Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Ihosyövän varhainen tunnistaminen voi pelastaa hengen

Euromelanooma Suomi

Ihosyövän varhainen tunnistaminen voi pelastaa hengen

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2015 klo 10:45
Julkaisija: Euromelanooma Suomi

Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä, jonka voi kuitenkin estää järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä löydetään, sitä varmemmin se voidaan poistaa kokonaan. Suomi on ensimmäistä kertaa mukana eurooppalaisessa Euromelanooma-kampanjassa, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta ihosyövistä, niiden ennaltaehkäisemisestä ja hoidosta.

Ihosyöpädiagnoosien määrä on kasvamassa kaikkialla teollistuneessa maailmassa. Vuonna 2012 maailmassa diagnosoitiin yli 230 000 melanoomaa ja pelkästään Euroopan osuus melanoomadiagnooseista oli yli satatuhatta. Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1400 henkeä. Yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä, joita vuonna 2013 tilastoitiin 9300 kappaletta. Noin 1700 ihmistä sairastuu muihin ihosyöpiin, pääasiassa okasolusyöpään.

Euromelanooma-kampanjan tavoitteena on melanooman ja muiden ihosyöpien ehkäiseminen sekä varhainen toteaminen. Kampanjan avulla annetaan tietoa  ihosyövistä, niiden tunnistamisesta ja hoidosta sekä ennaltaehkäisemisestä. Yli 90 prosenttia ihosyövistä voidaan välttää järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. 

”Meillä suomalaisilla on usein varsin vaalea iho, joka palaa herkästi. Ihon palaminen lisää erityisesti riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyövistä vaarallisimpaan”, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchard (HUS), joka toimii Euromelanooma-kampanjan kansallisena koordinaattorina Suomessa.

Epäilyttävät ihomuutokset kannattaa tarkastuttaa lääkärillä viivyttelemättä

Osana Euromelanooma-kampanjaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa järjestetään 19.5. maksuttomia luomitarkastuksia, johon kuka tahansa voi ennakkoajanvarauksella tulla näyttämään epäilyttävää ihomuutostaan ihotautilääkärille. Suuren suosion vuoksi kaikkien paikkakuntien luomitarkastusajat varattiin täyteen hetkessä ja tuhannet ihmiset ovat jonossa peruutuspaikoille.

Luomitarkastusten suuri suosio kertoo siitä, että moni suomalainen kantaa huolta epäilyttävästä ihomuutoksesta. Yllätyimme itsekin, kuinka nopeasti ajat täyttyivät. Tämä kuitenkin osoittaa, että tietoisuudelle on tarvetta”, Bouchard kertoo.

Noin 25 prosenttia melanoomista alkaa luomesta. Varhainen toteaminen on melanooman ja muiden ihosyöpien hoidossa tärkeää: mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä varmemmin ne voidaan parantaa kokonaan.

Varhain todettu ihon pahanlaatuinen muutos on helpompi poistaa, sillä se ei ole ehtinyt levitä ympäröiviin kudoksiin tai lähettää etäpesäkkeitä. Ihomuutosten tarkistuttamisen kanssa ei siis kannata missään tilanteessa viivytellä”, Bouchard ohjeistaa.

Helsingin luomitarkastustapahtuman yhteydessä järjestetään kaikille avoimia tietoiskuja, joihin kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi, vaikka varausta luomitarkastukseen ei olisikaan. Ihotautilääkärien tietoiskuja ihosyövistä, niiden ehkäisemisestä ja hoidosta voi tulla kuuntelemaan Finlandia-talolle tiistaina 19.5 klo 17–19.

 

Lisätietoa ihosyövistä, niiden hoidosta ja ehkäisemisestä: www.euromelanoma.org/suomi

 

Yhteystiedot (median yhteydenotot):

Emilia Gustafsson, Viestintä- ja markkinointitoimisto Myy

emilia.gustafsson@viestintamyy.fi, 050 336 4815

 

Euromelanooma on eurooppalainen dermatologien organisoima kampanja, jonka tavoitteena on melanooman ja muiden ihosyöpien ehkäiseminen sekä varhainen diagnosointi. Vuonna 2014 Euromelanooma-kampanjaan osallistui jo yli 30 Euroopan maata, vuonna 2015 mukaan liittyvät Suomi ja Kanada. Kampanjan kansalliset yhteistyökumppanit Suomessa ovat La Roche-Posay, LEO Pharma Oy, Roche Oy, Iholiitto ry, Suomen Apteekkariliitto, Syöpäjärjestöt sekä Yliopiston Apteekki.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs