuoksi poliisi toteuttaa valtakunnallisen nuoriin kohdentuvan päihdevalvontajakson 3.-5.6.2016. Valvontaa kohdennetaan muun muassa alaikäisten luvattomaan alkoholin nauttimiseen ja hallussapitoon, alkoholin välittämiseen alaikäisille, alkoholin nauttimisesta aiheutuviin häiriöihin sekä humalajuomiseen.

Koulujen loppumisen juhlinta on ajankohta, joka selvästi madaltaa nuorten alkoholinkäytön aloitusta ja poliisi toivookin, että vanhemmat olisivat erityisesti tänä viikonloppuna kiinnostuneita jälkikasvunsa viikonlopun vietosta.

Poliisi haluaa lausua kiitoksen jo etukäteen kaikille tahoille, jotka tänäkin vuonna toteuttavat erilaisia nuorten auttamisoperaatioita!

 

Aurinkoinen sää ja lämpenevät vedet houkuttelevat viettämään aikaa rannalla ja uimaan

Suomessa hukkuu vuosittain jopa 150–200 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Pääosa hukkuneista on työikäisiä ja sitä vanhempia miehiä, mutta hukkumiset ovat myös yksi yleisimmistä lasten tapaturmaisista kuolinsyistä. Hukkumiskuolemien merkittävimmät syyt ovat alkoholi, puutteellinen varustautuminen, heikko henkilökohtainen toimintakyky ja uimataito sekä lasten jättäminen valvomatta veden äärellä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) vinkit turvalliseen kesän viettoon:

• Valvo lapsia veden äärellä herkeämättä: vedessä käden mitan päässä ja niin, että lapsi jää aikuisen
 ja rannan väliin. Lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa.

• Muista suojata kotipihan altaat ja kylpypaljut pienten vierailijoiden varalta.

• Uimaan tulee mennä aina kaverin kanssa ja uinti tapahtua rannan suuntaisesti.

• Arvioi oma uimataitosi rehellisesti ja ui sen mukaisesti.

• Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaaraa, ja muista, ettei alkoholi ei kuulu vesille. 

 

Sammutuspeite on grillimestarin vakiovaruste

Nuotiosta tai grillistä syttyneiden tulipalojen määrä on vuosittain korkeimmillaan touko- ja heinäkuussa, jolloin niitä syttyy noin sata kuukaudessa. Grillatessa on aina syytä olla huolellinen tulen, savun ja tuhkan kanssa. Sammuttamiseen kannattaa varautua jo ennen kuin grillin on sytyttänytkään. Varaa grillauspaikalle esimerkiksi sammutuspeite tai täysi vesiämpäri.

 

Näin grillaat turvallisesti:

• Grillaaminen on aikuisten vastuulla. Huolehdi, että lapset pysyvät turvallisen etäisyyden päässä kuumasta grillistä.

• Sytytysnestettä tai -geeliä käyttäessäsi noudata pakkauksen käyttöohjetta.

• Leimahdusvaaran välttämiseksi anna sytytysnesteen ensin imeytyä hiiliin ja sytytä sitten varovasti tuulen yläpuolelta.

• Pidä liekit matalana. Poista palava materiaali grillin välittömästä läheisyydestä.

• Kaasugrilliä käyttäessäsi tarkista ennen sytytystä kaasuletkun ja paineenalentajan kunto, ja siirrä kaasupullo grillauksen ajaksi letkun sallimalle etäisyydelle kuumasta grillistä.

• Muista maltti tuhkan ja hiilloksen kanssa. Vaarattomalta näyttävän tuhkan alla hiilloksen jäähtyminen voi viedä jopa kaksi vuorokautta. Älä kaada tuhkia grillaamisen lopuksi luontoon vaan kannelliseen metalliastiaan.

• Varaudu mahdolliseen vahinkoon alkusammutusvälinein!

 

112 Suomi -sovellus auttaa avun löytämään perille

Kesällä reissatessa tai retkeillessä ei aina tiedä ihan tarkalleen missä on. Esimerkiksi autolla pitkää matkaa ajaessa voi olla vaikea pysyä kartalla minkä kunnan ja kylän alueella kulloinkin kulkee. Jos sitten kohdalle osuukin yllättäen hätätilanne, olisi tärkeää pystyä kertomaan hätäkeskuspäivystäjälle tarkat sijaintitiedot, jotta apu löytäisi nopeasti perille.

Digian kehittämä 112 Suomi -sovellus vastaa tähän tarpeeseen. Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen ja on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin niin, että oikeat sijaintitiedot välittyvät hätäkeskuspäivystäjälle automaattisesti, kun hätäpuhelu tehdään sovelluksen kautta. Sovellus on ilmainen ja sen voi ladata yleisimmistä sovelluskaupoista tai Digian nettisivuilta. Hätäkeskuslaitos suosittelee 112 Suomi -sovelluksen lataamista älypuhelimiin.

Lisätietoa: www.112.fi/hatanumero_112/tieda_sijaintisi, www.digia.com/112suomi

 

Huolehdi hyvinvoinnistasi kesähelteillä

Lämmin sää houkuttelee askareisiin ja aurinkoon mutta liika innokkuus saattaa kostautua. Kuumalla tulisi aina muistaa suojautua auringolta ja juoda riittävästi alkoholittomia juomia, sekä huolehtia riittävistä tauoista. Kesällähän ei saisi olla kiire mihinkään!

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta vahinko tai sairaskohtaus saattaa osua kohdalle, ja tällöin on tärkeää osata toimia oikein. Peruselvytys, tajuttoman henkilön kylkiasentoon laittaminen, verenvuodon tyrehdyttäminen ja avun hälyttäminen ovat hätäensiavun taitoja, jotka jokaisen tulisi hallita. Näiden avulla voitetaan arvokkaita minuutteja avun saamiseksi paikalle. On myös hyvä varmistaa, että taitojen lisäksi ensiapuvälineetkin ovat ajan tasalla niin kotona, mökillä, veneessä kuin autossa.

 

Turvallisuus on pieniä tekoja!

Ihminen itse aiheuttaa tahallisesti tai huolimattomuudellaan suurimman osan onnettomuuksista, tapaturmista ja tulipaloista. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella touko-elokuun välillä syttyneistä tulipaloista 85 % on tahallisesti tai huolimattomuuden ja varomattomuuden seurauksena syttyneitä.

Pidetään huolta toisistamme myös kesällä! Älä hölmöile - Hätätilanteessa uskalla auttaa.

 

Lisätietoja:

Camilla Volanen

koulutuspäällikkö / Suomen Palopäällystöliitto

camilla.volanen@sppl.fi tai 0440 340 112

 

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Suomen Palopäällystöliitto, Suomenlahden merivartiosto/Rajavartiolaitos, Länsi-Uudenmaan poliisi, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Espoon Meripelastajat, SUP Espoo, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Uudenmaan Pelastusliitto, Helsingin Pelastusliitto, Finlands svenska brand- och räddningsförbund.

Suomen Palopäällystöliitto — Finlands Brandbefälsförbund ry on vuonna 1932 perustettu valtakunnallinen järjestö, jonka tavoitteena on kohottaa jäsenistön ammattiosaamista sekä edistää ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan valmiutta estää onnettomuuden jo ennalta ja toimia oikein erilaisissa vaaratilanteissa. Palopäällystöliitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä. Sen sijaan turvallisuuden edistäminen on tärkein tehtävämme.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs