Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Jäätä Itämerellä ajankohtaan nähden vähän

Ilmatieteen laitos

Jäätä Itämerellä ajankohtaan nähden vähän

Tiedote.
Julkaistu: 16.01.2015 klo 09:00
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Jäätä on tällä hetkellä Itämerellä lähinnä Perämeren pohjoisosassa. Ilmatieteen laitos muistuttaakin, että muualla jää on vielä ohutta ja jäällä liikkumista kannattaa välttää.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämerellä kiintojää on 20–30 cm paksua ja kiintojään ulkopuolella on ohutta uutta jäätä, jota syntyy pakkasilla koko ajan lisää. Muualla Suomen rannikoilla on sisäsaaristossa ohutta jäätä ja jään muodostusta. ”Tällä hetkellä Suomea ympäröivillä merialueilla ole jäätä noin 28 000 km² alueella, mikä on suunnilleen sama kuin viime vuonna tähän aikaan”, Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Jääasiantuntija toppuuttelee jäille menijöitä: ”Jäille ei vielä kannata mennä, syksyinen, kunnon pakkasella syntynyt teräsjää kantaa kävelijän viisisenttisenä, mutta turvalliseen liikkumiseen jäällä tarvitaan vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Ellei ole varma kantaako jää, niin on viisainta olla lähtemättä jäälle. Ajoneuvolla jäällä ei pidä liikkua kuin virallisilla merkityillä jääteillä”, Jouni Vainio muistuttaa.

Luotettavat jääkartat talvimerenkulun edellytys
Jääpalvelu seuraa Itämeren jäätilannetta jäätalven aikana päivittäin ja julkaisee keräämiensä tietojen perusteella jääkarttoja, jäätiedotteita ja jääennusteita talvimerenkulun tueksi. Viime vuosisadan alkupuolella jäätilannekuva perustui pääosin merenkulkijoiden ja rannikkohavaitsijoiden tekemiin havaintoihin, mutta viimeisen kahden vuosikymmenen aikana pääosassa ovat erilaisten tutkasatelliittien ottamat kuvat. ”Silti vieläkään jäällä tehdyt havainnot eivät ole käyneet tarpeettomiksi, vaan niistä on suuri apu tulkittaessa satelliittikuvia”, Vainio kertoo.

Täksi talveksi jääpalvelu on saanut käyttöönsä uuden Sentinel-1 -satelliitin kuvat, jotka tuovat tietoa jään peittävyydestä ja ominaisuuksista. Tiedot saadaan viime vuoden huhtikuussa laukaistusta Sentinel 1a -satelliitista.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi
Ryhmäpäällikkö Eero Rinne, puh. 050 448 7681, eero.rinne@fmi.fi

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne
Lisätietoa jäällä liikkumisesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaalla-liikkuminen
Ajoneuvolla jäälle: http://ilmatieteenlaitos.fi/ajoneuvolla-jaalle-

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs