Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Graniitti, Diiva ja Kylmästä lämpimään voittivat Valossa-valaistussuunnittelukilpailun

Senaatti-kiinteistöt

Graniitti, Diiva ja Kylmästä lämpimään voittivat Valossa-valaistussuunnittelukilpailun

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2016 klo 11:30
Julkaisija: Senaatti-kiinteistöt

Senaatti-kiinteistöt juhlistaa Suomen valtion 100-vuotista itsenäisyyttä valaisemalla merkittäviä rakennuksia valaistustaiteen keinoin.  Tarkoituksena on, että valaistusratkaisut jäävät pysyväksi osaksi kaupunkikuvaa tuomaan valoa ja vireyttä pimeisiin vuodenaikoihin.

Parhaiden valaistusideoiden löytämiseksi järjestettiin yleinen ideakilpailu, jossa kilpailukohteina olivat Kansallismuseo, Oopperatalo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä Pasilan virastokeskus.

Runsaasti ehdotuksia – erityisesti Pasilan virastokeskus houkutteli suunnittelijoita

Kilpailuun saapui 38 kilpailuohjelman mukaisesti toimitettua ehdotusta, jotka kaikki päätettiin ottaa arvosteltaviksi. Eniten valaistusehdotuksia tuli Pasilan virastokeskukseen, 15 kpl.  Kilpailussa jokaisesta kohteesta valitaan voittaja, joka palkitaan 10 000 euron suuruisella palkinnolla. 

Palkintolautakunta päätti jakaa palkinnot ja lunastukset seuraavasti:

Arvostelussa kiinnitettiin huomiota ehdotuksen taiteellisuuteen, muunneltavuuteen, energiatehokkuuteen, taloudellisuuteen, uuden teknologian hyödyntämiseen sekä toteutus- ja kehityskelpoisuuteen.

Kansallismuseo, 1. palkinto ehdotukselle ”Graniitti”

Ehdotuksessa Kansallismuseon torni ja pääsisäänkäynti on saatu valaistuksella houkuttelevaksi ja helposti havaittavaksi.  Rakennuksen eri materiaaleja on valaistu niiden muodolle ja värille ominaisella tavalla ja rakennuksen arkkitehtuuri on otettu hyvin huomioon. Positiivista on myös ikkunoiden käyttäminen osana valaistusideaa. Ehdotus erottuu edukseen konseptin, visualisoinnin ja toteutuksen tasapainoisessa ja havainnollisessa esittelyssä. Ehdotus on myös teknisesti nykyaikainen ja muuntojoustava. Tekijät: Valoa Design Oy: Roope Siiroinen, Tuula Lepistö, Marko Kuusisto, Paulina Blomström, Olli Juutila, Heli Nurmi.

Oopperatalo, 1. palkinto ehdotukselle ”DIIVA”  

Ehdotus on kokonaisvaltainen ja monipuolinen; se mahdollistaa arjen erottamisen normaalista esityksestä ja juhlasta ja ottaa hyvin huomioon rakennuksen eri puolet. Niitä voidaan korostaa eri tilanteissa valaistusta ja mediapintoja hyödyntäen. Ratkaisu mahdollistaa ennakkoon suunniteltujen esitysten ja tilanteiden toteuttamisen valaistuksen ohjauksella, mitä pidettiin kustannustehokkaana ja käyttäjäystävällisenä. Tekijät: Valoa Design Oy: Roope Siiroinen, Tuula Lepistö, Marko Kuusisto, Paulina Blomström, Olli Juutila, Heli Nurmi.

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, 1. palkinto ehdotukselle ”Kylmästä lämpimään” 

Kokonaisvaltainen ehdotus, joka sitoo korttelin miellyttävällä tavalla yhteen ja erottaa sen ympäristöstä.  Korttelia ympäröivälle jalkakäytävälle luodaan valomatto, jonka valon värilämpötila liukuu lämpimästä sävystä kylmään.  Vastaavaa ei ole toteutettu Helsingissä aiemmin. Ehdotus on yksinkertainen ele, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Tekniikassa on käytetty viimeisintä teknologiaa, mikä antaa käyttäjälle tulevaisuudessa mahdollisuuksia muutosten tekemisen. Tekijät: Sito Oy: Suvi Saastamoinen, Niina Meronen, Martti Paakkanen, Mikko Rikala.

Pasilan virastokeskuksen ehdotukset jatkavat kilpailua

Kohteesta Pasilan virastokeskus ei jaettu vielä palkintoa, vaan päätettiin järjestää jatkokilpailu, johon kutsutaan neljä palkintolautakunnan parhaaksi arvostelemaa ehdotusta.  

Virastokeskuksen jatkokilpailuun valittiin neljä ehdotusta: ”Pasila con Spirito”, ”VÄRIVUOTO”, ”Aallokko” ja ”VIIVA”.  Palkintolautakunta totesi, että Virastokeskus on Pasilan alueen tulevan kehityksen ja kohteen näkyvyyden kannalta tärkeä ja jatkokilpailun arvoinen kohde.  Se oli myös kilpailun suosituin.   

Palkintolautakunta kokoontuu marraskuun lopulla valitsemaan Pasilan virastokeskuksen voittajan.

Lunastukset ja kunniamaininnat

Palkintolautakunta lunasti Oopperatalon ehdotuksen ”Festivo”, ja lisäksi päätettiin antaa kunniamaininnat Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ehdotukselle ”DARE TO FAIL” sekä Pasilan virastokeskuksen ehdotukselle ”Mansikkapaikka”.

Yleisöäänestyksen voittaja

Yleisöäänestyksen voittaja oli Oopperatalon ehdotus Festivo. Tekijät: WhiteNight Lightning Oy, Joonas Saaranen ja Arto Heiskanen.

Miten tästä eteenpäin?

Kilpailuohjelman mukaisesti tavoitteena on toteuttaa 2 - 4 valaistuskohdetta. Valaistuskohteiden valinnat pyritään tekemää vuoden 2016 loppuun mennessä.  Tavoitteena on, että valaistukset ovat valmiit vuoden 2017 syksyllä, hyvissä ajoin ennen itsenäisyyspäivää.

Arvostelulautakunnan jäsenet

Jari Sarjo (pj), toimitusjohtaja, Senaatti-kiinteistöt
Anni Sinnemäki, apulaiskaupunginjohtaja, Helsingin kaupunki
Päivi Kärkkäinen, pääjohtaja, Suomen Kansallisooppera
Juhani Kostet, pääjohtaja, Museovirasto
Juulia Kauste, johtaja, Arkkitehtuurimuseo
Jukka Savolainen, johtaja, Designmuseo
Tarja Ervasti, valotaiteilija
Marjut Kauppinen, arkkitehti, SAFA
Antti Kuronen, insinööri, Suomen Valoteknillinen Seura ry
Jari Auer, arkkitehti, Valtion taideteostoimikunta

Kilpailutöihin voi tutustua tarkemmin www.senaatti.fi/valossa

Tiedotteen liitetiedostossa ovat kuvat voittajista sekä arvostelupöytäkirja.

Lisätietoja kilpailusta:

Senaatti-kiinteistöt
kilpailusihteeri Janne-Pekka Niininen p. 0205 811 758
palkintolautakunnan puheenjohtaja, toimitusjohtaja Jari Sarjo p. 0205 811 200

Liitetiedostot

Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani. Olemme uusien työnteon tapojen ja työympäristöjen suunnannäyttäjä.  Hallinnassamme ja vastuullamme on lähes 10 000 rakennusta, joista monet ovat arvokohteita ja historiamme kannalta merkittäviä.  Haluamme osaltamme pitää huolta yhteisestä rakennetusta kulttuuriperinnöstämme. www.senaatti.fi    

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs