Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » EU-komission roaming-esitys vaarantaa suomalaisen mobiilimarkkinan kehityksen

FiCom ry

EU-komission roaming-esitys vaarantaa suomalaisen mobiilimarkkinan kehityksen

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2016 klo 11:28
Julkaisija: FiCom ry

Euroopan komission uusin esitys käyttäjälle lisämaksuttomista verkkovierailuista EU-alueella voi johtaa koko suomalaisen mobiilimarkkinan myllerrykseen. Suomalaiset kuluttajat ovat mobiilidatan edelläkävijöitä: dataa käytetään eniten maailmassa ja hinnoittelu Suomessa on EU:n edullisin. Komission esityksen voimaantulo tällaisenaan vaarantaa edistyksellisen suomalaisen mobiilimarkkinan kehityksen.

EU:n Roam like at home -esityksen tavoitteena on poistaa roaming-maksut kokonaan kesään 2017 mennessä. Tämän jälkeen matkailija voisi käyttää rajoituksetta kännykkää kaikissa EU-maissa samaan hintaan kuin kotimaassakin. Verkkovierailumaksuista luopuminen on kannatettavaa, mutta mallissa tulisi huomioida EU-alueen valtavat erot mobiilipalveluiden tarjonnassa ja datan käytössä.

Tukkuhinnoittelu ja datan käyttömäärä avainasemassa

Suomalainen operaattori maksaa ulkomaiselle operaattorille tukkuhintaa siitä, että sen asiakas käyttää palveluita ulkomailla. Mitä korkeampi tukkuhinta ja mitä enemmän palveluita ulkomailla käytetään, sitä enemmän kotimainen operaattori maksaa tukkumaksuja. Suomalaiset asiakkaat käyttävät mobiilidataa moninkertaisesti muihin EU-maihin verrattuna ja näin ollen myös suomalaisoperaattoreiden maksamat tukkuhinnat ovat moninkertaiset.

Operaattoreiden välisiä tukkuhintoja koskevaa sääntelyä valmistellaan parhaillaan. Riskinä on, että tukkumaksut jäävät suuremmiksi kuin suomalaisten asiakkaiden maksamat verkkovierailuhinnat. Suomalaisoperaattorit ovat yhtä mieltä siitä, että komission nyt ehdottama tukkuhinta − 0,85 senttiä megatavua kohden − on täysin kohtuuton ja sitä tulee laskea merkittävästi, jotta nykyinen palvelutarjonta ja kuluttajille tutuksi tulleet hinnoittelumallit on mahdollista säilyttää. 

- Pidämme verkkovierailumaksujen poistamista kuluttajilta oikeana askeleena, mutta sitä ei saa tehdä niin, että innovatiiviset suomalaisoperaattorit, joiden asiakkaat ovat mobiilidatan ahkerimpia käyttäjiä, laitetaan maksumiehiksi, sanoo Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n toimitusjohtaja Petri Aaltonen.

- Jos tukkuhintaa ei saada riittävän alas, on kyseessä jopa satojen miljoonien eurojen vuosittainen tulonsiirto Suomesta Etelä-Eurooppaan. Tämä on merkittävä osuus Suomen noin 1,85 miljardin euron mobiilimarkkinasta, joten asialla on väistämättä kustannusvaikutuksia ja se vaikuttaa myös investointeihin, Aaltonen jatkaa.

Komission esityksen mukaan mobiilidataa voisi EU-alueella matkustaessaan käyttää kotimaan hinnoilla minkä verran tahansa. FiCom ehdottaa, että rajoittamattoman datan matkapuhelinliittymiä voisi käyttää EU-alueella kotimaan hinnalla EU:n kuukausittaisen keskiarvokäytön mukaisen määrän, ja sen ylittävästä käytöstä veloitettaisiin verkkovierailumaksut.

Lisätietoja: Petri Aaltonen, toimitusjohtaja/Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry, p. 040 750 9797, etunimi.sukunimi@ficom.fi

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry on suomalaisen ICT-alan edunvalvoja ja yhteistyöjärjestö. FiComin jäsenkuntaan kuuluu alalla Suomessa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka rakentavat tietoyhteiskuntaa ja tuottavat sinne palveluita. www.ficom.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs