Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kansallisvedet vaarassa metsähallituslain uudistuksessa

WWF Suomi

Kansallisvedet vaarassa metsähallituslain uudistuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 24.02.2016 klo 10:00
Julkaisija: WWF Suomi

WWF ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö pelkäävät metsähallituslain uudistuksen vaarantavan luonto- ja virkistysarvot valtion omistamilla vesialueilla. Nykymuodossaan lakiesitys mahdollistaisi yleisten vesialueiden ottamisen talouskäyttöön entistä helpommin.

Tällä hetkellä Metsähallitus, joka hallinnoi valtion omistamia metsä- ja vesialueita, on jaettu kahteen eri tulosalueeseen. Toisen tehtävänä on tuottaa taloudellista voittoa, toisen ei. Valtion yleisten vesialueiden hallinta on kuulunut tähän asti jälkimmäisen tulosalueen, eli Metsähallituksen luontopalvelujen, vastuulle.

”Metsähallituslain luonnoksessa ehdotetaan, että miljoonia hehtaareita yleisiä vesialueita siirretään pois luontopalvelujen hallinnasta. Toteutuessaan tämä vaarantaisi vakavasti yhteisten vesiemme luontoarvot. Tietämys vedenalaisen luonnon arvoista ja suojelualueverkoston puutteista kasvaa jatkuvasti, ja meriluonnon suojelun edistäminen on helpointa juuri valtion yleisvesillä”, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Luontopalveluilta siirrettäväksi kaavailtaville vesialueille ei asetettaisi tässä vaiheessa välttämättä suoria tuottovaatimuksia. Silti huoleen on järjestöjen mielestä aihetta, sillä jatkossa alueet voitaisiin ottaa nykyistä helpommin talouskäyttöön. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi soranottoa.

”Metsähallituksen toimet vaikuttavat merkittävästi vapaa-ajankalastukseen, joka on noin 1,5 miljoonan suomalaisen suosima luontoharrastus. Yleiset vesialueet on säilytettävä osana Metsähallituksen luontopalvelujen toimintaa ja luontopalvelujen taseessa, jotta virkistysmahdollisuudet voidaan taata jatkossakin kaikelle kansalle”, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä sanoo.

Poliitikot ja virkamiehet ovat perustelleet metsähallituslain uudistusta niin sanotuilla kilpailuneutraliteettivaatimuksilla, jotka ovat EU:n määräämiä.

”Näiltä perusteluilta puuttuu pohja. Kukaan ei ole vaatimassa Suomea siirtämään alueita pois luontopalvelujen hallinnasta. Järjestöille tai kansalaisille ei ole myöskään kerrottu miksi tällaista nyt ehdotetaan”, Jari Luukkonen sanoo.

Metsähallituslakia käsitellään tänä keväänä eduskunnassa.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020, jari.luukkonen@wwf.fi
Toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, 050 309 7204, ilkka.makela@vapaa-ajankalastaja.fi

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. wwf.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs