Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kasvanut karhukanta mahdollistaa metsästyksen lisäämisen

Suomen Metsästäjäliitto – Finlands Jägarförbund

Kasvanut karhukanta mahdollistaa metsästyksen lisäämisen

Tiedote.
Julkaistu: 16.08.2016 klo 15:13
Julkaisija: Suomen Metsästäjäliitto – Finlands Jägarförbund

Karhunmetsästys alkaa lauantaina 20. elokuuta. Suomen riistakeskus on myöntänyt 113 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 70 karhua. Viime vuonna poikkeuslupia myönnettiin 81, ja poronhoitoalueen alueellinen kiintiö oli 52, joten lisäys on merkittävä. Metsästäjäliitto on tyytyväinen lupakehityksen suuntaan.

Lupamäärän kasvu johtuu kasvaneesta karhukannasta. Poikkeuslupia on painotettu Kainuun metsäpeura-alueelle ja Pohjois-Karjalaan alueille, joissa karhukanta on tiheämpi. Kainuussa metsäpeurakanta pienenee hälyttävää vauhtia erityisesti suurpetokantojen runsastumisen ja elinympäristön muutosten vuoksi. Tavoitteena on pienentää tihentymäalueiden karhukantaa sekä lisätä karhun ihmisarkuutta ja vähentää karhun aiheuttamia vahinkoja.

Karhu on erinomainen esimerkki siitä, miten metsästystä voi hyödyntää onnistuneesti suurpetokannan säätelyssä. Karhunmetsästys on haastavaa ja edellyttää ennen kaikkea hyviä koiria. Pyynnissä käytetään perinteisiä pystykorvaisia rotuja, kuten karjalankarhukoiria, jämtlanninpystykorvia, norjan harmaahirvikoiria ja laikoja sekä yhä enenevässä määrin myös ajavia koiria. Se on erittäin tärkeä pyyntimuoto myös sen takia, että karhun pyynnissä harjaantuneet koirat ovat avainasemassa liikenteessä vammautuneiden suurpetojen etsinnässä.  Kokemattomalta koiralta karhun jäljitys ei onnistu.

Karhu on kautta aikojen ollut todella arvostettu saalis. Ruokapöydissä se on harvinainen herkku, sillä saalismäärä on esimerkiksi hirveen verrattuna erittäin pieni.

Lisätietoja:
Teemu Simenius
Järjestöpäällikkö
p. 050 331 5330

Metsästäjäliitto on Suomen vanhin ja suurin metsästäjien edunvalvoja. Jäseninämme on jo yli 2 700 metsästysseuraa ja niiden 160 000 metsästäjää. Lue lisää Metsästäjäliiton kotisivuilta

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs