Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Itsenäisyyspäivä ennusteen mukaan epävakainen ja tuulinen

Ilmatieteen laitos

Itsenäisyyspäivä ennusteen mukaan epävakainen ja tuulinen

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2014 klo 11:15
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen torstaina 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna epävakaassa ja kohtalaisen tuulisessa säässä.

Lännestä saapuu sadealue tihku-, vesi- ja lumisateineen lähes koko maahan. Länsi- ja etelärannikolla sade on enimmäkseen vettä ja tihkua, muualla räntää ja lunta. Itsenäisyyspäivän aamuna sateet painottuvat länteen ja siirtyvät päivän aikana itään. Lumi- ja räntäsade voi hieman heikentää ajokeliä varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa.

Lämpötila on nollan vaiheilla monin paikoin, lauhinta on lounaassa, missä lämpötila nousee jopa +5 asteeseen. Illalla sää selkenee ja poutaantuu luoteesta alkaen ja lämpötilat laskevat. Etelänpuoleinen ilmavirtaus on sen verran voimakas, että siniristiliput oikenevat tuulessa, mutta päivällä tuuli kuitenkin heikkenee lännestä alkaen. 

Itsenäisyyttä juhlittiin viime vuonna lauhassa ja sateisessa säässä      

Itsenäisyyspäivänä 2013 oli koko maassa tavanomaista lauhempaa. Lämpötila oli maan eteläosassa hieman nollan yläpuolella ja maan keskiosassa nollan vaiheilla. Maan pohjoisosassa lämpötila on pakkasen puolella, pohjoisimmassa Lapissa -10 ja -15 asteen välillä. Suurimmassa osassa maata satoi lunta, etelässä myös räntää ja vettä.

Ennätyksellisen lauha itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin useilla paikkakunnilla rikottiin paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja Salossa saavutettiin valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys +10,8 astetta. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985. Alin viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana mitattu itsenäisyyspäivän lämpötila on -37,6 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa vuonna 1985. Lumisin itsenäisyyspäivä on koettu Helsingissä vuosina 1988 ja 2010, jolloin lunta oli 28 cm.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:
Säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs