Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Hur återge sisu, fred och Gallen-Kallela på mynt? Formgivare sökes för jubileumsmynten år 2015

Suomen Rahapaja Oy

Hur återge sisu, fred och Gallen-Kallela på mynt? Formgivare sökes för jubileumsmynten år 2015

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.09.2014 kl. 10:34
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Designtävlingar pågår för tre av jubileumsmynten som ges ut år 2015. De bästa tävlingsbidragen präglas på jubileumsmynten. Tävlingarna arrangeras av jubileumsmyntsnämnden på uppdrag av finansministeriet i Finland. Avsikten med tävlingarna är att få fram ett uttryck för silvermyntet Finsk sisu, silvermyntet 70 år av fred i Europa samt jubileumsmyntet som hedrar nationalkonstnären Akseli Gallen-Kallela.

Alla som är bosatta i Finland kan delta i tävlingen. Jubileumsmynt i silver med nominella värdet 10 euro och 20 euro präglas för såväl Finsk sisu som Akseli Gallen-Kallela. Jubileumsmyntet i silver för 70 år av fred i Europa präglas med nominella värdet 10 euro.

Tävlingstiden pågår fram till fredag 16.1.2015 kl. 16.00 då tävlingsbidragen senast lämnas till Myntverket i Finland Ab:s kontor i Vanda.

Finska mynt väcker känslor

Jubileumsmyntens teman valdes utifrån en undersökning som tävlingsarrangören, det vill säga jubileumsmyntsnämnden låtit göra. Undersökningen syftade till att reda ut vilka teman finländare vill se på jubileumsmynten.

"Finsk sisu har ett värde som anses vara en väsentlig del av den finländska själen. Avsikten med jubileumsmyntet för 70 år av fred i Europa är att minna om en viktig händelse, nämligen att andra världskriget tog slut i Europa. Många finländare anser det vara på tiden att även nationalkonstnären Akseli Gallen-Kallela nu får ett eget jubileumsmynt", säger professor Tapio Yli-Viikari från Aalto-universitetet som är ordförande för den jubileumsmyntsnämnd som finansministeriet har tillsatt.

Jubileumsmyntsnämndens förhoppning är att tävlingsbidragen tolkar ämnena ur dagens perspektiv, det vill säga vad innebär finsk sisu, fred och Akseli Gallen-Kallelas arv för en finländare år 2015.

"Pengar väcker stora känslor, och alla har tankar om hur Finlands mynt kunde se ut. Egna mynt har än i dag ett stort symbolvärde. Myntet är ett konstverk och formgivningen bör beakta traditioner och hur myntet används. Det speciella med att designa jubileumsmynt är att man i dem kan använda värdefullare material och mer krävande tekniker jämfört med bruksmynt", säger Yli-Viikari.

Finansministeriet beslutar om prägling av finländska mynt

Finländska jubileumsmynt har präglats alltsedan år 1951. En officiell förordning publiceras för varje finländskt jubileumsmynt. Förordningen ger jubileumsmynten en officiell ställning, det vill säga ett nominellt värde och samtidigt blir alla jubileumsmynt även giltiga betalmedel i Finland.

Jubileumsmynten håller en högre kvalitet än vanliga bruksmynt, eftersom jubileumsmynt tillverkas med en polerad stämpel.

Finska staten äger Myntverket i Finland, som tillverkar alla finländska jubileumsmynt på uppdrag av finansministeriet i Finland.

Närmare upplysningar:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs