Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Huostaanottojen kasvu saatu taittumaan

SOS-Lapsikylä

Huostaanottojen kasvu saatu taittumaan

Tiedote.
Julkaistu: 07.12.2015 klo 16:42
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vasta julkistaman Lastensuojelu 2014 -tilastoraportin mukaan vuosia kasvanut huostassa olevien lasten määrä on nyt kääntynyt laskuun. Vuonna 2014 huostassa oli 10 675 lasta. Määrä laski 1,4 prosenttia edellisestä vuodesta. Erityisen merkittävää oli kiireellisten sijoitusten väheneminen. Ne laskivat 10 prosentilla vuoteen 2013 verrattuna oltuaan kasvussa koko 2000-luvun. Kaikkiaan kodin ulkopuolelle oli vuoden 2014 aikana sijoitettuna 17 958 lasta ja nuorta, mikä oli vajaan prosentin vähemmän kuin vuonna 2013.

SOS-Lapsikylän lastensuojelupäällikkö Anna-Liisa Koisti-Auerin mukaan kehitys voi olla seurausta siitä, että lastensuojelun avohuollon tuki ja perheiden varhainen auttaminen ovat onnistuneet. ”Huostaanottojen kasvu on saatu taittumaan ja huostaanottoihin päädytään vain kaikkein vaikeimmissa tilanteissa. Alueelliset erot Suomessa ovat kuitenkin edelleen erittäin suuria”, Koisti-Auer sanoo.

Maakuntien välillä suuria eroja

THL:n raportin mukaan vastaavaan väestöön suhteutettuna Pohjois-Savossa oli eniten huostassa olleita lapsia (12,3 %), kun taas Pohjanmaalla prosenttiosuus oli pienin, 4,1 %. Maakuntien välisessä vertailussa Satakunnassa kiireellisesti sijoitettujen lasten osuus oli suurin (4,5 %), ja Keski-Pohjanmaalla vastaavasti pienin (0,6 %).

SOS-Lapsikylä on omalta osaltaan auttamassa Pohjois-Savon haastavassa lastensuojelutilanteessa aloitettuaan Varkauden kaupungin kanssa kumppanuuden kunnan lapsiperheiden palvelujen toimintamallin uudistamiseksi. Tämän kokonaisvaltaisen ja ennakoivan mallin tavoitteena on vähentää selvästi huostaanoton kaltaisten raskaiden ja kalliiden palvelujen tarvetta.

Tahdonvastaiset huostaanotot lisääntyivät

Tahdonvastaisten huostaanottojen määrä sen sijaan on kasvussa. Tahdonvastaisessa huostaanotossa lapsen huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa huostaanottoa tai siihen liittyvää sijaishuoltoon sijoittamista. Vuonna 2014 SOS-lapsikyliin tehdyistä uusista sijoituksista 21 prosentissa oli kyse tahdonvastaisesta huostaanotosta. Kaikkiaan SOS-lapsikylässä sijoitettuina olevista, noin 170 lapsesta yli puolet on tahdonvastaisesti huostaan otettuja. Lapsikylällä onkin erityinen profiili sisarussarjojen, tahdonvastaisesti huostaan otettujen ja erityisratkaisuja tarvitsevien lasten sijaishuoltopaikkana.

Lisätietoja:

Anna-Liisa Koisti-Auer
lastensuojelupäällikkö
SOS-Lapsikylä
p. 050 524 5747
anna-liisa.koisti-auer@sos-lapsikyla.fi

Aija Rikala
viestintäpäällikkö
SOS-Lapsikylä
puh. 050 555 2515
aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

 

SOS-Lapsikylän tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Autamme perheitä varhaisen tuen sekä avo- ja sijaishuollon palveluin. Keräämme myös varoja lasten ja perheiden tukemiseen. SOS-Lapsikylä on toiminut Suomessa vuodesta 1962 ja se on kansainvälisen SOS Children’s Villages -järjestön jäsen. Järjestöllä on toimintaa yli 130 maassa.

Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs