Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Förlängd arbetstid enligt konkurrenskraftsavtalet kan påverka den partiella och den flexibla vårdpenningen

Fpa

Förlängd arbetstid enligt konkurrenskraftsavtalet kan påverka den partiella och den flexibla vårdpenningen

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.10.2016 kl. 14:07
Utgivare: Fpa

I många branscher har man kommit överens om att förlänga den årliga arbetstiden med 24 timmar i enlighet med konkurrenskraftsavtalet.  Det här kan också påverka den partiella och den flexibla vårdpenningen.

Förlängningen av arbetstiden genomförs på olika sätt i olika branscher och ändringarna träder i kraft då den nya avtalsperioden inleds i slutet av hösten 2016 eller i början av våren 2017.  Om förlängningen av arbetstiden görs genom att arbetstiden per vecka förlängs kan det inverka på utbetalningen av den partiella vårdpenningen.

För att kunna få partiell vårdpenning måste man ha en genomsnittlig arbetstid som på grund av vården av barnet är högst 30 timmar. Lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn har inte ändrats i samband med konkurrenskraftsavtalet, dvs. samma arbetstidsvillkor tillämpas också i fortsättningen.

Arbetsgivaren kan meddela arbetstiden elektroniskt

Om man får vårdpenning måste man meddela FPA om arbetstiden ändras. Ifall den genomsnittliga veckoarbetstiden förlängs ska man lämna in ett intyg från arbetsgivaren där arbetstiden framgår. Arbetsgivaren kan också meddela arbetstiden via e-tjänsten för arbetsgivare. Något intyg behöver inte lämnas in om man på arbetsplatsen kommit överens om att endast lönen ska sänkas och veckoarbetstiden därmed inte överskrider 30 timmar. 

Förlängningen av veckoarbetstiden borde inte inverka på den flexibla vårdpenningen, även om kundens genomsnittliga arbetstid förlängs. FPA kan betala ut flexibel vårdpenning också om den nya arbetstiden är högst 60 % eller 80 % av den normala arbetstiden i heltidsarbete. Om arbetstidsgränserna, räknat i procent eller timmar, överskrids, ska kunden emellertid lämna in ett intyg om arbetstiden.

Läs mer

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs