Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kansallisarkisto julkistaa uudistetun Diplomatarium Fennicum -tietokannan Suomen keskiajan asiakirjalähteistä

Kansallisarkisto

Kansallisarkisto julkistaa uudistetun Diplomatarium Fennicum -tietokannan Suomen keskiajan asiakirjalähteistä

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2016 klo 15:14
Julkaisija: Kansallisarkisto

Diplomatarium Fennicum -tietokanta uudistaa Suomen historian ja keskiajan tutkimuksen infrastruktuuria ja parantaa merkittävästi kotimaisen tutkimuksen toimintaedellytyksiä.  Tietokanta pitää sisällään keskeisen asiakirjamateriaalin Suomen varhaisimmasta säilyneestä hallinnollisesta historiasta, ja on avoimena verkkopalveluna kaikkien saatavilla.

Tietokanta pyrkii keräämään ensi kertaa yhteen kaiken Suomen keskiajan asiakirja-aineistoa koskevan tiedon. Tiedon käsittelyyn on luotu monipuoliset hakuominaisuudet sekä sovelluksia tiedon visualisointiin. Kokonaisuus mahdollistaa uudella tavalla tutkimuksen teon ja lähdetyöskentelyn verkossa. Tietokannan kautta myös julkaistaan jatkossa uusia, aiemmin tuntemattomia Suomen keskiaikaa koskevia asiakirjoja, ja tarkennetaan näin kuvaa Suomen varhaisesta historiallisesta ajasta.

Vuonna 2015 alkaneen hankkeen tavoitteena on luoda Suomen keskiajan asiakirjalähteiden tutkimukselle moderni tutkimusinfrastruktuuri. Hankkeen puitteissa on kehitetty uusi Suomen keskiaikaiset asiakirjat kattava verkkopalvelu, joka korvaa aiemman, suppeamman tekstitietokannan.

Diplomatarium Fennicum -tietokanta sisältää yli 6700 asiakirjaa, ja niihin liittyen yli 23 000 viitettä. Tietokanta yhdistää asiakirjojen tieteelliset editiot alkuperäislähteisiin ja niiden digitaalisiin jäljennöksiin. Lisäksi tietokanta linkitetään tärkeimpään kirjallisuuteen sekä ulkomaisiin tietokantoihin.

Tietokannan betaversio julkistetaan 1.10.2016 Turun kirjamessuilla. Samassa yhteydessä juhlistetaan Suomen vanhinta säilynyttä asiakirjaa, 700 vuottaa täyttävää kuningas Birgerin suojelukirjettä Karjalan naisille.

Diplomatarium Fennicum -hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.

Tietokanta löytyy 1.10.2016 alkaen Kansallisarkiston sivuilta osoitteesta www.arkisto.fi/df/

Lisätietoja: projektipäällikkö Seppo Eskola, etunimi.sukunimi@arkisto.fi, 029 533 7174

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja edistää niiden tutkimuskäyttöä. Tehtäviin kuuluu myös alan tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs