Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kehittyvä metropolialue tarvitsee aluelähtöistä, erilaisten ammattikorkeakoulujen työelämäyhteistyötä

Lahden ammattikorkeakoulu

Kehittyvä metropolialue tarvitsee aluelähtöistä, erilaisten ammattikorkeakoulujen työelämäyhteistyötä

Tiedote.
Julkaistu: 31.10.2014 klo 08:42
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Korkeakoulukenttään kohdistuu vahvoja muutospaineita. Vastauksena muutospaineisiin ei voi olla yhdenmukainen ratkaisu eri puolella Suomea. Erityisesti laaja metropolialue ei ole homogeeninen alue, vaan myös siellä tarvitaan erilaisia korkeakouluja, omien alueittensa näköisiä ja sinne sopivia.  Erityisesti ammattikorkeakouluille on luotu paineita aluekehityksen tarpeisiin vastaamiseen. Aluekehityksen erityistehtävää ja ammattikorkeakouluille ominaista vahvaa työelämäyhteistyötä ei tulisi tulevaisuuden korkeakoulukeskustelussa unohtaa.

Alueiden tarpeet ovat erilaisia ja niihin pitää kyetä vastaamaan – kullakin korkeakoululla on parhaat edellytykset ymmärtää oman toiminta-alueensa tarpeet. Ammattikorkeakoulujen merkitys on alueen elinkeinotoiminnan kehittämisen näkökulmasta keskeistä. Täysivaltaisena korkeakouluna ammattikorkeakouluille ammatillisuus ja korkeakoulututkintoa edellyttäviin ammatteihin kouluttaminen on keskeistä.

Ammattikorkeakouluilla on oma tärkeä rooli myös alueidensa kansainvälistämisessä. Alueellinen toiminta ei tarkoita sitä, etteikö korkeakoulu olisi samaan aikaan aidosti osa strategisesti valitsemaansa kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoja – sitä kautta tuleva osaaminen ja menetelmät hyödynnetään oman alueen kehittämisessä toiminta-alueelle ominaisilla tavoilla.

Hyvän ammattikorkeakoulutuksen edellytys on sitoutuminen aluetta kehittävään tutkimus-, kehitys- ja in-novaatiotoimintaan. Tästä syystä TKI-rahoitusjärjestelmä tulee kehittää. TEKESin tutkimus- ja innovaatiorahoitusta korkeakouluille tulee lisätä ja EU:n rakennerahasto-ohjelmissa tulee painottaa vahvemmin koulutukseen integroitua TKI-toimintaa.

FUASissa kolme erilaista, alueellisesti vaikuttavaa ammattikorkeakoulua luovat kattavasti korkeakoulupalveluita koko laajalle metropolialueelle – keskitetyt mallit eivät tuota ratkaisuja alueille. Kehittyvä metropolialue tarvitsee jatkossakin aluelähtöistä, erilaisten ammattikorkeakoulujen työelämäyhteistyötä.

Lisätietoja:
Heikki Heinimäki, FUAS-liittoumahallituksen puheenjohtaja 040 5475492, heikki.heinimaki(at)kupolikas.fi
Outi Kallioinen, FUAS-rehtorikollegion puheenjohtaja, Lahden ammattikorkeakoulun rehtori 044 7081400, outi.kallioinen(at)lamk.fi
Pertti Puusaari, Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori 03 6464220, pertti.puusaari(at)hamk.fi
Jouni Koski, Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori 09 8868 7660, jouni.koski(at)laurea.fi

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs