Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Jälleen osoitus muikkuverkkojen hengenvaarasta norpalle

Suomen luonnonsuojeluliitto

Jälleen osoitus muikkuverkkojen hengenvaarasta norpalle

Tiedote.
Julkaistu: 30.08.2016 klo 15:43
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Viime talvena uusituista, saimaannorpan suojelemiseksi tehdyistä kalastusrajoituksista poistettiin muikkuverkot Luonnonsuojeluliiton vastustuksesta huolimatta. Tänä kesänä on tullut jo kaksi norppakuolemaa muikkuverkkoihin, kuutti heinäkuussa ja aikuinen tällä viikolla. Metsähallitus tiedotti uusimmasta verkkokuolemasta tänään

"Muikkuverkot vapauttamalla on luotu mielikuva, että ne ovat vaarattomia norpalle. Mielikuva on väärä. Muikkuverkot tappavat niin kuutteja kuin aikuisiakin norppia, joten niiden erityiskohtelu pitää lopettaa välittömästi. Samalla on viestittävä ihmisille, että myös muikkuverkot ovat vaarallisia norpille", painottaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmän raportissa (2015) todetaan, että ”mikäli seurannassa havaitaan muikkuverkkojen aiheuttamaa kuolleisuutta, tarkistetaan kalastuskieltoa”. Luonnonsuojeluliitto vetoaakin nyt ministeri Kimmo Tiilikaiseen, että tämä ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin poistamalla muikkuverkkojen erityisaseman saimaannorpan suojelemiseksi tehdyistä kalastusrajoituksista.

Muikkuverkkojen erityiskohtelun poistamisen lisäksi on heti ryhdyttävä valmistelemaan asetusta, jolla pidennetään verkkokalastusrajoituksia nykyisestä kesäkuun lopusta vähintään elokuun loppuun.

"Pidemmällä aikavälillä on ryhdyttävä valmistelemaan ympärivuotista saimaannorpalle vaarallisten pyydysten kieltoa norpan esiintymisalueilla. Tänä keväänä voimaan tulleissa uusituissa saimaannorppaa suojelevissa kalastusrajoituksissa ei Luonnonsuojeluliiton toiveista huolimatta jatkettu keväisiä verkkokalastuskieltoja ajallisesti edes heinäkuulle, puhumattakaan elokuusta. Tämä kesä on osoittanut sen, että kesäkuussa loppuva verkkokalastuskielto loppuu liian aikaisin, ja kaksi varmaa pyydyskuolemaa on jo tullut tietoon", Tiainen harmittelee.

Todellisuus on vieläkin karumpi, sillä kaikkia kalanpyydyskuolemia ei suinkaan aina ilmoiteta viranomaisille. Myöskään alueellisesti rajoitukset eivät kata läheskään kaikkia saimaannorpan esiintymisalueita.

Luonnonsuojeluliitto vaatii, että kaikkia verkkoja koskeva kalastuskielto pitäisi pikaisesti pidentää elokuun loppuun. Jo lähitulevaisuudessa pitää luopua kaikista norpalle vaarallisista kalanpyydyksistä Saimaan kaikilla norpan esiintymisalueilla ympärivuotisesti. 

Myös kansalaiset haluavat tiukempia kalastusrajoituksia Saimaalle. Asetusten valmisteluvaiheessa tehdyt kyselyt osoittivat, että enemmistö niin kaikista suomalaisista kuin paikallisista asukkaistakin ei kannattanut muikkuverkkojen vapauttamista. Verkkokalastusrajoitukset Saimaalla edesauttavat myös uhanalaisten kalalajien suojelua. Muikkuverkkojen vapautus vaikeuttaa nykyisellään myös kalastuksen valvontaa.

"Meillä ei ole varaa menettää yhtään saimaannorppaa kalanpyydyksiin. Kannan hauras ja epävakaa kasvu ei ole riittävää, ja saimaannorpan geneettinen monimuotoisuus vähenee edelleen huolestuttavasti", Tiainen muistuttaa.

Saimaannorpan suojelemiseksi ei tarvitse lopettaa muikun syömistä. Muikkua voi ostaa torilta, kaupasta tai suoraan ammattikalastajilta, jotka kalastavat muikkua norpalle turvallisilla menetelmillä, enimmäkseen troolilla. Näin voidaan tukea samalla Saimaan ammattikalastusta.

Lisätiedot 

Kaarina Tiainen, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

---

Felix Siivonen
Tiedottaja
felix.siivonen(a)sll.fi
p. 040 632 7004

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs