Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kansan arvot -tutkimus: Suomalaiset luottavat Euroopan unioniin yhä vahvemmin

T-Media

Kansan arvot -tutkimus: Suomalaiset luottavat Euroopan unioniin yhä vahvemmin

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2014 klo 00:00
Julkaisija: T-Media

Suomalaiset kannattavat viime vuoteen verrattuna selvästi enemmän Euroopan yhdentymistä ja maailmanlaajuista yhteistyötä. Luottamus EU:hun nousi viisi prosenttiyksikköä. Tiedot selviävät T-Median vuosittaisesta Kansan arvot -tutkimuksesta, johon vastasi yli 3 500 suomalaista.

81 prosenttia suomalaisista kokee, että maailmanlaajuinen yhteistyö on Suomen menestymisen kannalta välttämätöntä. Suomalaiset myös luottavat Euroopan unioniin enemmän kuin viime vuonna. Kaikista tutkituista instansseista EU onnistui kasvattamaan luottamustaan eniten: luottamus nousi viisi prosenttiyksikköä, ja nyt 40 prosenttia suomalaisista luottaa EU:hun.

Luottamus on erityisen suurta 15–24-vuotiaiden joukossa. Tässä ikäluokassa jo yli puolet luottaa EU:hun. Samalla entistä harvempi suomalainen haluaisi Suomen eroavan EU:sta tai yhteisvaluutta eurosta.

― Eurooppaa koettelevasta taantumasta huolimatta suomalaiset näkevät tulevaisuuden Suomen yhä vahvemmin osana EU:ta ja globaalia taloutta. Ukrainan kriisi on viimeistään näyttänyt suomalaisille, että Suomen menestys ja kohtalo ovat yhä vahvemmin riippuvaisia lännestä ja eritoten EU:sta, vaikka Venäjän merkitys Suomen kansantaloudelle on edelleen merkittävä, sanoo T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula.

Poliisi ei ole enää luotetuin, sananvapaus kovassa kurssissa

Luotetuimpien instanssien listalla aikaisemmin selkeää ykköspaikkaa pitänyt poliisi on joutunut luovuttamaan kärkisijansa suomalaiselle koulutusjärjestelmälle, johon luottaa 90 prosenttia suomalaisista. Luottamus poliisiin on kuitenkin kansainvälisesti katsoen edelleen korkealla tasolla, vaikka luottamus oli laskenut kolme prosenttiyksikköä 89 prosenttiin.

Vähinten kansalaiset luottavat mediaan, työnantajajärjestöihin ja kuntapäättäjiin. Avoin tiedonvälitys on kansalaisille erittäin tärkeä asia, vaikka luottamus mediaan on melko matalalla tasolla: vain 29 prosenttia suomalaisista luottaa mediaan.

Sananvapaudelle ja median lukutaidolle annetaan entistä enemmän painoarvoa. Nyt jo 82 prosenttia kansalaisista kokee, että täydellinen sanavapaus on demokratian ehto. Nousua edellisvuodesta on paljon, peräti 9 prosenttiyksikköä.

Nuoret ovat aktivoituneet yhteiskunnallisesti

Yhteiskunnallinen osallistuminen on tärkeää yhä useamman nuoren mielestä. Noin kolme neljästä 15–24-vuotiaasta nuoresta pitää äänestämistä ja yhteiskunnallisista asioista perillä olemista tärkeänä. Yhä useampi nuori peräänkuuluttaa myös kriittistä keskustelun ja argumentoinnin kulttuuria.

Yhteiskunnallisista haasteista suomalaisia huolestuttavat selvästi eniten työn riittävyyteen liittyvät asiat. Samalla suomalaisten tuki yrityksille on vahvistunut entisestään. 86 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että yrittäjyyttä pitäisi tukea enemmän vähentämällä siihen liittyvää byrokratiaa. Kaikkein voimakkaimmin yrityksiä tukisivat nuoret.

― Eläkeiän nosto, nuorisotyöttömyys ja startup-boomi ovat herättäneet nuoria yrittäjyyteen ja myös yhteiskunnallisten asioiden pariin. Merkitystä on ollut myös sillä, että yhteiskunnalliset kysymykset ja poliitikot ovat pikku hiljaa löytäneet tiensä sinne missä nuoretkin ovat eli sosiaalisen median kanaviin, toteaa T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

T-Median vuosittainen Kansan arvot -tutkimus seuraa suomalaisten arvoja sekä arvojen ja toiminnan välistä yhteyttä. Vuoden 2014 tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella kesällä 2014. Tutkimukseen vastasi yhteensä 3 579 suomalaista. Vuoden 2013 tutkimukseen vastasi 3 004 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmän muodostavat 15–75-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti (pois lukien Ahvenanmaa). Tutkimusotos on painotettu sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi.

Lisätiedot:

T-Media Oy 
Sari Maunula
Tutkimusjohtaja
Puh. 050 409 1543 
sari.maunula@t-media.fi 

 

Liitetiedostot

T-Media tarjoaa parhaat palvelut maineen ja sidosryhmäsuhteiden johtamiseen. T-Media on osa Taloudellista tiedotustoimistoa (TAT) yhdessä Finnfactsin kanssa. www.t-media.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs