Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kelan eläkkeiden leikkaaminen olisi kylmää politiikkaa, siitä on luovuttava

Eläkeliitto ry

Kelan eläkkeiden leikkaaminen olisi kylmää politiikkaa, siitä on luovuttava

Tiedote.
Julkaistu: 19.09.2016 klo 12:45
Julkaisija: Eläkeliitto ry

Maan hallitus on päättänyt osana laajasti hyväksyttyä kilpailukykysopimusta keventää palkansaajien tuloverotusta 515 miljoonalla eurolla. Tällä hyvitetään ne kiristykset, joita palkansaajat joutuvat kokemaan sosiaaliturvan maksurasituksen siirtyessä osin työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi. Lisäksi eläkeläisten verotusta on päätetty ensi vuonna keventää 135 miljoonalla eurolla. Nämä päätökset ovat hyvin perusteltuja. 

Lisäksi hallitus on varannut kaikkein pienituloisimpien maksujen ja verojen keventämiseen 30 miljoonaa euroa. Sen toteuttamistavasta ei vielä ole tehty päätöksiä. 

Paras ja oikeudenmukaisin tapa olisi käyttää tämä kevennysvara niiden eläkeläisten toimeentulotason säilyttämiseen, jotka eivät tulojensa pienuuden takia maksa laisinkaan valtion veroja. Heitä oli vuonna 2015 pelkän Kelan eläkkeen saajina 78 500 ja pelkän takuueläkkeen saajina 101 000.

Eläkeliitto vaatii, että hallitus peruu päätöksensä ulottaa ensi vuonna 0,85 prosentin suuruinen leikkaus Kelan eläkkeisiin ja takuueläkkeisiin. Tämä leikkaus kohdistuisi kaikkein pienituloisimpiin vähimmäisetuuksien saajiin. Jo tänä vuonna Kelan eläkkeiden tasoa leikattiin 0,4 prosentilla.

­- Vaikka nämä leikkaukset tuntuvat pieniltä, niillä on tuntuva merkitys muutoinkin hyvin niukoilla tuloilla elävien ihmisten toimeentulossa. Näiden ihmisten selviytymistä vaikeuttavat lisäksi lääkekulujen kasvu ja maksujen korotukset, Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski huomauttaa. 

Eläkeläisten perusturvana olevaa kansaneläkettä ei ole vuosikymmeniin alennettu. Kansaneläkelain väliaikaisella muutoksella on turvattu se, että kansaneläkkeen taso säilyy, vaikka indeksitarkistus näyttäisi miinusmerkkiä. Nyt kun valtion tuloveroa maksavien kansalaisten – myös eläkeläisten – veroja on tarkoitus tuntuvasti keventää, on väärin, jos niukimman toimeentulon varassa elävien tuloja alennetaan.

- Se olisi kylmää politiikkaa, Kuuskoski sanoo.

 

Lisätietoja: Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski, p. 040 353 2432.

Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö. Järjestö valvoo ikäihmisten etuja sekä tarjoaa palveluja ja yhdessäolon mahdollisuuksia. Eläkeliitossa toimii lähes 130 000 jäsentä, 20 piiriä ja 403 paikallisyhdistystä. Eläkeliitto valvoo ikäihmisten etuja sekä tarjoaa monenlaista tukea, apua ja yhdessäolon mahdollisuuksia.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs