Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Frekvensändringar i Anvias regionala markbundna tv-nät i Österbotten börjar i början av december

Viestintävirasto

Frekvensändringar i Anvias regionala markbundna tv-nät i Österbotten börjar i början av december

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2015 klo 11:12
Julkaisija: Viestintävirasto

I Anvias markbundna tv-nät på UHF-området genomförs ändringar av sändningsfrekvenser fr.o.m. den 1 december 2015. Ändringarna gäller det regionala SveaTV-nätet i Österbotten i Kristinestads sändarområde. Husbolag med ett centralantennsystem behöver en antennentreprenör för att avstämma huvudförstärkaren i systemet. För antennsystem i egnahemshus behövs normalt inga ändringar.

Frekvensändringarna börjar på huvudsändaren i Kristinestad den 1 december 2015. Sedan blir slavsändarnas sändarfrekvenser i området avstämda, vilket tar några dagar. Sändarstationerna i fråga är Blomträsk, Kaskö, Pörtom, Töjby, Vargberget och Övermark.

Anvia informerar närmare om tidtabellen för ändringar och om sändningsavbrott som ändringsarbetena orsakar på regionen.

Frekvensändringarna fortsätter nästa år i Anvias nät i Vasa sändarområde.

Vad ska man göra i en fastighet med centralantennsystem?

På grund av ändringarna i frekvenser är det också nödvändigt att göra ändringar i antennsystem i de husbolag och offentliga byggnader som tar emot tv-sändningar via ett centralantennät.

Huvudförstärkarna för centralantennsystem måste bli avstämda efter det att frekvensändringarna i området har gjorts. I vissa fall kan det bli nödvändigt att skaffa en ny huvudförstärkare för ett centralantennsystem för att ändringarna kan genomföras. Disponenter som sköter fastigheter med centralantennsystem ska kontakta en lokal antennentreprenör för avstämningsarbeten.

Information om lokala antennentreprenörer finns på Satellit- och antennförbundets (SANT rf:s) sidor.

Vad ska invånare i ett husbolag göra?

Efter att antenninstallatören gjort ändringarna i fastighetens centralantennsystem måste invånarna i husbolaget göra en ny kanalsökning på tv-mottagarna. De flesta mottagare söker kanalerna normalt automatiskt.

Husbolagets uppgift är att informera invånarna om när kanalsökningen ska göras.

Gäller ändringarna invånare i egnahemshus?

Det behövs inte några ändringsarbeten i egnahemshus eller i de småhus där det inte finns ett centralantennsystem. Om antennsystemet är i skick, räcker det med en ny kanalsökning på tv-mottagarna, när Anvia har gjort frekvensändringarna i området.

Frekvensändringarna baserar sig på det kommunikationspolitiska programmet för elektroniska medier, som statsrådet gav till riksdagen år 2012, samt på internationella beslut. Frekvensområdet 700 MHz som används av det markbundna tv-nätet övergår till trådlöst bredband vid början av 2017.

Ytterligare information

Chef för Fasta nät Suvi Juurakko-Lehikoinen, tfn 0295 390 446

Projektkoordinator Tiina Aaltonen, tfn 0295 390 526

Kommunikationsverket övervakar och främjar modigt kommunikationsmarknaden och -tjänsterna för medborgare och näringsliv. Kommunikationsverket ser till att alla i Finland har tillgång till mångsidiga, välfungerande och trygga kommunikationsförbindelser. www.kommunikationsverket.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs