Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kansan arvot -tutkimus: Suomalaiset yhä vahvemmin homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien kannalla

T-Media

Kansan arvot -tutkimus: Suomalaiset yhä vahvemmin homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien kannalla

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2014 klo 08:31
Julkaisija: T-Media

Homoseksuaalien tasa-arvoisia oikeuksia kannattaa enemmistö suomalaisista. Viime vuoteen verrattuna käsitykset ovat muuttuneet selvästi sallivammiksi kaikissa ikäryhmissä. Tiedot selviävät T-Median vuosittaisesta Kansan arvot -tutkimuksesta, johon vastasi yli 3 500 suomalaista.

66 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että homoseksuaaleille pitäisi antaa kaikki samat oikeudet kuin heteroillekin. Erityisen vahvasti tätä mieltä ovat 15–24-vuotiaat nuoret, joista 80 prosenttia kannattaa homoseksuaalien tasa-arvoisia oikeuksia. Luku on noussut nuorten keskuudessa vuodessa neljällä prosenttiyksiköllä. 

Suhtautuminen homoseksuaalien tasa-arvoon on muuttunut nopeasti sallivampaan suuntaan kaikissa muissakin ikäryhmissä. Isoin muutos on tapahtunut 35–44-vuotiaiden asenteissa. Tässä ikäluokassa nousua tapahtui 11 prosenttiyksikköä. Nyt jo 75 prosenttia ikäluokasta on homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien puolella.

Nousu on ollut merkittävä myös yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Nyt 46 prosenttia vanhimman ikäluokan edustajista kannattaa samoja oikeuksia, kun taas vastustajien osuus on tippunut 29 prosenttiin.

 Kansan arvot ovat muuttuneet vuodessa selkeästi sallivampaan suuntaan. Muutos on todella vahva. Kaikissa tutkituissa ikäryhmissä homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien kannattajien joukko on nyt isompi kuin niitä vastustavien, kertoo tutkimusyhtiö T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

Arvoissa yhä isoja eroja asuinpaikkakunnan koon mukaan

Vaikka homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien kannalla on selkeä enemmistö suomalaisista, on suhtautumisessa isoja eroja eri väestöryhmien välillä. Nuorten lisäksi erityisesti naiset sekä pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa asuvat suomalaiset kannattavat samoja oikeuksia homoseksuaaleille kuin heteroillekin.

 Erityisesti nuoret haluavat edetä nopeasti kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, ja valtaosa nuorista nostaa homojen oikeudet mielestään kiinnostavimpien yhteiskunnallisten teemojen joukkoon. Asuinpaikkakunnan koolla on myös iso merkitys suhtautumiseen. Kun pääkaupunkiseudulla homoseksuaalien tasa-arvoisia oikeuksia kannattaa 78 prosenttia, niin vastaava luku alle 10 000 asukkaan paikkakunnilla on enää 55 prosenttia, kertoo T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula.

T-Median vuosittainen Kansan arvot -tutkimus seuraa suomalaisten arvoja sekä arvojen ja toiminnan välistä yhteyttä. Vuoden 2014 tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella kesällä 2014. Tutkimukseen vastasi yhteensä 3 579 suomalaista. Vuoden 2013 tutkimukseen vastasi 3 004 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmän muodostavat 15–75-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti (pois lukien Ahvenanmaa). Tutkimusotos on painotettu sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi.

Lisätiedot:

T-Media Oy
Sari Maunula
Tutkimusjohtaja 
Puh. 050 409 1543 
sari.maunula@t-media.fi 

Liitetiedostot

T-Media tarjoaa parhaat palvelut maineen ja sidosryhmäsuhteiden johtamiseen. T-Media on osa Taloudellista tiedotustoimistoa (TAT) yhdessä Finnfactsin kanssa. www.t-media.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs